Πέθανε σε ηλικία 78 ετών ο αυτοδημιούργητος γίγαντας της Red Bull

Λίγες ώρες πριν ξεκινήσει το Grand Prix στην πίστα του Austin, η Red Bull με ανακοίνωσή της ανακοίνωσε το θάνατο του 78χρονου Dietrich Mateschitz, ιδρυτή και συνιδιοκτήτη της Red Bull.

Η πορεία του Αυστριακού δισεκατομμυριούχου είναι λίγο πολύ γνωστή από την εποχή που συνδύασε την ιδέα του με την αγάπη του.

Η ιδέα του ήταν να βγάλει στην αγορά ένα αναψυκτικό που θα πρόσφερε ενέργεια. Και η αγάπη του ήταν τα extreme sports.

Πριν γίνει ένας πετυχημένος επιχειρηματίας ήταν αρχικά πωλητής και στη συνέχεια υπεύθυνος μάρκετινγκ της οδοντόπαστας Blendax (Procter & Gamble). Το μυαλό του δούλευε με μεγάλες ταχύτητες.

Σε ένα από τα ταξίδια του στην Ασία του πρόσφεραν ένα αναψυκτικό. Μάλιστα του επεσήμαναν ότι μπορεί να είναι αναψυκτικό αλλά δεν είναι όπως τα άλλα. Γιατί αυτό θα του έδινε ενέργεια.

Το μυαλό του Mateschitz πήρε αμέσως στροφές. Τα ενεργειακά ποτά ήταν άγνωστα στην Ευρώπη. Το 1983 αφού εξασφάλισε τα χρήματα , εξαγόρασε την άδεια του ποτού Krating Daeng.

Στη συνέχεια σε συνεργασία με τον Ταϊλανδό επιχειρηματία Chaleo Yoovidhya, ο οποίος είχε τα δικαιώματα του ποτού αυτού, έστησε το σχέδιο του. Ο Yoovidhya ήταν από τους πλουσιότερους κατοίκους της Ταυλάνδης. Είχε ιδρύσει τη φαρμακευτική εταιρία TC Pharmaceuticals και μέσω αυτής προωθούσε και το Krating Daeng. Η ονομασία προέρχεται από ένα είδος ινδικού βουβαλιού που είχε μεγάλη δύναμη. Η μετάφραση του Krating Daeng στα αγγλικά είναι Red Gaur. Όμως το όνομα Krating Daeng δεν ήταν εύηχο. Λίγο μετά το ενεργειακό ποτό ονομάστηκε Red Bull και γρήγορα έγινε το αγαπημένο αναψυκτικό των νέων.

Το 1987 η Red Bull με τη βοήθεια των συνεργατών της που ήταν αυθεντία στο μάρκετινγκ, λάνσαρε το ενεργειακό της ποτό και γρήγορα έγινε παγκόσμια επιτυχία. Σε λίγα χρόνια ο Mateschitz μπήκε στη λίστα των δισεκατομμυριούχων.

Ο Dietrich Mateschitz έχοντας την οικονομική άνεση έδειξε το ενδιαφέρον του για τη F1. Αρχικά η Red Bull ξεκίνησε ως χορηγός κυρίως της Sauber. Το 2004 αγόρασε τη Jaguar Racing και το 2005 τη «μεταμόρφωσε» ως Red Bull Racing από το 2005.

Το 2006 τη Minardi και τη μετονόμασε σε Toro Rosso. Η Toro Rosso είναι η σημερινή Alpha Tauri.

Ο Mateschitz επειδή ήταν οπαδός όλων των επικίνδυνων σπορ και αγαπούσε ιδιαίτερα τους αγώνες ταχύτητας ήταν πάντα μέσα στις συσκέψεις της F1 που αφορούσε την red Bull.

Μάλιστα αρκετές φορές έδινε έξυπνες ιδέες στον κορυφαίο αεροδυναμιστή και τεχνικό διευθυντή της Red Bull για τη F1, Adrian Newey. Ο τεχνικός διευθυντής αναγνώριζε τις πρωτοποριακές ιδέες του ιδρυτή της Red Bull που κατέκτησε στην F1 ,τέσσερα διαδοχικά πρωταθλήματα κατασκευαστών.

Η ζωή του Dietrich Mateschitz ήταν ένας μαραθώνιος επιτυχιών. Πάντα έψαχνε τη νίκη. Όμως αυτό που τελικά δεν μπόρεσε να νικήσει ήταν ο καρκίνος. Η αγαπημένη του ομάδα, η Red Bull, ανακοίνωσε επίσημα το θάνατό του λίγες ώρες πριν από την εκκίνηση του αγώνα στην πίστα του Austin.

O 78χρονος Αυστριακός κροίσος εκτός από την F1 επένδυσε και υποστήριξε τους αγώνες WRC, Nascar, DTM, Superbikes, Moto GP και Ράλλυ Ντακάρ. Αφήνει μια τεράστια περιουσία και μια καλή παρακαταθήκη στο χώρο της F1. Μέχρι και το θάνατό του ήταν ο 51ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο . Η περιουσία είναι 25 δις ευρώ.

 

Πέθανε σε ηλικία 78 ετών ο αυτοδημιούργητος γίγαντας της Red Bull gr.

now24.gr-auto

Tags: , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: