Ο όρος που θα κρίνει τη συμφωνία

Ο όρος που θα κρίνει τη συμφωνία

Με την να έχει υποβάλλει το αίτημα στον ESM για νέο τριετές δάνειο στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζουν όλες τις πλευρές προκειμένου η νέα δανειακή να συνοδεύεται από ένα ισχυρό αναπτυξιακό πακέτο που θα αντισταθμίσει τα υφεσιακά μέτρα της συμφωνίας και από αναδιάρθρωση του χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο.

Τα δύο αυτά σημεία αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο της ρητορικής της κυβέρνησης, η οποία ευτύχισε να δει πριν από δέκα ημέρες το ΔΝΤ να υπογραμμίζει στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία ότι το ελληνικό χρέος πρέπει να περικοπεί κατά 30% για να καταστεί βιώσιμο.

Η συμφωνία όπως όλα δείχνουν θα έχει μία πρόβλεψη για το ελληνικό χρέος, χωρίς ωστόσο να έχει αποσαφηνιστεί μέχρι στιγμής τι ακριβώς θα προβλέπει, με την κυβέρνηση να πιέζει προς μία σαφέστερη διατύπωση που θα ανοίξει το δρόμο για την απομείωση του χρέους είτε μέσα από την επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων της χώρας είτε μέσω απευθείας κουρέματός του.

Ο υπουργός Οικονομικών των Τζακ Λιου προειδοποίησε ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμo. Μιλώντας στην Ουάσιγκτον, ο Λιου έκανε λόγο για μια «βαθιά απροθυμία» μεταξύ ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών να αντιμετωπίσουν το θέμα.

«Το ΔΝΤ ορθά επικεντρώνεται στο ελληνικό χρέος», είπε ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών σύμφωνα με τον Guardian. Ο κ. Λιού προέτρεψε για μια ακόμη φορά τις δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία, προειδοποιώντας ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει μια επώδυνη προσαρμογή, αν εγκαταλείψει το . «Πολύ απλά δεν χρειαζόμαστε το γεωπολιτικό λάθος μιας ελληνικής κατάρρευσης».

To χρέος της Ελλάδας χρήζει μίας νέας αναδιάρθρωσης ώστε να καταστεί βιώσιμο, υποστήριξε από την πλευρά της η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Brookings.

Όπως εξήγησε η επικεφαλής του Ταμείο, το πρόγραμμα της Ελλάδας εδραζόταν σε δύο πυλώνες, στη δημοσιονομική εξυγίανση και στη βιωσιμότητα του χρέους.

«Αυτές οι δύο θέσεις δεν έχουν αλλάξει μέχρι σήμερα» συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι το ελληνικό χρέος χρήζει μίας νέας αναδιάρθρωσης προκειμένου να καταστεί βιώσιμο.

Πηγή: sofokleousin

Tags: , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: