ΣτΕ: Καμία αποζημίωση στους συγγενείς κρατουμένου που αυτοκτόνησε στις φυλακές Ιωαννίνων

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε πως δεν θα δοθεί αποζημίωση σε συγγενείς αυτόχειρα κρατουμένου, καθώς έκρινε πως δεν μπορούσαν να είχαν ληφθεί προληπτικά μέτρα από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους προκειμένου να αποφευχθεί η αυτοκτονία του, μέσα στο κελί του, στις φυλακές Ιωαννίνων.

Πρόκειται για τον κρατούμενο που είχε βρεθεί, τον Απρίλιο του 2001, απαγχονισμένος με σκοινί που είχε κρεμάσει από το σιδερόφρακτο φεγγίτη του κελιού του. Ο εν λόγω κρατούμενος είχε προφυλακιστεί για ναρκωτικά, ενώ δήλωσε με την είσοδό του στις φυλακές Ιωαννίνων, φορέας του AIDS, παρόλο που δεν προσκόμισε σχετικό ιατρικό πιστοποιητικό.

Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι τον τοποθέτησαν σε ξεχωριστό κελί, ενώ το σκοινί που χρησιμοποίησε εικάζεται ότι το απέσπασε είτε από τα μαγειρεία και το καφενείο, είτε χρησιμοποίησε εκείνο το σκοινί που απλώνουν τα ρούχα οι κρατούμενοι.

Η οικογένεια του αυτόχειρα διεκδικούσε αποζημίωση 1.200.000 ευρώ για ψυχική οδύνη, υποστηρίζοντας πως ο θάνατος του οφείλεται σε παράνομες πράξεις και παραλείψεις των αρμοδίων οργάνων της φυλακής. Όμως, τόσο το Διοικητικό Εφετείο Ιωαννίνων όσο και το ΣτΕ απέρριψε το σχετικό αίτημά τους.

ellada

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: