Πόλεμος στην Ουκρανία – Κουλέμπα: Ζελένσκι και Πούτιν δεν θα κάτσουν ποτέ στο ίδιο τραπέζι να μιλήσουν για ειρήνη

Τις προϋποθέσεις για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Κιέβου και Μόσχας έθεσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος ξεκαθάρισε πως αυτό δεν μπορεί να γίνει με τον Πούτιν να βρίσκεται στ ίδιο τραπέζι.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Κουλέμπα στην Corriere della Sera, η Ουκρανία θα είναι σε θέση να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα «μόνο μετά την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής από τη γη μας… αλλά και οι συζητήσεις δεν θα γίνουν με τον Πούτιν».

«Ο Πούτιν δεν μπορεί να είναι εταίρος σε διαπραγματεύσεις. Έχει διαπράξει πάρα πολλά και πολύ σοβαρά εγκλήματα. Υπάρχουν άλλα διπλωματικά μέσα έμμεσης συμμετοχής στη διαπραγμάτευση. Αλλά είναι ξεκάθαρο για εμάς ότι δεν θα μπορέσουμε ποτέ να δούμε τον Πούτιν και τον Ζελένσκι στο ίδιο τραπέζι», δήλωσε ο Κουλέμπα.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τους υπολογισμούς του Πούτιν για τη νίκη του Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές, ο Κουλέμπα σημείωσε: «Από το 2014, ο Πούτιν υπολογίζει στην εκλογή κάποιου, αλλά τα αποτελέσματα δεν τον βοήθησαν ποτέ. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι ο χρόνος είναι σύμμαχός μας, εξαιτίας αυτού του απλού γεγονότος, ότι οι στρατιωτικές μας δυνατότητες ενισχύονται και αυτές της Ρωσίας μειώνονται. Βασιζόμαστε στο γεγονός ότι μια μέρα ο πόλεμος θα τελειώσει υπέρ μας».

«Ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί τόσο με τον πόλεμο όσο και με τη διπλωματία. Οι στρατηγοί μας χειρίζονται το πρώτο, καθήκον τους είναι να ωθήσουν τους Ρώσους να υποχωρήσουν και να τους κάνουν να καταλάβουν ότι η συζήτηση είναι καλύτερη από τη μάχη. Με ενδιαφέρει η διπλωματία και ο διάλογος όποτε είναι δυνατόν», δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός.

Όσον αφορά το αν είναι δυνατόν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις πριν από την πλήρη αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία, ο Κουλέμπα είπε ότι αυτό εξαρτάται από τις συνθήκες. «Δεν πιστεύουμε τους Ρώσους σε όσα λένε, κανείς λογικός άνθρωπος δεν θα το κάνει. Πριν πάμε να διαπραγματευτούμε, θα θέλαμε να βεβαιωθούμε ότι πρόκειται για κάτι σοβαρό και όχι για άλλη μια εξαπάτηση. Ότι οι Ρώσοι δεν θα επιστρέψουν για να μας επιτεθούν ξανά. Καταλαβαίνω αυτά τα ερωτήματα και τη λογική τους, αλλά δεν μπορώ να δώσω ξεκάθαρες απαντήσεις, διότι δεν υπάρχουν, διακυβεύονται οι ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων», τόνισε ο επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας.

Ο Κουλέμπα υπενθύμισε επίσης ότι πέρυσι συνήφθη μια «συμφωνία σιτηρών», με τη μεσολάβηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και η Μόσχα δεν συμμορφώθηκε με τους όρους της.

«Υπήρχαν δύο ξεχωριστές συμφωνίες με εμάς και με τη Μόσχα, δεν υπήρξε ποτέ άμεση συνεννόηση. Χρειαζόμαστε κάποια δημιουργικότητα για να βρούμε λύσεις. Θα τις αναζητήσουμε με κάθε τρόπο, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν προϋποθέσεις: Η Ρωσία συνεχίζει να μας επιτίθεται, προτιμά τον πόλεμο και όχι την ειρήνη», ανέφερε ο Κουλέμπα.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αμφισημία της προσέγγισης της Κίνας στον πόλεμο, ο Ουκρανός υπουργός είπε ότι «είναι σημαντικό που η Κίνα ήταν στη σύνοδο κορυφής (στη Σαουδική Αραβία), ήταν σε μια πολυμερή συνάντηση όπου συζητήθηκε το ουκρανικό ειρηνευτικό σχέδιο».

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: