Μπαλώστε τα ρούχα, μην τα πετάτε, λέει η γαλλική κυβέρνηση και δίνει επίδομα

Πρόγραμμα για να πείσει τους καταναλωτές να επιδιορθώνουν τα ρούχα και τα φθαρμένα παπούτσια τους αντί να τα πετάνε στα σκουπίδια για να αγοράσουν καινούργια καθιερώνει η γαλλική κυβέρνηση.

Από τον Οκτώβριο θα επιδοτεί τις επιδιορθώσεις με τη μορφή έκπτωσης ως και 25 ευρώ.

Η κυβέρνηση πρόκειται να συνεισφέρει 154 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του προγράμματος τα επόμενα πέντε χρόνια.

Η υφυπουργός Οικολογίας Μπερανζέρ Κουγιάρ επισήμανε ότι 700.000 τόνοι ρούχων καταλήγουν κάθε χρόνο στις χωματερές της Γαλλίας.

Κάλεσε επίσης τους ράφτες και τους τσαγκάρηδες να ενταχθούν στο πρόγραμμα, το οποίο θα προσφέρει έκπτωση 7 ευρώ για τα τακούνια και 10-25 ευρώ για επιδιορθώσεις σε σακάκια, φούστες ή άλλα ενδύματα. Στόχος είναι να στηριχθεί ο τομέας των επιδιορθώσεων και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, αναφέρει το BBC.

Όπως εξήγησε η υφυπουργός, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να αντιμετωπίσει τη «γρήγορη μόδα». Ενθαρρύνει τους καταναλωτές να αγοράζουν «ενάρετα προϊόντα» και να τα επιδιορθώνουν, αντί να αγοράζουν καινούργια.

Παρά ταύτα, δεν λείπουν και οι αντιδράσεις από επιχειρηματικούς ομίλους από τον χώρο της μόδας, αλλά και από βουλευτή των Ρεπουμπλικανών που είπε ότι η κυβέρνηση «πετά λεφτά από το παράθυρο».

Το σχέδιο της Γαλλίας για μια περισσότερο βιώσιμη βιομηχανία της μόδας περιλαμβάνει και νέους κανόνες από την 1η Ιανουαρίου 2024 για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις κάθε προϊόντος. Οι κατασκευαστές θα πρέπει να αναφέρουν την ποσότητα νερού που απαιτείται για την κατασκευή των ενδυμάτων, τη χρήση χημικών ουσιών, τον κίνδυνο μικροπλαστικών και να αναφέρουν λεπτομερώς αν το ρούχο έχει χρησιμοποιήσει ανακυκλωμένα υφάσματα.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: