Συνάντηση Κοτζιά με τον ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, στο τραπέζι ονομασία και προσφυγικό

Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι θα έχει σήμερα στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς. Οι κ.κ. Κοτζιάς και Πόποσκι θα έχουν, αρχικά, κατ” ιδίαν συνάντηση ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν διευρυμένες συνομιλίες, με τη συμμετοχή των δύο αντιπροσωπειών και θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Tύπου.

Ο κ. Πόποσκι επισκέπτεται την Αθήνα μετά την επίσκεψη στα Σκόπια του Έλληνα ομολόγου του τον περασμένο Ιούνιο κατά την οποία αποφασίστηκαν 11 Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με τη συνεργασία σε πολλούς τομείς, όπως το εμπόριο, οι μεταφορές, η ενέργεια, η ασφάλεια, η παιδεία.

Στην ατζέντα των θεμάτων είναι εκτός από το θέμα της ονομασίας και το προσφυγικό΄. Στο υπουργείο Εξωτερικών θεωρούν ότι οι συνθήκες για την επίλυση της χρονίζουσας διαφοράς της ονομασίας είναι καλύτερες από το παρελθόν, ωστόσο αναγνωρίζουν ότι ορισμένες φορές οι πολιτικές συνθήκες στη γειτονική χώρα λειτουργούν ως τροχοπέδη για ουσιαστικές εξελίξεις.

Ενδεικτικό του κλίματος ήταν το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, που επικαλείται δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, ο οποίος είπε ότι τα Σκόπια συζητούν το ενδεχόμενο αλλαγής της ονομασίας του κράτους υπό την προϋπόθεση της έγκρισης, σε μια τέτοια αλλαγή πολιτικής, με δημοψήφισμα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Νίκολα Γκρούεφσκι δήλωσε: «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε. Πρέπει να ξαναρχίσουμε τον διάλογο το συντομότερο δυνατόν και να βρούμε μια λύση. Κι όταν βρούμε τη λύση, θα πρέπει να απευθυνθούμε στους πολίτες και να τους ρωτήσουμε αν είναι σωστό ή όχι». Λίγη ώρα αργότερα όμως, ο κ. Γκρούεφσκι αρνήθηκε τις δηλώσεις του προς την εφημερίδα.

Action24.gr-Politiki

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: