Επίσημο αίτημα της Σερβίας για την επιστροφή του σερβικού στρατού και της αστυνομίας στο Κόσοβο

Η κυβέρνηση της Σερβίας αποφάσισε την Πέμπτη να υποβάλει επίσημο αίτημα για την επιστροφή στο Κόσοβο του σερβικού στρατού και της αστυνομίας.

Η απόφαση λήφθηκε ομόφωνα από το κυβερνητικό συμβούλιο σε έκτακτη συνεδρίαση στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, η Σερβία αιτείται από τον διοικητή της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στο Κόσοβο (KFOR) να εγκρίνει την επιστροφή συγκεκριμένου αριθμού -εκατοντάδων μέχρι χιλίων- Σέρβων στρατιωτών και αστυνομικών βάσει του ψηφίσματος 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από το 1999.

Το αίτημα απεστάλη ηλεκτρονικά στην διοίκηση της KFOR και αύριο (Παρασκευή) το πρωί θα παραδοθεί από απεσταλμένο της σερβικής κυβέρνησης ιδιοχείρως στον διοικητή της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στο Κόσοβο.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανέφερε σε συνέντευξη του στην σερβική δημόσια τηλεόραση (RTS) ότι η Σερβία αποφάσισε να καταθέσει για πρώτη φορά, επίσημο αίτημα για στρατιωτική παρουσία στο Κόσοβο ώστε να μην βρεθεί κάποιος στο μέλλον να πει ότι δεν έκανε χρήση αυτού του δικαιώματος. Ο Βούτσιτς εκτίμησε πάντως ότι το αίτημα δεν θα γίνει αποδεκτό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: