Unιsef: Εξαιρετικά ανησυχητική αύξηση των απαγωγών παιδιών και γυναικών στην Αϊτή

Σχεδόν 300 παιδιά και γυναίκες απήχθησαν στην Αϊτή τους πρώτους έξι μήνες του 2023, τόνισε χθες Δευτέρα η UNICEF, χαρακτηρίζοντας «εξαιρετικά ανησυχητικό» το φαινόμενο.

Οι απαγωγές μέχρι στιγμής φέτος ήδη «αντιστοιχούν σχεδόν στο σύνολο» αυτών που «καταγράφτηκαν το 2022» κι είναι «σχεδόν τριπλάσιες από αυτές του 2021», υπογράμμισε το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, γυναίκες και παιδιά απάγονται από ένοπλες ομάδες και χρησιμοποιούνται για οικονομικά ή τακτικά οφέλη. Τα θύματα που επιστρέφουν στα σπίτια τους συχνά φέρουν ανεξίτηλα ψυχικά τραύματα, υπογράμμισε η UNICEF.

Αδιανόητη βία σε παιδιά και γυναίκες
«Οι γυναίκες και τα παιδιά δεν είναι ούτε εμπορεύματα, ούτε πιόνια. Δεν πρέπει να υφίστανται τέτοια αδιανόητη βία», τόνισε ο Γκάρι Κόνιλ, περιφερειακός διευθυντής της UNICEF για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.

«Η μεγεθυνόμενη τάση απαγωγών είναι εξαιρετικά ανησυχητική» και «απειλεί τόσο τον λαό της Αϊτής όσο και αυτούς που πάνε να τον βοηθήσουν», συνέχισε.

Συμμορίες ελέγχουν περί το 80% του Πορτ-ο-Πρενς, της αϊτινής πρωτεύουσας, όπου διαπράττονται καθημερινά βίαια εγκλήματα όπως βιασμοί, απαγωγές για λύτρα, ένοπλες ληστείες, πειρατείες αυτοκινήτων κ.ο.κ.

5,2 εκατ. άνθρωποι χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και ο αϊτινός πρωθυπουργός Αριέλ Ανρί απευθύνουν έκκληση από πέρυσι να αναπτυχθεί διεθνής οπλισμένη δύναμη για να βοηθήσει την αστυνομία της Αϊτής. Η Κένυα ανέλαβε πρωτοβουλία να ηγηθεί τέτοιας δύναμης και βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές για αυτή.

Εκτός της κρίσης ασφαλείας, η Αϊτή βιώνει ταυτόχρονα ανθρωπιστική, οικονομική και πολιτική κρίση. Στη χώρα της Καραϊβικής έχουν να διεξαχθούν εκλογές από το 2016.

«Σχεδόν 5,2 εκατομμύρια άνθρωποι, ή περίπου ο μισός πληθυσμός, χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων 3 εκατομμυρίων παιδιών», υπενθύμισε η UNICEF.

«Το σύστημα υγείας βρίσκεται στο όριο της κατάρρευσης», ενώ «σχολεία υφίστανται επιθέσεις» και ο πληθυσμός βιώνει «μόνιμο τρόμο», συμπλήρωσε η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ:  
Ακολουθήστε το Newsorama.gr