Στο πλευρό των ΗΠΑ η Βρετανία, ενισχύει την άμυνα απέναντι στη Ρωσία

«Θα καταθέσουμε ενώπιον της Βουλής νομοσχέδιο που θα ενισχύσει σημαντικά τη θέση μας απέναντι στην επιθετική δράση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας», δήλωσε η επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας στη Βουλή των Κοινοτήτων

Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας ανακοίνωσε νέα νομοθεσία για την ενίσχυση του καθεστώτος κυρώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Θα καταθέσουμε ενώπιον της Βουλής νομοσχέδιο που θα ενισχύσει σημαντικά τη θέση μας απέναντι στην επιθετική δράση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας», δήλωσε η επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας στη Βουλή των Κοινοτήτων, εξηγώντας ότι οι κυρώσεις αυτές θα μπορούν να στοχεύσουν μεγαλύτερο αριθμό προσώπων και επιχειρήσεων ανάλογα με τη σημασία τους για το Κρεμλίνο.

«Θα μπορούμε να στοχεύσουμε οποιαδήποτε επιχείρηση συνδέεται με το ρωσικό κράτος, που ασκεί δραστηριότητες οικονομικής σημασίας για το ρωσικό κράτος ή δραστηριοποιείται σε έναν τομέα στρατηγικής σημασίας για το ρωσικό κράτος. Όχι μόνο θα είμαστε περισσότερο σε θέση να στοχεύσουμε αυτές τις οντότητες, αλλά θα μπορούμε επίσης να διώξουμε αυτούς που τις έχουν ή τις ελέγχουν», πρόσθεσε η υπουργός.

Η Τρας υπογράμμισε ότι αυτό το καθεστώς κυρώσεων, που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ έως τις 10 Φεβρουαρίου, θα είναι το «πιο αυστηρό» που έχει εφαρμοστεί ποτέ κατά της Ρωσίας και συνιστά «τη μεγαλύτερη αλλαγή» στην προσέγγιση της Βρετανίας από τότε που έφυγε από την ΕΕ.

«Θα διασφαλίσουμε ότι όσοι μοιράζονται την ευθύνη για την επιθετική και αποσταθεροποιητική δράση του Κρεμλίνου θα φέρουν βαρύ τίμημα», είπε η υπουργός. Θα διακινδυνεύσουν το πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων στο Ηνωμένο Βασίλειο και την αδυναμία εισόδου στο έδαφός του. Θα είναι επίσης αδύνατο για μια εταιρία ή ένα πρόσωπο στο Ηνωμένο Βασίλειο να συναλλάσσεται μαζί τους.

«Η κακόβουλη πρόθεση της Μόσχας είναι ξεκάθαρη. Οι Ρώσοι συγκέντρωσαν περισσότερους από 100.000 στρατιώτες στα ουκρανικά σύνορα», δήλωσε η Λιζ Τρας καλώντας τη Μόσχα να «αποσύρει τα στρατεύματά της και να αρχίσει ουσιαστικές συνομιλίες».

Η Λιζ Τρας δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Μόσχα, η οποία θα οργανωθεί τις επόμενες δύο εβδομάδες.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: