Θεσσαλονίκη: Δωρεάν τεστ κόπωσης στο δήμο Νεάπολης – Συκεών (φωτο)

Με νέες εξειδικευμένες ιατρικές εξετάσεις και με την προσθήκη νέων ειδικοτήτων ιατρών στο ήδη διευρυμένο επιστημονικό δυναμικό των δημοτικών ιατρείων ενισχύει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών το δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, το οποίο πολλαπλασιάζει τις κρίσιμες υπηρεσίες του στις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες των συμπολιτών μας που βιώνουν εντονότερα τις συνθήκες της οικονομικής κρίσης.
Μετά τον σύγχρονο και πλήρη εξοπλισμό των δύο Δημοτικών Ιατρείων, που βρίσκονται στη Δ.Ε. Συκεών και Νεάπολης, και τα οποία λειτουργούν υπό την ευθύνη του Δημοτικού Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, έχει ήδη ανοίξει ο πρώτος κύκλος των εξειδικευμένων καρδιολογικών εξετάσεων.
Πρόκειται για το τεστ κόπωσης στο οποίο υποβάλλονται δωρεάν κατ’ αρχήν τα μέλη των ΚΑΠΗ και οι ωφελούμενοι του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι». Αυτά πραγματοποιούνται στο Δημοτικό Ιατρείο της Νεάπολης στις εγκαταστάσεις του Β΄ ΚΑΠΗ (Διομήδου Κομνηνού 3 και Λαγκαδά, τηλ.: 2310.510440), κατόπιν ραντεβού και μετά την αναγκαία υπόδειξη των καρδιολόγων.
Η εξέταση γίνεται με τη χρήση σύγχρονου τελευταίας τεχνολογίας εργοδυναμικού ποδηλάτου υπό την παρακολούθηση των καρδιολόγων των ΚΑΠΗ. Ήδη από τις 2 Μαρτίου, που ξεκίνησαν οι εξετάσεις αυτές, μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 22 τεστ κόπωσης, ενώ καθημερινά προγραμματίζονται νέα ραντεβού.

Νέες ειδικότητες ιατρών
«Ο δήμος μας και το Δημοτικό Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης (Δ.Κ.Κ.Π.Α.) συνεχίζει σταθερά προσανατολισμένο στον πολλαπλασιασμό των υπηρεσιών στην κοινωνία, και ιδιαίτερα στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες. Είναι ένας ευαίσθητος τομέας που αντιμετωπίζουμε με ευθύνη και κοινωνική ευαισθησία, καθώς καθημερινά διαπιστώνονται και καταγράφονται μεγάλες ανάγκες συμπολιτών μας που δυσκολεύονται να τις αντιμετωπίσουν με άλλο τρόπο μέσα στις πιεστικές συνθήκες που βιώνουμε», δηλώνει ο πρόεδρος του Δ.Κ.Κ.Π.Α. Αρίστος Γαλανός.
Η διαπίστωση αυτή αναδεικνύει τη σπουδαιότητα της πρότασης του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών Σίμου Δανιηλίδη, ο οποίος επιμένει στην ανάγκη η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και η πρωτοβάθμια νοσηλευτική φροντίδα να μεταφερθούν στους δήμους. «Είναι βέβαιο ότι η συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο σύστημα παροχών υπηρεσιών υγείας και πιστοποιημένων δομών μόνο οφέλη διασφαλίζει τόσο για τους πολίτες με την καθολική πρόσβασή τους στις πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας, όσο και το εθνικό σύστημα υγείας και τη δημόσια οικονομία», τονίζει.
Όπως αναφέρει, «υπερβολικές δαπάνες, αδιαφάνεια στη διαχείριση των φαρμάκων, πολυσυνταγογράφηση και εμπαιγμός του ανθρώπινου πόνου με απώτερο σκοπό την κερδοσκοπία, είναι ορισμένα από τα οδυνηρά χαρακτηριστικά των σημερινών υπερσυγκεντρωτικών θεραπευτικών και νοσοκομειακών μονάδων. Στον αντίποδα αυτού προτάσσουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση η οποία είναι κοντά στον πολίτη, γνωρίζει καλύτερα τα προβλήματά του, μπορεί να προσαρμόσει τις κοινωνικές δράσεις της ανάλογα με τις διαπιστωμένες ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και μπορεί να συνδυάσει όλες τις απαιτούμενες δράσεις σε τοπικό επίπεδο για την προαγωγή της υγείας».
Συνολικά στο δήμο Νεάπολης-Συκεών λειτουργούν εννέα ΚΑΠΗ με 9.000 εγγεγραμμένα μέλη, και δυο ΚΗΦΗ, ενώ μέσα από το «Βοήθεια στο Σπίτι» εξυπηρετούνται περισσότεροι από 1.000 ανήμποροι και μοναχικοί συμπολίτες μας.
Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του διευρυμένου δικτύου κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης, οι δωρεάν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και νοσηλευτικής φροντίδας, προσφέρονται από 29 ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, οι οποίοι βρίσκονται καθημερινά στην υπηρεσία των μελών των ΚΑΠΗ, των ΚΗΦΗ, των ωφελούμενων του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», των ανέργων, των ανασφάλιστων, των απόρων και χαμηλοσυνταξιούχων.
Παθολόγοι, ορθοπεδικοί, γυναικολόγοι, γενικοί ιατροί, νευρολόγοι, παιδίατροι, καρδιολόγοι, ψυχίατροι, ενδοκρινολόγοι, ουρολόγοι, οφθαλμίατροι και πνευμονολόγοι στελεχώνουν τα άρτια εξοπλισμένα ιατρεία, με τις ώρες απασχόλησης εβδομαδιαίως ν ξεπερνούν τις 530, ενώ στη διάθεση των ωφελουμένων βρίσκονται εργαστήρια φυσιοθεραπείας, λογοθεραπείας και οροθεραπείας.
Το δίκτυο αυτό της πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας διευρύνεται ακόμη περισσότερο, εντάσσοντας στο δυναμικό των ιατρών δερματολόγο και χειρούργο, οι οποίοι θα τεθούν στην υπηρεσία των συμπολιτών και συνδημοτών μας από τις 11 Απριλίου, όπως επίσης και με τρεις επιπλέον καρδιολόγους.

Δημοτικό Ιατρικό Κέντρο
Οι πρωτοβουλίες, όμως, του δήμου Νεάπολης-Συκεών και του Δ.Κ.Κ.Π.Α. δεν σταματούν εδώ, αφού επεκτείνονται σε πολλά άλλα μέτωπα. Από αυτά ξεχωρίζει η κατασκευή του ολοκληρωμένου οκταώροφου Δημοτικού Ιατρικού Κέντρου, στην οδό Επταπυργίου στη Δ.Ε. Συκεών.
Αφού ξεπεράστηκαν τα προβλήματα από τα κάπιταλ-κοντρόλς, που οδήγησαν το έργο σε πολύμηνη καθυστέρηση, οι εργασίες κατασκευής επανήλθαν ακολουθώντας μάλιστα ταχύτατους ρυθμούς. Μετά την ολοκλήρωση του φέροντος οργανισμού στους δυο υπόγειους χώρους, οι εργασίες έφθασαν στο ισόγειο και συνεχίζονται …ακάθεκτες.
Το κτίριο θα στεγάσει ιατρικές υπηρεσίες, εργαστήρια, κοινωνικές υπηρεσίες, το Β΄ ΚΑΠΗ και το Γ΄ ΚΗΦΗ Συκεών, το «Βοήθεια στο Σπίτι», αμφιθέατρο εκδηλώσεων και χώρο στάθμευσης ασθενοφόρων. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου, μαζί με τον εξοπλισμό, ανέρχεται στα 7,32 εκατ. ευρώ, ο οποίος καλύπτεται εξολοκλήρου από το δημοτικό ταμείο.

typosthes.gr-topika

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: