Τα κaυτά μέτωπα και οι βασικοί στόχοι του νέου μαραθώνιου διαπραγματεύσεων με το “κουαρτέτο”

Από αύριο με την έλευση των εκπροσώπων του “κουαρτέτου” στην Αθήνα ξεκινά ο “μαραθώνιος” διαπραγματεύσεων που θα διαρκέσει ως τον Φεβρουάριο με την ατζέντα να περιέχει και το ασφαλιστικό, ενώ η κυβερνητική πλειοψηφία μετρά ήδη δύο απώλειες από το πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων.

Εως την Παρασκευή θεωρητικά πρέπει να έχει κλείσει το 2ο σετ προαπαιτουμένων, ωστόσο η απόσταση που πρέπει να καλυφθεί είναι μεγάλη με κίνδυνο να μην εκταμιευτεί τώρα η υποδόση του ενός δισ. ευρώ

Κόκκινα δάνεια: Η κυβέρνηση θέλει να μην πωλείται κανένα στεγαστικό δάνειο σε μη τραπεζικά ιδρύματα, ενώ οι δανειστές δέχονται να εξαιρεθούν μόνον όσα αφορούν πρώτη κατοικία. Επίσης, η Αθήνα θέλει να πωλούνται τα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων άνω του 1 εκατ. ευρώ, ενώ οι δανειστές δεν θέλουν εξαιρέσεις.

Η ιδιωτικοποίηση ΑΔΜΗΕ. Φαίνεται να προκρίνεται ένα μεικτό σχήμα Δημόσιου και ιδιωτών. Ωστόσο, οι θεσμοί θέλουν να έχουν οι ιδιώτες το μάνατζμεντ ανεξαρτήτως του ποσοστού που θα κατέχουν, κατά το μοντέλο του «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο. Πρέπει να ψηφιστεί άμεσα και να εφαρμοστεί από 1ης Ιανουαρίου 2016. Ωστόσο στελέχη των δανειστών εκτιμούν ότι θα χρειαστεί χρόνος καθώς αναμένουν ακόμα τις προτάσεις της Αθήνας.

Το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές πιέζουν να έχουν τον πρώτο λόγο ξένοι μάνατζερ στη διοίκηση του
Εάν το δεύτερο σετ προαπαιτούμενων μέτρων κλείσει έγκαιρα, είναι προγραμματισμένο οι εκπρόσωποι των θεσμών να επιστρέψουν στην Αθήνα για τον έλεγχο στο δεύτερο μισό του Ιανουαρίου. Στις διαπραγματεύσεις αυτές, τρία είναι τα μεγάλα ζητήματα:

Το ασφαλιστικό. Η κυβέρνηση επιμένει σε αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών (ώστε να περιοριστούν οι περικοπές στις συντάξεις), ενώ οι δανειστές το θεωρούν μέτρο που θα πλήξει την ανταγωνιστικότητα.
Επίσης, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης θα πρέπει να καλυφθεί και η «τρύπα» των τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ από τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις παλαιότερες περικοπές στις συντάξεις.

Το φορολογικό. Η μεγαλύτερη αλλαγή θα είναι η μεταρρύθμιση της φορολογίας εισοδήματος. Με στόχο την ενίσχυση των εσόδων, το υπουργείο Οικονομικών καλείται να λάβει μέτρα που θα αποδώσουν 150 εκατ. ευρώ.

Τα νέα δημοσιονομικά μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν έως και το 2018. Σύμφωνα με το μνημόνιο, για τη διετία 2017-2018 θα πρέπει να υιοθετηθούν επιπλέον μέτρα ύψους 1% του ΑΕΠ ή περίπου 1,8 δισ. ευρώ. Και αυτά θα πρέπει να προσδιοριστούν από τώρα.

Ολα αυτά θα πρέπει να έχουν κλείσει εντός Φεβρουαρίου. Επόμενο βήμα είναι η σύνταξη μιας κοινής συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement) και ενός κοινού προσχεδίου της επικαιροποίησης του μνημονίου από Κομισιόν και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Αν όλα προχωρήσουν θετικά η Ευρωζώνη θα κληθεί να αποφασίσει τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ενώ το Ταμείο θα κληθεί να αποφασίσει τη συμμετοχή του στο νέο πρόγραμμα.

Action24.gr-Politiki

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: