Νότια Αφρική: Η πρεσβεία των ΗΠΑ προειδοποιεί εναντίον επαπειλούμενης τρομοκρατικής ενέργειας

Η αμερικανική πρεσβεία στη Νότια Αφρική κυκλοφόρησε χθες Τετάρτη έκτακτο δελτίο με το οποίο προειδοποιεί εναντίον επαπειλούμενης τρομοκρατικής ενέργειας μεθαύριο Σάββατο με στόχο «μεγάλες συγκεντρώσεις» σε συνοικία στον βόρειο τομέα του Γιοχάνεσμπουργκ, κάτι που η νοτιοαφρικανική κυβέρνηση, με την οποία επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο, δεν έχει επιβεβαιώσει ούτε διαψεύσει μέχρι στιγμής.

«Η αμερικανική κυβέρνηση έλαβε πληροφορίες κατά τις οποίες τρομοκράτες ενδέχεται να σχεδιάζουν τη διάπραξη επίθεσης με στόχο μεγάλες συγκεντρώσεις (…) στην ευρύτερη περιοχή της Σάντον», καλοβαλμένης εμπορικής συνοικία βόρεια του ιστορικού κέντρου του Γιοχάνεσμπουργκ, σύμφωνα με το κείμενο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της πρεσβείας και γνώρισε αμέσως ευρεία διάδοση σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

«Δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για τον χρόνο, τη μέθοδο ή τον στόχο της πιθανής επίθεσης», προστίθεται στην προειδοποίηση, ενώ διευκρινίζεται πως στο διπλωματικό προσωπικό απευθύνθηκε σύσταση να αποφεύγει πλήθη και συγκεντρώσεις στο προάστιο αυτό το σαββατοκύριακο (29η-30ή Οκτωβρίου).

«Δεν έχουμε τίποτε περισσότερο να προσθέσουμε σε αυτό που περιέχει η προειδοποίηση», περιορίστηκε να πει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της πρεσβείας Ντέιβιντ Φέλντμαν.

Εκπρόσωποι της κυβέρνησης και του υπουργείου Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής δεν θέλησαν να επιβεβαιώσουν ή να σχολιάσουν την προειδοποίηση.

Πάνω από χίλιοι νοτιοαφρικανοί στρατιωτικοί επιχειρούν από τον Ιούλιο του 2021 στη γειτονική Μοζαμβίκη, όπου βοηθούν τις αρχές να αντιμετωπίζουν τις τζιχαντιστικές οργανώσεις που σπέρνουν τον τρόμο τα τελευταία πέντε χρόνια, έχοντας σκοτώσει κάπου 4.300 ανθρώπους κι έχοντας εκτοπίσει πάνω από ένα εκατομμύριο κατοίκους.

Τη Δευτέρα, δυτικές πρεσβείες, ανάμεσά τους και αυτή των ΗΠΑ, απηύθυναν σύσταση στους υπηκόους τους να αποφεύγουν επίσης τις μετακινήσεις στη Νιγηρία, κάνοντας λόγο για αυξημένο κίνδυνο διάπραξης τρομοκρατικών ενεργειών.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: