Πανελλαδική παρουσίαση: Tο  T-Roc δίνει νέα ώθηση στα SUV της Volkswagen

Του Πέρη Χαλάτση

Αν η πανελλαδική παρουσίαση του νέου SUV της Volkswagen, του μικρού  T-Roc, είχε γίνει δύο ημέρες αργότερα, τότε θα είχαμε κάνει Χριστούγεννα στα Τρίκαλα Κορινθίας.

Καθώς ανεβαίναμε προς το βουνό για να φθάσουμε στο σημείο της παρουσίασης βλέπαμε  τις προετοιμασίες με τα λάστιχα και τις αλυσίδες  που έκαναν οι κάτοικοι της περιοχής για να αντιμετωπίσουν το χιόνι που θα έπεφτε τη νύκτα.

Την ημέρα που η VW έκανε την παρουσίαση το θερμόμετρο ήταν  +4  βαθμούς και την ώρα που φεύγαμε για την Αθήνα η θερμοκρασία είχε πέσει στους +1  βαθμούς. Την  επομένη πληροφορηθήκαμε  ότι χρειαζόσουν αλυσίδες για να κινηθείς και  ότι  δύο ημέρες μετά , τα Τρίκαλα Κορινθίας αποκλείστηκαν από το χιόνι. Τυχεροί ήμασταν.

Οδηγήσαμε το νέο T-Roc στη βενζινοκίνητη έκδοση με τον  3κύλινδρο κινητήρα των 1000 κ.εκ  που αποδίδει 115 ίππους και χρησιμοποιεί μηχανικό κιβώτιο 6 σχέσεων. Με αυτό το μικρό σε κινητήρα μοντέλο , το  T-Roc δίνει νέα ώθηση στα SUV της Volkswagen. Και με αυτό το αυτοκίνητο η  Volkswagen συμπληρώνει τη σειρά των SUV , που απαρτίζεται από τα Touareg, Tiguan, Tiguan Allspace.

Σημαντικό είναι ότι τόσο στην εθνική οδό όσο και στους ανηφορικούς επαρχιακούς δρόμους το μοτέρ των 1000 κ.εκ δεν μας προβλημάτισε. Και το λέω αυτό γιατί αρκετοί  είναι αυτοί που με ρώτησαν:

Καλά με ένα τόσο μεγάλο αμάξωμα με έναν τόσο μικρό κινητήρα το αυτοκίνητο δεν «σέρνεται» στο δρόμο;

Η απάντηση είναι όχι. Βλέπετε η τεχνολογία έχει αλλάξει και οι κινητήρες ακόμη και μικροί δείχνουν  να έχουν και δύναμη αλλά και ελαστικότητα. Το T-Roc μπορείτε να το βρείτε με έξι κινητήρες TSI και TDI με ισχύ από 115 PS ως  190 PS. Το αυτοκίνητο που είχαμε με το 3κύλινδρο κινητήρα  των 115 ίππων είναι ιδανικό για την Ελλάδα.

Το T-Roc έχει πρωτοποριακή σχεδίαση με καινοτόμες γραμμές. Η οροφή είναι σε στυλ κουπέ .  Συνδυάζει την επιβλητικότητα ενός SUV με τον δυναμισμό ενός compact hatchback.  Αν το παρατηρήσεις καλά θα διαπιστώσεις ότι  ακολουθεί μια coupe-φόρμα που δεν σε αφήνει αδιάφορο. Για αυτό μπορούμε να πούμε ότι με το νέο  SUV η VW  γυρίζει σελίδα στην ιστορία της κυρίως λόγω του σχήματος που είναι πιο μντέρνο. Άλλωστε το πρώτο που παρατηρείς είναι το  φαρδύ  μπροστινό  μέρος του αυτοκινήτου. Με το σύγχρονο design  απευθύνεται  στο αγοραστικό κοινό που θέλει  και λίγο  γεύση από life –style.

Το αυτοκίνητο που οδηγήσαμε ήταν  «φορτωμένο»  με πολλά ηλεκτρονικά συστήματα ενώ στα προαιρετικά θα πρέπει να προσθέσουμε τα προηγμένα  συστήματα ενημέρωσης/ψυχαγωγίας.

Το «δικό» μας  είχε  κρυστάλλινη οθόνη 8 ιντσών (6,5 ίντσες είναι στη βασική έκδοση) . Το Τ-Roc  είναι εφοδιασμένο με τη  νέα γενιά του πλήρως ψηφιακού πίνακα οργάνων Active Info Display.  Η VW έδωσε έμφαση και επένδυσε τόσο στον εξωτερικό  σχεδιασμό του αυτοκινήτου όσο και στα gadget. Θα έλεγα ότι παραμέλησε –ίσως για να κρατήσει σε λογικά επίπεδα την τιμή του-  το εσωτερικό του T-Roc. Θα μου πείτε ποιος ασχολείται σήμερα με τα πλαστικά στο εσωτερικό του αυτοκινήτου όταν έχει μπροστά μεγάλες οθόνες και πάρα πολλά gadget. Η όχι τόσο καλή επιλογή των πλαστικών –που ευτυχώς δεν τρίζουν- περνάει σε δεύτερη μοίρα.

Φυσικά οι χώροι στο εσωτερικό είναι μεγάλοι και άνετοι για πέντε επιβάτες. Η σχεδιαστική ομάδα του T-Roc εκμεταλλεύτηκε το μεταξόνιο, το οποίο είναι  μακρύ σε σχέση με το συνολικό μήκος του οχήματος. Τα καθίσματα οδηγού- συνοδηγού,  βρίσκονται σε υψηλή θέση. Είναι   57,2 εκ. πάνω από τον δρόμο .

Πέντε άτομα φιλοξενούν τις αποσκευές τους στα 445 λίτρα . Αν πέσουν τα καθίσματα τότε ο αποθηκευτικός χώρος  αυξάνεται μέχρι τα 1.290 λίτρα. Από τους καλύτερους στην κατηγορία του.

Αν η VW έκανε κάποιους συμβιβασμούς στα πλαστικά  στο εσωτερικό, δεν έκανε κανένα συμβιβασμό στην ασφάλεια αλλά και στην οδηγική απόλαυση. Ο οδηγός  από τα πρώτα χιλιόμετρα μπορεί να καταλάβει  ότι τόσο το  τιμόνι  όσο και  το σύστημα διεύθυνσης είναι  υποδειγματικά. Το T-Roc  πατάει καλά στο δρόμο. Το σημαντικό είναι ακόμη ότι  χωρίς να είναι ιδιαίτερα σκληρές οι αναρτήσεις του ,  δεν γέρνει στις στροφές . Με δύο λόγια ο οδηγός έχει αίσθηση στους τροχούς με όποιον τρόπο και αν κινείται.

Τα επίπεδα εξοπλισμού στο νέο T-Roc είναι τρία. To Discover, το Advance και το  Experience.  Οι τιμές ξεκινούν από τα 19.650 ευρώ με τον κινητήρα βενζίνης του ενός λίτρου. Το Τ-Roc με τον κινητήρα τον 1.5 με μηχανικό κιβώτιο κοστίζει  23.950 ευρώ ενώ αυτό με το με DSG «σκαρφαλώνει» στα 24.850 ευρώ. Δεν είναι του παρόντος αλλά αν κάποιος θέλει να αποκτήσει τη δίλιτρη έκδοση TSI  που αποδίδει  190 ίππους και έχει κίνηση σε όλους τους τροχούς (4Motion) θα πρέπει να υπολογίζει ότι θα πληρώσει 32.250 ευρώ. Οι  τιμές στις πετρελαιοκίνητες εκδόσεις ξεκινούν από 26.700 ευρώ και με DSG,27.900 ευρώ. Θα πρέπει –όσοι επιλέξουν τη διχρωμία – να προσθέσουν στις τιμές άλλα  1.190 ευρώ .

Οι τιμές δεν θα έλεγα ότι είναι χαμηλές για τα δικά μας δεδομένα. Ο Έλληνας με όλες αυτές τις  μειώσεις στους μισθούς θα δυσκολευτεί να κινηθεί σε αγορά αυτοκινήτου που είναι υψηλή.

Θα πρέπει να  διευκρινίσουμε  όμως ότι το νούμερο μπορεί να δείχνει υψηλό αλλά έχει τόσο μεγάλη γκάμα συστημάτων υποστήριξης οδηγού, που δικαιολογεί τις υψηλές τιμές.

 Το T-Roc έχει σύστημα επιτήρησης περιβάλλοντος χώρου (Front Assist) που περιλαμβάνει τη λειτουργία αυτόματης πέδησης έκτακτης ανάγκης  (City Emergency Brake) και το ενεργό σύστημα υποβοήθησης διατήρησης λωρίδας κυκλοφορίας (Lane Assist) ως στάνταρ.

Μια περίληψη όλων των διαθέσιμων για το T-Roc συστημάτων υποστήριξης:

  • Adaptive Cruise Control (ACC) [σύστημα προσαρμογής της ταχύτητας με βάση την ταχύτητα των προπορευόμενων οχημάτων]
  • Emergency Assist [Ημι-αυτόνομη οδήγηση σε περίπτωση έκτακτης ιατρικής ανάγκης οδηγού]
  • Light Assist main-beam control system [αυτόματη χρήση προβολέων]
  • Park Assist park-steering assistant with the manoeuvre braking function [βοήθεια στους ελιγμούς στάθμευσης]
  • Proactive occupant protection system [προληπτική προστασία επιβατών]
  • Rear View camera system [πίσω κάμερα]
  • Σύστημα αλλαγής λωρίδας κυκλοφορίας Blind Spot Monitor με Rear Traffic Alert [προειδοποίηση για επερχόμενα οχήματα]
  • Traffic Jam Assist [Ημι-αυτόνομος έλεγχος ταχύτητας και πορείας του οχήματος σε μποτιλιαρίσματα]
  • Dynamic Road Sign Display [παρακολούθηση και απεικόνιση οδικών σημάτων]

Το T-Roc είναι διαθέσιμο με τρείς κινητήρες βενζίνης στα 1.000 κ.εκ. με 115 ίππους ( αυτό δοκιμάσαμε) , 1.500 κ.εκ. με 150 ίππους και 2λιτρο με 190 ίππους. Υπάρχει και η πετρελαιοκίνητη έκδοση που είναι  2λιτρη 4Motion με 150 ίππους.

 

 

Πανελλαδική παρουσίαση: Tο  T-Roc δίνει νέα ώθηση στα SUV της Volkswagen

now24.gr-auto

Tags: , , , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: