Πώς να φτιάξετε την τέλεια μακαρονάδα α λα πουτανέσκα

Η πουτανέσκα (puttanesca) είναι μια απ’ τις πιο γνωστές ιταλικές -κατ’ αρχάς λόγω του… πιασάρικου ονόματός της.

Με καταγωγή από τα συνοικίες με τα «κόκκινα φανάρια» της (εξού και το όνομα), η σάλτσα πουτανέσκα διαθέτει έξι βασικά συστατικά: τις αντζούγιες, τ, την την ελιά, την και τον

Το μυστικό, σύμφωνα με τους σεφ, είναι αφενός η (γενναιόδωρη) παρουσία της που ταιριάζει τέλεια με το σκόρδο. Οι (στην Ελλάδα, οι Καλαμών, αντίστοιχα) και ο μαϊντανός δένουν άψογα με την αλμυρή κάπαρη, ενώ οι Ιταλοί σεφ «απογειώνουν» το τελικό αποτέλεσμα με ένα ακόμη μυστικό.

Χρησιμοποιούν όχι σάλτσα ντομάτας ή τις κλασικές μεγάλες ντομάτες, αλλά ντομάτες-βελανίδι ή ντομάτες cherry (κερασοτομάτες), που είναι ντομάτες μικρού μεγέθους, από 3-4 γραμμάρια μέχρι το μέγεθος μιας μπάλας γκολφ. Οι τομάτες τ. βελανίδι είναι αντιστοίχου μεγέθους, αλλά βελανιδόμορφες.

Η συνταγή για ζυμαρικά α λα πουτανέσκα

Υλικά

  • 100 γρ ελιές καλαμών χωρίς κουκούτσι
  • 50 γρ κάπαρη
  • περίπου 10 τομάτες cherry ή βελανίδι
  • 4 κουταλιές ελαιόλαδο
  • Πιπέρι τσίλι σε σκόνη
  • Αλάτι
  • Μαϊντανό

Εκτέλεση

  • Βάζουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ σκεύος και προσθέτουμε αρχικά τις αντζούγιες και μετά τις ελιές, την κάπαρη και τις τομάτες.
  • Πασπαλίζουμε με πιπέρι και αλάτι και σοτάρουμε για 5-6 λεπτά.
  • Προσθέτουμε τα ζυμαρικά και ανακατεύουμε με την τσιμπίδα να πάνε παντού τα υλικά.
  • Σερβίρουμε με τριμμένο τυρί αν το επιθυμούμε.

Τέλος, ένα ακόμη μυστικό, κατά τους Ιταλούς, είναι στο τέλος να ρίξουμε από πάνω pepperoncino, τα σπόρια καυτερής πιπεριάς που εδώ ονομάζουμε μπούκοβο, που κάνει το πιάτο ακόμη πιο πικάντικο.

Ωστόσο, η συνταγή είναι από μόνη της αρκετά πικάντικη και λειτουργεί χωρίς το έξτρα μπούκοβο.

syntages

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: