Φιδονήσι: Ο επικεφαλής της Συνοριοφυλακής στέλνει μήνυμα στους Ρώσους πως η Κριμαία θα απελευθερωθεί

Ουκρανοί συνοριοφύλακες τοποθέτησαν νέα συνοριακή πινακίδα στο Φιδονήσι, αποτίοντας φόρο τιμής στους συναδέλφους τους που έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα αντίστασης όταν δέχθηκαν επίθεση από ρωσικό πολεμικό πλοίο κατά τις πρώτες ώρες της εισβολής των δυνάμεων της Μόσχας.

«Η επόμενη συνοριακή πινακίδα θα τοποθετηθεί στην ουκρανική Κριμαία μετά την απελευθέρωσή της από τα ρωσικά στρατεύματα», διαμηνύει ένστολος στο συνοριακό φυλάκιο με τα χρώματα της ουκρανικής σημαίας, σε βίντεο που κοινοποίησε χθες Σάββατο ο επικεφαλής της Συνοριοφυλακής Σερχίι Νταινέκο στο Facebook.

Το Φιδονήσι έγινε συνώνυμο της ουκρανικής αντίστασης λίγες ώρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, την 24η Φεβρουαρίου 2022, όταν το καταδρομικό Moskva έστειλε τελεσίγραφο στους Oυκρανούς συνοριοφύλακες που βρίσκονταν εκεί να παραδοθούν για να μη βομβαρδιστούν.

Η απάντηση των συνοριοφυλάκων «Ρωσικό πολεμικό πλοίο, άντε γαμ@@@» έγινε σλόγκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναρτήθηκε σε διαφημιστικές πινακίδες στην Ουκρανία, έγινε στάμπα σε μπλουζάκια, ακόμη και γραμματόσημο.

Το στρατηγικής σημασίας Φιδονήσι βρίσκεται στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρουμανία, στη θαλάσσια οδό προς την Οδησσό, το μεγαλύτερο ουκρανικό λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα.

Στις 14 Απριλίου 2022, δύο ουκρανικοί πύραυλοι έπληξαν το καταδρομικό Moskva, το μεγαλύτερο πλοίο του ρωσικού πολεμικού ναυτικού που βυθίστηκε εξαιτίας επίθεσης εδώ και 40 χρόνια. Επισήμως, η Μόσχα ανέφερε ότι ένα μέλος του πληρώματος σκοτώθηκε σε «ατύχημα». Δυτικοί εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι σχεδόν τα μισά από τα περίπου 450 μέλη του πληρώματος βρήκαν τον θάνατο.

Στις 30 Ιουνίου 2022, οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν από το Φιδονήσι, αφού υπέστησαν βαριές απώλειες στην προσπάθειά τους να το υπερασπιστούν. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας χαρακτήρισε «κίνηση καλής θέλησης» την αποχώρηση των στρατευμάτων του.

Οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να έχουν υπό τον έλεγχό τους αρκετά εδάφη στο ανατολικό και το νότιο τμήμα της Ουκρανίας, ενώ ο ουκρανικός στρατός έχει ξεκινήσει αντεπίθεση για την απελευθέρωσή τους.

«Αποκαθίσταται η ιστορική δικαιοσύνη», υπογράμμισε ο Νταινέκο στην ανάρτησή του, διαβεβαιώνοντας πως «η Ουκρανία θα νικήσει σίγουρα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: