Australia Grand Prix: Στην πίστα του Albert Park οι προβολείς της F1

Από σήμερα μέχρι και την Κυριακή η πίστα του Albert Park θα είναι γεμάτη μονοθέσια από την F3, F2 και F1. Στο ήδη γεμάτο πρόγραμμα του τριημέρου θα πρέπει να προσθέσουμε το πρωτάθλημα Porsche Carrera Cup και Supercars Αυστραλίας. Δεν θα προλαβαίνει να τελειώνει ένας αγώνας και θα αρχίζει ένας άλλος. Αυτό σημαίνει ότι θα στρωθεί άφθονο λάστιχο στη διαδρομή και τα μονοθέσια της F1 θα έχουν βελτιωμένο το επίπεδο πρόσφυσης.

Ο αγώνας στο Albert Park έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και πάντα προσελκύει εκατοντάδες χιλιάδες θεατές. Η διαδρομή δεν είναι πολύ σκληρή για τα ελαστικά. Η πτώση απόδοσης λόγω τοπικής υπερθέρμανσης είναι σημαντικότερος παράγοντας από τη φθορά. Η Αυστραλία αυτή την περίοδο βρίσκεται στην αρχή του φθινοπώρου. Αυτό σημαίνει εναλλαγές θερμοκρασίας ή ακόμη και μια πρόσκαιρη βροχή. Σίγουρα οι μετεωρολόγοι θα δώσουν αναλυτικότατο δελτίο καιρού για την ημέρα του αγώνα έτσι ώστε οι ομάδες να επιλέξουν τα σωστά ελαστικά.

Και μια που αναφερόμαστε στα ελαστικά στην Αυστραλία κάνει ντεμπούτο η γόμα C5 της Pirelli. Η  γόμα C5 είναι η πιο μαλακή από τις πέντε που είναι διαθέσιμες φέτος. Η γόμα αυτή επιλέγει σε συνδυασμό με τη C4 (που χρησιμοποιήθηκε στη Τζέντα) και τη C3, που εμφανίζεται σε κάθε αγώνα. Είναι μια επιλογή, ένα επίπεδο πιο μαλακή από πέρυσι, όταν επιλέχθηκαν οι γόμες C2, C3 και C4. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που η πιο μαλακή γόμα εμφανίζεται στη Μελβούρνη. Το 2022, η Pirelli επέλεξε τη γόμα C5 ως μαλακή, για το Albert Park (συνδυάστηκε με τη C3 ως μεσαία και τη C2 ως σκληρή, παραλείποντας τη C4).

Η απόφαση να υιοθετηθεί μια πιο μαλακή επιλογή, ελήφθη μετά από ανάλυση του περσινού αγώνα, ο οποίος επικεντρώθηκε γύρω από τη σκληρή γόμα C2. Το 2023 δέκα οδηγοί τη χρησιμοποίησαν για 47 από τους 58 γύρους και τρεις οδηγοί για περισσότερους από 50 γύρους.

Το Grand Prix Αυστραλίας 2023 διακόπηκε αρκετές φορές, συμπεριλαμβανομένων τριών αυτοκινήτων ασφαλείας και τριών κόκκινων σημαιών. Είχε δύο επανεκκινήσεις από στάση και μία επανεκκίνηση εν κινήσει.

Η πίστα του Albert Park έχει μήκος 5.278 km και αποτελείται από 14 στροφές. Οι αγωνιζόμενοι την Κυριακή θα πρέπει να καλύψουν σε 58 γύρους 306.124 km. Το 2023 ο Sergio Perez έκανε τον ταχύτερο γύρο (1.20.235).

Οι προσπεράσεις μέχρι πέρυσι ήταν δύσκολες. Οι ομάδες ακολουθούν τη στρατηγική ενός πιτ στοπ. Η επιλογή των πιο μαλακών γομών μπορεί φέτος να το αλλάξει αυτό – καθώς και να δημιουργήσει καταστάσεις, όπου η διαφορά ρυθμού μεταξύ μονοθεσίων λόγω διαφορετικών ελαστικών να ευνοεί το προσπέρασμα.

Η μαλακή γόμα C5 δεν έχει αλλάξει από το 2023. Ωστόσο η νέα γόμα που δεν χρησιμοποιήθηκε στους δύο πρώτους αγώνες της χρονιάς θα κάνει το ντεμπούτο της στην Αυστραλία. Κατά τη διάρκεια των δοκιμών από  21 έως 23 Φεβρουαρίου διανύθηκαν μ’ αυτή μόλις 140 χιλιόμετρα.

Ο Lewis Hamilton ήταν ο μόνος οδηγός που ολοκλήρωσε προσομοίωση μέρους αγώνα, μ’ αυτή τη γόμα ενώ οι οδηγοί της Williams τη χρησιμοποιούσαν κυρίως για μια σειρά από γύρους εισόδου και εξόδου από την πίστα. Άλλες δυο ομάδες, η Ferrari και η Stake F1, επέλεξαν τη γόμα C5 στις δοκιμές εξέλιξης του Μπαχρέιν. Η συγκεκριμένη πίστα λόγω τραχύτητας οδοστρώματος δεν ταιριάζει στην πιο μαλακή γόμα. Οπότε παραμένει άγνωστη ως ένα βαθμό, η συμπεριφορά της στο Grand Prix της Αυστραλίας.

Η συμμετοχή του Carlos Sainz θεωρείται σίγουρη εκτός πάντα κάποιου απρόοπτου γεγονότος με τα ράμματα που έχει μετά την εγχείρηση της σκωληκοειδίτιδας. Για το λόγο αυτό ο Ollie Bearman που καταχειροκροτήθηκε στη Σαουδική Αραβία θα βρίσκεται σε επιφυλακή.

Το αγωνιστικό πρόγραμμα του τριημέρου στην Αυστραλία έχει ως εξής:

22 Μαρτίου

Practice 1 στις 03.30 ώρα Ελλάδος

Practice 2 στις 07.00

23 Μαρτίου

Practice 3 στις 03.30 ώρα Ελλάδος

Qualifying στις 07.00

24 Μαρτίου Κυριακή

Ο αγώνας θα ξεκινήσει στις 06.00 το πρωί ώρα Ελλάδος. Ετοιμασθείτε για πρωινό ξύπνημα. Τα ανεπίσημα αλλά και τα χρονομετρημένα δοκιμαστικά μεταδίδονται από τον Ant1+ και από το F1. Ο αγώνας θα μεταδοθεί και από την ελεύθερη τηλεόραση του Ant1

Μετά από δύο αγώνες η ομάδα της Red Bull έχει συγκεντρώσει 87 βαθμούς και ακολουθούν η Ferrari με 49 και η McLaren με 28 βαθμούς.

Αναλυτικά η βαθμολογία στους κατασκευαστές.

 

Στους οδηγούς ο Verstappen προηγείται με 51 βαθμούς και ακολουθούν με 36 βαθμούς ο Perez και ο Leclerc με 28 βαθμούς.

Αναλυτικά η βαθμολογία των οδηγών

Australia Grand Prix: Στην πίστα του Albert Park οι προβολείς της F1 gr.

now24.gr-auto

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: