Πόλεμος στην Ουκρανία – Μήνυμα ΗΠΑ σε Μόσχα: Να σεβαστείτε το διεθνές δίκαιο

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρμεντ, ο Νεντ Πράις, δήλωσε πως είναι «απολύτως απαράδεκτο» να μην επιτρέπεται στις ΗΠΑ η προξενική βοήθεια σε αμερικανούς πολίτες που κρατούνται στη Ρωσία

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε τη συνάντηση που είχε ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Μόσχα με αξιωματούχους της ρωσικής κυβέρνησης, κατά την οποία ο Τζον Σάλιβαν φέρεται να ζήτησε από το Κρεμλίνο να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να επιτρέψει την προξενική βοήθεια σε όλους τους αμερικανούς πολίτες που κρατούνται στη Ρωσία.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρμεντ, ο Νεντ Πράις, δήλωσε πως είναι «απολύτως απαράδεκτο» να μην επιτρέπεται στις ΗΠΑ η προξενική βοήθεια σε αμερικανούς πολίτες που κρατούνται στη Ρωσία.

Ανέφερε ότι δεν υπάρχουν εξελίξεις στην υπόθεση της μπασκετμπολίστριας Μπρίτνεϊ Γκρίνερ, η οποία συνελήφθη τον περασμένο μήνα στη Ρωσία για κατοχή φιαλιδίων ατμίσματος που περιείχαν χασισέλαιο. Μέχρι σήμερα δεν έχει επιτραπεί η παροχή προξενικής βοήθειας στην αμερικανίδα αθλήτρια, σημείωσε ο Πράις.

Νωρίτερα το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας είχε ανακοινώσει ότι κάλεσε τον πρέσβη των ΗΠΑ και τον προειδοποίησε ότι ο χαρακτηρισμός του Τζο Μπάιντεν για τον Πούτιν (σ.σ. «εγκληματίας πολέμου») έχει φέρει τις σχέσεις των δύο χωρών στα πρόθυρα της διακοπής.

«Είναι πολύ υποκριτικό να ακούς μια χώρα να μιλάει για «ανάρμοστα σχόλια» όταν η ίδια εμπλέκεται σε μαζική σφαγή, περιλαμβανομένων επιδρομών και επιθέσεων που έχουν προκαλέσει θανάτους αμάχων», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το ΝΑΤΟ απαντά στην προπαγάνδα του Κρεμλίνου — «Σταματήστε τα ψέματα»

Να απαντήσει στη ρωσική προπαγάνδα για τον πόλεμο στην Ουκρανία επιχειρεί το ΝΑΤΟ, που καταλογίζει στο Κρεμλίνο σειρά από «ψέματα, αρνήσεις και παραπληροφόρηση».

Σε βίντεο που δημοσίευσε, με τίτλο «Σταματήστε τα ψέματα, σταματήστε τον πόλεμο», η Ευρωατλαντική Συμμαχία επιχειρεί να απαντήσει σε σειρά ισχυρισμών που έχει διατυπώσει η ρωσική κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «ψέματα του Κρεμλίνου».

Το ΝΑΤΟ αναφέρει ότι σύμφωνα με τους ψευδείς ισχυρισμούς του Κρεμλίνου, η Ρωσία δεν επρόκειτο να επιτεθεί σε κανέναν. Η αλήθεια είναι, σημειώνει, ότι στις 24 Φεβρουαρίου ξεκίνησε μία επιχείριση που είχε σχεδιάσει εδώ και καιρό. Επίσης, σύμφωνα με άλλα ψέματα του Κρεμλίνου, επρόκειτο για μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» που δεν θα στόχευε ουκρανικές πόλεις. Όπως επισημαίνει το ΝΑΤΟ, οι ρωσικές δυνάμεις πολιορκούν και βομβαρδίζουν πόλεις.

Παράλληλα, σύμφωνα με την εκδοχή του Κρεμλίνου, οι επιθέσεις θα γινόταν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, κάτι που σύμφωνα με το ΝΑΤΟ είναι ψέμα αφού έχουν χτυπηθεί πολιτικοί στόχοι, μεταξύ των οποίων νοσοκομεία, σχολεία και σπίτια.

Επίσης, αναφέρει το ΝΑΤΟ, τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης που εξαρτώνται από το κράτος ισχυρίζονται ότι η Ρωσία θα απελευθερώσει τον Ουκρανικό λαό, κάτι που είναι ψέμα, καθώς πάνω από 3 εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν ήδη φύγει από την Ουκρανία, με τους περισσότερους όμως να κατευθύνονται προς τη Δύση και όχι στην Ανατολή.

Την ίδια ώρα, λέει το ΝΑΤΟ, η Ρωσία κόβει την πρόσβαση στην αξιόπιστη πληροφόρηση, μπλοκάροντας μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ ποινικοποιεί την ανεξάρτητη δημοσιογραφία.

«Το Κρεμλίνο ψεύδεται στους πολίτες της Ρωσίας και σε όλον τον κόσμο. Προσπαθεί να σκοτώσει την αλήθεια γι’ αυτή τη βίαιαη και απρόκλητη εισβολή στην Ουκρανία», αναφέρεται στο βίντεο που καταλήγει: «Σταματήστε τα ψέματα, σταματήστε τον πόλεμο».

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: