Νότια Αφρική: Εκτός φυλακής ο πρώην πρόεδρος Ζούμα λόγω συνωστισμού κρατουμένων

Ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα θα αποφύγει την επιστροφή του στη φυλακή γιατί τα σωφρονιστικά ιδρύματα είναι υπερπλήρη.

Ο Ζούμα, ο οποίος καταδικάστηκε σε 15 μήνες για ασέβεια προς το δικαστήριο, παραδόθηκε στις αρχές την Παρασκευή. Προηγουμένως είχε αφεθεί ελεύθερος με αναστολή για λόγους υγείας, απόφαση που κρίθηκε παράνομη από τα δικαστήρια.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ρόναλντ Λαμόλα δήλωσε ότι του δόθηκε αυτή η χάρη για να αντιμετωπιστεί ο υπερπληθυσμός στις φυλακές. Οι αρχές της Νότιας Αφρικής, σημειώνει το BBC, αποσκοπούν στο να ελαφρύνουν την πίεση στο σωφρονιστικό σύστημα αφήνοντας ελεύθερους τους παραβάτες χαμηλού κινδύνου.

Ο επίτροπος φυλακής στην επαρχία Κουά-Ζούλου, από όπου κατάγεται ο Ζούμα, είπε ότι ο πρώην πρόεδρος εισήχθη στο σύστημα το πρωί της Παρασκευής πριν αφεθεί ελεύθερος μια ώρα αργότερα.

Το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, η Δημοκρατική Συμμαχία, δήλωσε ότι θα αμφισβητήσει νομικά την απόφαση για τον πρώην πρόεδρο. Αντίθετα, το κυβερνών Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο χαιρέτισε την απόφαση.

Η φυλάκιση του Ζούμα το 2021 προκάλεσε διαδηλώσεις και ταραχές με 350 νεκρούς.

Ο Ζούμα καταδικάστηκε αφού αρνήθηκε να καταθέσει ενώπιον μιας επιτροπής που εξέταζε την διασπάθιση και τις πελατειακές σχέσεις επί προεδρίας του. Αποφυλακίστηκε ωστόσο με ιατρική αναστολή μόλις δύο μήνες μετά την έναρξη της ποινής του.

Εφετείο τον περασμένο Νοέμβριο έκρινε ότι η αποφυλάκιση χορηγήθηκε παράνομα και διέταξε τον Ζούμα να επιστρέψει στη φυλακή για να ολοκληρώσει την ποινή του. Τον περασμένο μήνα, το συνταγματικό δικαστήριο απέρριψε την προσπάθεια να ανατραπεί αυτή η απόφαση.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: