Βρετανία: Η Σκότλαντ Γιάρντ ξεκίνησε ανακρίσεις για το σκάνδαλο στο ίδρυμα του βασιλιά Κάρολου

Η τύχη δεν είναι με το μέρος του νέου βασιλιά Κάρολου Γ’, αφού δεν πρόλαβε να ανέβει στο θρόνο της εκλιπούσης Ελισάβετ και ένα από τα φιλανθρωπικά του ιδρύματα εμπλέκεται σε οικονομικό σκάνδαλο, η σοβαρότητα του οποίου ερευνάται από την Μητροπολιτική αστυνομία του Λονδίνου. Όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η Σκότλαντ Γιαρντ, αστυνομικοί προχώρησαν στην ανάκριση δύο αντρών, ενός γύρω στα 50 και ενός άλλου περίπου 40 ετών, οι οποίοι σχετίζονται με το σκάνδαλο στο ίδρυμα «The Prince’s Foundation», που έχει την έδρα του στο Dumfries House, το επιβλητικό αρχοντικό του 18ου αιώνα στη Σκωτία.

Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, μετά από καταγγελίες που έλαβε η Μητροπολιτική αστυνομία του Λονδίνου μέσω δύο επιστολών. Η μία προερχόταν από τον πρώην βουλευτή των Φιλελεύθερων Δημοκρατών για το Ανατολικό Σάσeξ, Νόρμαν Μπέικερ και η άλλη από την οργάνωση «Δημοκρατία», η οποία τάσσεται κατά της μοναρχίας. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, ο 52χρονος Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος Μαχφούζ Μαρέι Μουμπάρακ Μπιν Μαχφούζ κατέβαλε πολλές χιλιάδες λίρες Αγγλίας στο φιλανθρωπικό ίδρυμα του τότε πρίγκιπα της Ουαλίας, αφού άτομα από το στενό περιβάλλον του Καρόλου τον είχαν διαβεβαιώσει πως θα λάβει την βρετανική υπηκοότητα και τον τίτλο του Ιππότη. Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, παραιτήθηκε από την θέση του στο ίδρυμα ο Μάικλ Φόσετ, έμπιστος συνεργάτης του πρωτότοκου γιου της βασίλισσας Ελισάβετ, καθώς δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπο τον παρουσίαζαν ως τον άνθρωπο που είχε υποσχεθεί στον Σαουδάραβα κροίσο πως θα γίνει Βρετανός υπήκοος και θα τιμηθεί με τον τίτλο του Ιππότη.

Εκείνη την περίοδο το Κλάρενς Χάουζ — η επίσημη κατοικία του πρίγκιπα της Ουαλίας — είχε ανακοινώσει πως ο Κάρολος προτίθεται να συνδράμει την έρευνα των Αρχών αλλά τόνισε πως ο τότε διάδοχος του θρόνου δεν γνώριζε τίποτα για την σχέση του Σαουδάραβα με το ίδρυμά του και τα ανταλλάγματα που εκείνος λάμβανε για τις δωρεές του, δείχνοντας έτσι ως «ιθύνοντα νου» τον μέχρι πρότινος στενό συνεργάτη του, Μάικλ Φόσετ.

Εκπρόσωπος της Σκότλαντ Γιαρντ δήλωσε στον βρετανικό Τύπο για την υπόθεση: «Την Τρίτη, 6 Σεπτεμβρίου, η αστυνομία ανέκρινε έναν άντρα ηλικίας γύρω στα 50 και έναν άντρα γύρω στα 40 για παράβαση της “Πράξης 1925”. Η έρευνα συνεχίζεται και δεν θα προβούμε σε σχολιασμούς κατά την πρόοδό της». Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, δεν έχει γίνει καμία σύλληψη που να σχετίζεται με την έρευνα της υπόθεσης. Η «Πράξη απόδοσης τιμών 1925» (Honours Act 1925) θεσπίστηκε από το βρετανικό κοινοβούλιο το ίδιο έτος και χαρακτηρίζει την πώληση τίτλων ευγενείας και άλλων τιμητικών τίτλων παράνομη.

Ο βασιλιάς Κάρολος έχρισε ιππότη τον Σαουδάραβα κροίσο σε στενό κύκλο

Οι καταγγελίες πως το ίδρυμα του νέου βασιλιά Κάρολου Γ’ εμπλέκεται σε σκάνδαλο χρηματοδότησης με ανταλλάγματα την βρετανική υπηκοότητα και τιμητικούς τίτλους εμφανίστηκαν για πρώτη φορά τον περασμένο Σεπτέμβριο στην εφημερίδα «The Sunday Times» και η Σκότλαντ Γιαρντ ξεκίνησε έρευνα, μετά και την επιμονή του πρώην βουλευτή των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Νόρμαν Μπέικερ. Ο τότε πρίγκιπας της Ουαλίας δήλωσε παντελή άγνοια για την υπόθεση, αν και ήταν εκείνος που είχε χρίσει Ιππότη τον Σαουδάραβα κροίσο σε ιδιωτική τελετή στο παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Τον περασμένο Φεβρουάριο διετάχθη πλήρης έρευνα για πιθανές παραβάσεις της «Πράξης απόδοσης τιμών 1925» ενώ δεν αποκλείστηκε η πιθανότητα να εξεταστεί από την αστυνομία και ο Βρετανός γαλαζοαίματος. Το περασμένο έτος η Σου Μπρους, επικεφαλής του «The Prince’s Foundation», χαρακτήρισε την πρόσφατη κρίση στην οποία περιήλθε το βασιλικό ίδρυμα ως «δύσκολο κεφάλαιο» και ανέφερε ότι «”διδασκόμαστε από τα μαθήματα”, ώστε να καταστεί βέβαιο πως η φιλανθρωπική οργάνωση ενεργεί με την μέγιστη εντιμότητα και ακεραιότητα».

Η τελετή απονομής του τίτλου του Ιππότη στον Σαουδάραβα επιχειρηματία έγινε από τον Κάρολο το 2016. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως ενώ κάθε χρόνο πραγματοποιούνται περίπου 30 τέτοιες τελετές στην αίθουσα Χορού (Ballroom) στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, η συγκεκριμένη τελετή πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Blue Drawing Room του παλατιού, στην οποία, συνήθως, γίνονται δεκτοί οι αρχηγοί κρατών. Επίσης, αν και σε παρόμοιες τελετές είθισται να παρίστανται εκατοντάδες προσκεκλημένοι, στην εν λόγω τελετή, εκτός από τον τότε πρίγκιπα της Ουαλίας, το «παρών» είχαν δώσει η δούκισσα της Κορνουάλης, τα αδέλφια του Μαχφούζ, ο έφηβος γιος του, ένας σύμβουλός του και ένας φωτογράφος. Μάλιστα, φωτογραφίες της τελετής δεν δόθηκαν ποτέ στη δημοσιότητα, ούτε η τελετή καταγράφηκε στο επίσημο ημερολόγιο της βασιλικής αυλής, όπου καταγράφονται ανά ημέρα οι επίσημες εκδηλώσεις στις οποίες συμμετέχουν τα ανώτατα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Η «προσφορά» του Σαουδάραβα δισεκατομμυριούχου στον πρίγκιπα Χάρι

Σύμφωνα με emails, που έφερε στην δημοσιότητα η εφημερίδα The Times, ο Μαχφούζ είχε προσπαθήσει να προσεγγίσει και τον πρίγκιπα Χάρι το 2014. Ο Σαουδάραβας κροίσος υποσχέθηκε να πραγματοποιήσει δωρεά, ύψους ενός εκατομμυρίου λιρών Αγγλίας, στην φιλανθρωπική οργάνωση του πρίγκιπα, Sentebale. Πρόκειται για μια οργάνωση που ίδρυσε ο Χάρι το 2006 σε συνεργασία με τον πρίγκιπα Seeiso του Λεσότο, για την υποστήριξη παιδιών και εφήβων της φτωχής αφρικανικής χώρας, που πάσχουν από HIV.

Όμως, αν και η προσφορά του Σαουδάραβα φάνηκε εξαιρετικά γενναιόδωρη, οι συνεργάτες του πρίγκιπα Χάρι την θεώρησαν «ύποπτη», όταν ο Μαχφούζ έθεσε όρο για να προχωρήσει στη δωρεά, να τον επισκεφθεί ο Βρετανός γαλαζοαίματος στην Σαουδική Αραβία και μάλιστα, οι δυο τους να έχουν άμεσα μια τετ — α- τετ συνάντηση. Οι σύμβουλοι του Χάρι εκτίμησαν πως οι προθέσεις του Μαχφούζ δεν ήταν αθώες, αλλά ήθελε με την δωρεά του να έχει πρόσβαση στην βασιλική οικογένεια της Γηραιάς Αλβιώνας. Εκπρόσωπος του Μαχφούζ επέμενε κατά την επικοινωνία που είχε με τους συνεργάτες του Χάρι, πως ο πρίγκιπας Κάρολος του είχε προτείνει την επίσκεψη του μικρότερου γιου του στη Σαουδική Αραβία σε εκδήλωση στο παλάτι Κλάρενς Χάουζ. Τελικά, ο Χάρι δεν αποδέχθηκε την πρόταση και έχασε την δωρεά από τον Μαχφούζ, ο οποίος αντί για ένα εκατομμύριο λίρες, πρόσφερε στην Sentebale 50.000 λίρες.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: