Μετά τον Πριγκόζιν, σειρά έχει ο Καντίροφ;

Στο στόχαστρο του Βλαντιμίρ Πούτιν φέρεται να είναι ο ισχυρός άνδρας της Τσετσενίας, Ραζμάν Καντίροφ, καθώς, σύμφωνα με Ρώσο πρώην βουλευτή, μετά τον θάνατό του ηγέτη της ομάδας μισθοφόρων της «Wagner», το Κρεμλίνο ενδέχεται να επιχειρήσει να εξοντώσει το «φερέφωνο» του Ρώσου προέδρου.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Bild», η κυβέρνηση της Μόσχας προσέχει τα νώτα της μετά την ανταρσία του Γεβγκένι Πριγκόζιν με τους μισθοφόρους τους να αμφισβητούν ανοιχτά την ρωσική πολιτική για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ύστερα από την συντριβή του αεροσκάφους στο οποίο επέβαινε την περασμένη Τετάρτη ο αρχηγός της Wagner, η είδηση του θανάτου του έκανε το γύρο του κόσμου.

Την ίδια ώρα, οργιάζουν οι φήμες, σύμφωνα με τις οποίες, ο επόμενος στόχος του Ρώσου ηγέτη θα είναι το πιστό του σκυλί και αρχηγός της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ.

Ο ισχυρός άνδρας της Τσετσενίας έχει αναλάβει ενεργό δράση στον πόλεμο της Ουκρανίας, ωστόσο, o Ρώσος πρώην βουλευτής Ντμίτρι Γκούντκοφ, ισχυρίζεται στον ιστότοπο της Λευκορωσίας «Nexta» ότι μετά τον Πριγκόζιν, σειρά θα έχει ο Καντίροφ.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Daily Mail», o Κούντκοφ, στέλεχος της ρωσικής αντιπολίτευσης, θεωρεί ότι ο Καντίροφ, στενός σύμμαχος του Πούτιν, θα μπορούσε να έχει την ίδια τύχη με τον αρχηγό της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, εάν συνεχιστεί η κριτική του προς το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Επιπλέον, ο Καντίροφ έσπευσε να εκφράσει δημοσίως τα συλλυπητήριά του προς την οικογένεια του Πριγκόζιν αμέσως μετά την είδηση του θανάτου του.

Ο 43χρονος πρώην βουλευτής, ο οποίος τάσσεται κατά του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε στον ιστότοπο «Nexta» που ασκεί στο κριτική στο Κρεμλίνο πως υποπτεύεται ότι ο Καντίροφ μπορεί να κινδυνεύει.

Κάνοντας συγκρίσεις μεταξύ του Πριγκόζιν και του Καντίροφ, ο Γκούντκοφ υπογράμμισε ότι ο Τσετσένος ηγέτης είχε εκθειάσει ουκ ολίγες φορές το έργο του αρχηγού των μισθοφόρων της Wagner, κατηγoρώντας τον ρωσικό στρατό για ανικανότητα στο ουκρανικό μέτωπο σε πολλές περιπτώσεις.

Επιπλέον, ο Καντίροφ έχει τον δικό του στρατό κι έχει στείλει πολλές τσετσενικές στρατιωτικές μονάδες να πολεμήσουν στην Ουκρανία εντοπίζοντας στο μέτωπο τις αδυναμίες των Ρώσων στρατιωτών.

«Ο Καντίροφ έχει τον δικό του στρατό που είναι καλά προετοιμασμένος. Επιπλέον, έχει μεγάλη επιρροή εκτός του μηχανισμού ασφαλείας της Ρωσίας».

Ο Πούτιν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να ενσωματώσει τους Τσετσένους στη ρωσική δομή εξουσίας, με τον Καντίροφ ως τον κορυφαίο εκπρόσωπό τους.

Ωστόσο, όπως υποστηρίζει ο Γκούντκοφ: «Ο Πούτιν σταμάτησε να παίζει τον διαιτητή μεταξύ διαφορετικών φατριών του Κρεμλίνου. Πιο συγκεκριμένα, δεν μπορεί πλέον να ανταπεξέλθει σε αυτόν τον ρόλο. Οι συγκρούσεις διεισδύουν στον έξω κόσμο που δείχνουν ότι αποδυναμώνεται συνεχώς».

Τα σχόλια του Γκούντκοφ έρχονται καθώς η ρωσική εφημερίδα «The Moscow Times» ανέφερε ότι, ο Πούτιν «διέταξε τις μυστικές υπηρεσίες να προετοιμαστούν για μια νέα στρατιωτική εξέγερση», σύμφωνα με πηγές κοντά στο Κρεμλίνο. Υπάρχει ανησυχία ότι οι σκληροπυρηνικοί μισθοφόροι της Βάγκνερ που κατηγορούν τον Πούτιν για τον θάνατο του Πριγκόζιν, σχεδιάζουν αντίποινα.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: