Ηνωμένο Βασίλειο – McDonald’s: Σωρεία καταγγελιών για απρεπείς συμπεριφορές στους εργαζομένους

Ταπεινά συγγνώμη ζήτησε η αλυσίδα ταχυφαγείας McDonald’s στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το δημοσίευμα του BBC με καταγγελίες για κρούσματα σeξουαλικής παρενόχλησης, ρατσισμού και εκφοβισμού σε βάρος του προσωπικού της εταιρείας.

Περισσότεροι από 100 πρώην και νυν υπάλληλοι στην αμερικανική εταιρεία έχουν διατυπώσει τις καταγγελίες, σύμφωνα με το BBC που ξεκίνησε τη σχετική έρευνα τον περασμένο Φεβρουάριο, αφού η εταιρεία υπέγραψε μια νομικά δεσμευτική συμφωνία με την Επιτροπή Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (EHRC) στην οποία όφειλε να προστατεύσει το προσωπικό της από σeξουαλική παρενόχληση.

«Οι εργαζόμενοι, ορισμένοι εκ των οποίων ήταν μόλις 17 ετών, κατήγγειλαν ότι τους είχαν θωπεύσει χωρίς τη συναίνεσή τους και σχεδόν καθημερινά δέχονταν σeξουαλική παρενόχληση», γράφει στην ιστοσελίδα του το βρετανικό δίκτυο επικαλούμενο μαρτυρίες από μέλη του προσωπικού.

Το BBC αποκάλυψε τα εξής μέσα σε διάστημα πέντε μηνών που διήρκεσε η έρευνά του, στο πλαίσιο της οποίας επικοινώνησε με τους εργαζόμενους της McDonald’s και τους ρώτησε για τις εργασιακές εμπειρίες τους:

Οι 31 καταγγελίες αφορούν σeξουαλική επίθεση και οι 78 σeξουαλική παρενόχληση.

Το προσωπικό είπε επίσης στο BBC για τις σeξουαλικές σχέσεις μεταξύ των διευθυντών και των υφισταμένων, κάτι που δεν συνάδει με την πολιτική της εταιρείας.

Έγιναν επίσης 18 καταγγελίες για ρατσισμό, ενώ έξι άτομα ισχυρίστηκαν ότι δέχθηκαν ομοφοβικά σχόλια.

Μία 17χρονη υποστήριξε ότι συνάδελφός της, 20 χρόνια μεγαλύτερος της, χρησιμοποιούσε ρατσιστικές λέξεις, ήθελε να της δείξει το μόριό του και της πρότεινε να κάνουν μαζί ένα «ασπρόμαυρο» μωρό!

Ένας διευθυντής στο Χάμσαϊρ πρότεινε σε έναν 16χρονο εργαζόμενο… σeξ με αντάλλαγμα το άτμισμα.

Άντρες διευθυντές και προσωπικό σε ένα υποκατάστημα στην Ουαλία κατηγορούνται ότι κάνουν αστεία και βάζουν στοιχήματα για το ποιος από αυτούς θα μπορούσε να κοιμηθεί πρώτος με έναν νέο εργαζόμενο.

Πολλοί εργαζόμενοι τόνισαν πάντως στο βρετανικό δίκτυο ότι οι διευθυντές των McDonald’ s στα καταστήματα σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν υπεύθυνοι για την παρενόχληση και τις επιθέσεις σε βάρος τους.

Οι ισχυρισμοί για σeξουαλική παρενόχληση στην αλυσίδα ταχυφαγείας McDonald’s εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από πέντε χρόνια, όταν η Ένωση Αρτοποιών, Τροφίμων και Συμμάχων Εργαζομένων (BFAWU) δήλωσε ότι έλαβε 1.000 καταγγελίες.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: