ΗΠΑ: Ο Κέβιν Μακάρθι και τυπικά υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την ηγεσία της Βουλής των Αντιπροσώπων

Ο Ρεπουμπλικάνος ηγέτης Κέβιν Μακάρθι ονομάστηκε χθες Τρίτη από τους συναδέλφους του στη Βουλή επικεφαλής του κόμματός του στο αμερικανικό Κογκρέσο, κάτι που τού ανοίγει τον δρόμο για να αναλάβει τον Ιανουάριο τα στρατηγικής σημασίας ηνία της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Η εποχή της κυριαρχίας των Δημοκρατικών παρήλθε», διαβεβαίωσε ο πολιτικός της συντηρητικής παράταξης που κατέχει θέσεις ευθύνης στην αμερικανική κάτω Βουλή από το 2014.

Ο 57χρονος βουλευτής ήταν αντιμέτωπος με τον Άντι Μπιγκς, που ανήκει στην ισχυρή, υπερσυντηρητική τάση «Freedom Caucus». Οι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές ψήφισαν μυστικά· ο κ. Μακάρθι εξελέγη με 188 ψήφους έναντι 31.

Αναμένεται πλέον να κερδίσει στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στην ολομέλεια την 3η Ιανουαρίου, όταν τα 435 νέα μέλη, Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί, της Βουλής των Αντιπροσώπων θα εκλέξουν τον «speaker», τον νέο πρόεδρό τους, τρίτο τη τάξει στην ιεραρχία της αμερικανικής πολιτικής μετά τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο.

Η ψηφοφορία αυτή πάντως αναμένεται να είναι οριακή, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι αναμένεται να έχουν ισχνή πλειοψηφία στο σώμα έπειτα από τις ενδιάμεσες εκλογές. Η καταμέτρηση των ψήφων βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Ο κ. Μακάρθι βρέθηκε, και αυτός, σε δύσκολη θέση εξαιτίας των πολύ κατώτερων των προσδοκώμενων επιδόσεων των Ρεπουμπλικάνων σε εκλογές, καθώς το «γιγαντιαίο κύμα» που προεξοφλούσε η συντηρητική παράταξη δεν ήρθε.

Οποιαδήποτε αποσκίρτηση στην κοινοβουλευτική ομάδα των Ρεπουμπλικάνων θα περιέπλεκε την ανάδειξή του στο προεδρείο. Η δεξιά πτέρυγα της παράταξης έχει ήδη καταστήσει σαφές πως θα θέσει όρους για να τον υποστηρίξει. Το 2015, είχε αποτύχει μόλις να εκλεγεί πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: