Γουατεμάλα: 4 χρόνια φυλακή σε πρώην εισαγγελέα αρμόδια για υποθέσεις διαφθοράς

Η Βιρχινία Λαπάρα, πρώην εισαγγελική λειτουργός αρμόδια για υποθέσεις διαφθοράς στη Γουατεμάλα, καταδικάστηκε χθες Παρασκευή να εκτίσει τέσσερα χρόνια φυλάκιση για «κατάχρηση εξουσίας», έπειτα από μια δίκη που κατήγγειλαν οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Η κατηγορούμενη Βιρχινία Λαπάρα είναι ένοχη για το έγκλημα της κατάχρησης εξουσίας κατά συρροή σε βάρος της δημόσιας διοίκησης» και «καταδικάζεται σε τέσσερα χρόνια» φυλάκιση, ανέφερε ο πρόεδρος του δικαστηρίου της πρωτεύουσας όπου διεξήχθη η διαδικασία, ο Όλι Γκονσάλες.

Πρόκειται για «δικαστικό παραλογισμό», αντέταξε η κυρία Λαπάρα, προφυλακισμένη για δέκα μήνες, που αναμένεται να αφεθεί ελεύθερη πρόωρα, μετά την καταβολή χρηματικού προστίμου.

Φεύγοντας από το δικαστήριο, με χειροπέδες στα χέρια, ενώ κάπου πενήντα υποστηρικτές της φώναζαν «η Βιρχινία είναι αθώα», και «κάτω οι διεφθαρμένοι», η κυρία Λαπάρα μπόρεσε να μιλήσει στον Τύπο.

Η ετυμηγορία, είπε, δημιουργεί «φρικτό προηγούμενο»: «ποτέ ξανά εισαγγελέας δεν θα τολμήσει να ασκήσει δίωξη» για υποθέσεις διαφθοράς.

«Η Βιρχινία Λαπάρα είναι κρατούμενη για λόγους συνείδησης, η οποία πληρώνει βαρύ τίμημα για το έργο της ως εισαγγελέας κατά της διαφθοράς», ήταν η αντίδραση της διευθύντριας του τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας που είναι αρμόδιο για την αμερικανική ήπειρο, της Έρικας Γκεβάρα Ρόσας.

Η κυρία Λαπάρα συνελήφθη και απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά της στο πλαίσιο αυτής που περιγράφεται από πολλούς ως συνεχιζόμενη εκστρατεία πάταξης των εισαγγελέων που ερεύνησαν υποθέσεις διαφθοράς.

Όταν πήρε για τελευταία φορά προχθές Πέμπτη τον λόγο στη δίκη της, που άρχισε πριν από 18 ημέρες, η κατηγορούμενη δήλωσε, χωρίς να μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυά της, θύμα διωγμού.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: