Αφγανιστάν: Μετά το… ξύλο στα ATM, απόφαση για όριο ανάληψης 200 δολ. ανά άτομο την εβδομάδα!

Διαδηλωτές ξεχύθηκαν χθες στους δρόμους της Καμπούλ για να διαμαρτυρηθούν κατά του κλεισίματος των τραπεζών — Στα πρόθυρα κατάρρευσης το τραπεζικό σύστημα — Ξέμειναν από μετρητά τα ΑΤΜ

Την ώρα που οι αμερικανικές δυνάμεις ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν το αεροδρόμιο της Καμπούλ και οι Ταλιμπάν να σχηματίσουν κυβέρνηση, το μέλλον των Αφγανών πολιτών διαγράφεται δυσοίωνο με τους περισσότερους να ζουν στο όριο της φτώχειας. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα του Αφγανιστάν βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης με τις τράπεζες να παραμένουν κλειστές σχεδόν επί δύο εβδομάδες. Η φτώχεια μαστίζει τον αφγανικό λαό την ώρα που οι Ταλιμπάν έχουν αναλάβει τα ηνία στη διακυβέρνηση της χώρας

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», οι Ταλιμπάν χτύπησαν διαδηλωτές με κλαδιά την ώρα που απελπισμένοι πολίτες είχαν συγκεντρωθεί έξω από την τράπεζα στην Καμπούλ καθώς τα ΑΤΜ ξέμειναν από μετρητά. «Το τραπεζικό σύστημα του Αφγανιστάν βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης, με τις τράπεζες της χώρας να παραμένουν κλειστές σχεδόν δύο εβδομάδες», γράφει το επίμαχο άρθρο.

Πηγές της Κεντρικής Τράπεζας του Αφγανιστάν ανέφεραν ότι οι τράπεζες παραμένουν κλειστές αν και οι Ταλιμπάν τους είχαν δώσει εντολή να επαναλειτουργήσουν.

Η αφγανική οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πρόσβαση σε ξένο νόμισμα και τη διεθνή βοήθεια

Το τραπεζικό σύστημα του Αφγανιστάν βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, με τις τράπεζες της χώρας να παραμένουν κλειστές σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν και να αφήσουν πολλούς ανθρώπους χωρίς πρόσβαση σε μετρητά εν μέσω φόβων για οικονομική και ανθρωπιστική καταστροφή. Οι εικόνες που κάνουν το γύρο των διεθνών ΜΜΕ δείχνουν πλήθος απελπισμένων Αφγανών να σχηματίζουν ουρές έξω από τράπεζα στην Καμπούλ ενώ υπάρχουν αναφορές ότι κάποιοι από αυτοί έγιναν απείθαρχοι πετώντας πέτρες με τους Ταλιμπάν να τους ξυλοκοπούν με κλαδιά.

Πηγές της Κεντρικής Τράπεζας του Αφγανιστάν δήλωσαν στο CNN ότι οι τράπεζες παραμένουν κλειστές λίγες μέρες αφότου οι Ταλιμπάν διέταξαν να ανοίξουν ξανά οι υπηρεσίες τους καθώς και άλλες υπηρεσίες επειδή ουσιαστικά έχουν εξαντληθεί.

Η αφγανική οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πρόσβαση σε ξένο νόμισμα και τη διεθνή βοήθεια, τα περισσότερα από τα οποία έχουν αποκλειστεί από τότε που η πρωτεύουσα έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν. Oι επιχορηγήσεις χρηματοδοτούν το 75% των δημόσιων δαπανών του Αφγανιστάν, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Η εξέλιξη αυτή έχει εγείρει φόβους για σοβαρή οικονομική και ανθρωπιστική κρίση στη χώρα της Κεντρικής Ασίας, όπου το 47% των νοικοκυριών στο Αφγανιστάν ζουν υπό καθεστώς φτώχειας.

Όριο ανάληψης 200 δολάρια ανά άτομο την εβδομάδα

Η Κεντρική Τράπεζα του Αφγανιστάν έχει δώσει οδηγίες στις ιδιωτικές τράπεζες της χώρας να επαναλειτουργήσουν, αλλά και να περιορίσουν το ποσό ανάληψης χρημάτων στα 200 δολάρια ανά άτομο την εβδομάδα, όπως μετέδωσε σήμερα το αφγανικό πρακτορείο ειδήσεων «Khaama Press», επικαλούμενο μία οδηγία της κεντρικής τράπεζας και αναμεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Sputnik».



Το τραπεζικό σύστημα της χώρας τέθηκε εκτός λειτουργίας από τότε που η τρομοκρατική οργάνωση Ταλιμπάν, η οποία είναι απαγορευμένη στη Ρωσία, κατέλαβε την εξουσία στα μέσα Αυγούστου, επισημαίνει η Daily Mail.

Οι καθημερινές οικονομικές δυσκολίες κινητοποίησαν χτες εκατοντάδες πολίτες οι οποίοι διαδήλωσαν σε δρόμους της Καμπούλ κατά του κλεισίματος των τραπεζών. Σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο, ο περιορισμός στο εβδομαδιαίο ποσό των αναλήψεων ισχύει και για τις διεθνείς τράπεζες, ενώ το μέτρο αυτό, χαρακτηρίζεται ως προσωρινό.

Η φτώχεια και οι πείνα εξαπλώνονται στη χώρα με τους Ταλιμπάν να πρέπει να διασφαλίσουν σταθερότητα αλλά και βασικές δομές για την κάλυψη των αναγκών των 37 εκατ. κατοίκων. Η προηγούμενη κυβέρνηση της Καμπούλ στηριζόταν στη μαζική οικονομική βοήθεια από το εξωτερικό. Μέχρι την επικράτηση των Ταλιμπάν ξένες χώρες, με κύριες τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες χρηματοδοτούσαν το Αφγανιστάν για την κάλυψη των βασικών κρατικών αναγκών κατά 80%. Τα κονδύλια αυτά όμως πρόκειται να ανασταλούν. Επιπλέον, οι Ταλιμπάν δεν αναμένεται να έχουν πρόσβαση σε χρηματικά αποθέματα, ύψους εννέα δισ. δολαρίων που ανήκουν στο Αφγανιστάν και βρίσκονται στις ΗΠΑ.



Για τους ανθρώπους που θα συνεχίσουν να ζουν στο Αφγανιστάν, ένα είναι σίγουρο: Το μέλλον τους βρίσκεται πλέον στα χέρια των Ταλιμπάν και διαγράφεται αβέβαιο…

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: