Η Βόρεια Κορέα επιβεβαίωσε ότι κρατά τον Αμερικανό στρατιώτη

Δύο και πλέον εβδομάδες από το περίεργο περιστατικό της αυτομόλησης ενός Αμερικανού στρατιώτη στη Βόρεια Κορέα, η Πιονγιάνγκ επιβεβαίωσε έμμεσα την κράτηση του Τράβις Κινγκ.

Ο 23χρονος στρατιώτης είχε διασχίσει τα σύνορα με τη Νότια Κορέα στις 18 Ιουλίου, ενώ βρισκόταν σε ξενάγηση πάνω στην Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη (DMZ) που χωρίζει τη Βόρεια από τη Νότια Κορέα.

Η Διοίκηση του ΟΗΕ, η οποία ασκεί την αστυνόμευση της DMZ, δήλωσε ότι δεν θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την απάντηση της Πιονγκγιάνγκ και διευκρίνισε ότι «δεν ήθελε να παρέμβει στις προσπάθειες να έλθει πίσω στην πατρίδα». Ωστόσο, όπως σχολιάζει το BBC, η απάντηση δείχνει ότι η Πιονγκγιάνγκ θα μπορούσε να είναι έτοιμη να αρχίσει διαπραγματεύσεις.

Η Διοίκηση του ΟΗΕ είχε αναζητήσει πληροφορίες για τον στρατιώτη Κινγκ χρησιμοποιώντας την απευθείας τηλεφωνική της γραμμή με τον βορειοκορεατικό στρατό. Αν και οι επικοινωνίες είναι συχνές, οι Βορειοκορεάτες δεν απαντούν πάντα στις κλήσεις.

Η Βόρεια Κορέα δεν έχει αναγνωρίσει δημοσίως την κράτηση του Κινγκ.

Ο Κινγκ, με ειδικότητα την αναγνώριση (reconnaissance) υπηρετούσε στον αμερικάνικό στρατό από τον Ιανουάριο του 2021 και βρισκόταν τοποθετημένος στη Νότια Κορέα.

Πριν περάσει τα σύνορα, ο Κινγκ είχε εκτίσει ποινή δύο μηνών στη Νότια Κορέα για επίθεση. Απελευθερώθηκε στις 10 Ιουλίου και υποτίθεται ότι θα επέστρεφε αεροπορικώς στις ΗΠΑ, στη βάση του στο Τέξας, για να αντιμετωπίσει την προβλεπόμενη πειθαρχική διαδικασία. Άγνωστο πώς, κατάφερε να φύγει από το αεροδρόμιο και να συμμετάσχει (με πολιτικά) στην περιοδεία στην DMZ.

Η DMZ είναι μία από τις πλέον οχυρωμένες περιοχές στον κόσμο, γεμάτη ναρκοπέδια, συστήματα παρακολούθησης και φρουρούς σε 24ωρη επιφυλακή.

Καθώς οι ΗΠΑ και η Βόρεια Κορέα δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις, η σουηδική πρεσβεία στην Πιονγκγιάνγκ διαπραγματεύεται εκ μέρους των ΗΠΑ. Επί του παρόντος, το διπλωματικό προσωπικό της Σουηδίας δεν βρίσκεται στη Βόρεια Κορέα, λόγω του συνεχιζόμενου κλεισίματος των συνόρων μετά την πανδημία.

Η κράτηση του στρατιώτη αποτελεί σημαντικό πονοκέφαλο για την εξωτερική πολιτική του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Ο Κινγκ πιστεύεται ότι είναι ο μόνος Αμερικανός πολίτης που βρίσκεται επί του παρόντος υπό βορειοκορεατική κράτηση, ενώ υπάρχουν και έξι Νοτιοκορεάτες υπό κράτηση.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: