Η πρώτη Mustang GTD με τις αγωνιστικές προδιαγραφές της GT3 που θα κυκλοφορήσει σε δημόσιους δρόμους

Με τα διακριτικά GTD στις αρχές του 2025 θα κυκλοφορήσει η πιο τολμηρή και πιο γρήγορη  Mustang όλων των εποχών.Σχεδιάστηκε παράλληλα με την αγωνιστική Mustang GT3, είναι αυτοκίνητο επιδόσεων, περιορισμένης παραγωγής και δεν μοιάζει με καμία άλλη Mustang.

Η έμπνευσή της βασίζεται στην αγωνιστική Mustang GT3 που θα τρέξει του χρόνου στο Le Mans. Όλο το φαρδύ αμάξωμα είναι κατασκευασμένο κατά κύριο λόγο από ανθρακονήματα .

Η ιδέα για το άπιαστο όνειρο ξεκίνησε από μια ολιγομελή ομάδα που ένωσε τις δυνάμεις της το 2021. Ήταν μια τρελή  «αποστολή» που όμως έγινε πραγματικότητα. Ο στόχος της ομάδας ήταν να σχεδιάσει μια διαφορετική Mustang που θα είναι σε θέση να αναμετρηθεί με τα καλύτερα ευρωπαϊκά σπορ αυτοκίνητα.

Δύο χρόνια μετά δημιουργήθηκε ένα περιορισμένης παραγωγής αυτοκίνητο με εξαιρετικά υψηλές επιδόσεις και δυνατότητα για χρήση σε δημόσιο δρόμο.

Το πανέμορφο αυτοκίνητο βρίσκεται στα άδυτα ενός μεταλλικού γκαράζ που εκτελεί και χρέη αποθήκης, το οποίο βρίσκεται κρυμμένο πίσω από ένα κτήριο που φιλοξενεί μια αεροδυναμική σήραγγα στο Allen Park στο Michigan των ΗΠΑ.

Κάθε εξάρτημα στη νέα Mustang GTD είναι στοχευμένα σχεδιασμένο, ενώ κάθε επιφάνειά της έχει δημιουργηθεί με στόχο τη λειτουργικότητα. Ο στόχος της είναι ένας: να κινείται ταχύτερα σε μια πίστα διαθέτοντας ακόμα πιο πλούσια τεχνολογία σε σχέση με τα αγωνιστικά αυτοκίνητα στα οποία βασίζεται. Πίσω από την εξέλιξη της νέας Mustang GTD βρίσκονται πολλοί από τους δημιουργούς τόσο των αγωνιστικών Mustang όσο και του Ford GT που έχει κερδίσει το Le Mans. Εν ολίγοις, πρόκειται για την ταχύτερη Mustang δρόμου που έχει κατασκευαστεί ποτέ.

Το τελικό αποτέλεσμα που προκύπτει είναι ένα αυτοκίνητο για χρήση σε δημόσιους δρόμους που θυμίζει όσο το δυνατόν περισσότερο την αγωνιστική Mustang GT3.

Η Mustang GTD γεννήθηκε μέσα από τη φιλοσοφία της αγωνιστικής Mustang GT3, η οποία επιστρέφει στο Le Mans του χρόνου και θα αποτελέσει το κορυφαίο μοντέλο της οικογένειας Mustang που περιλαμβάνει πλέον μοντέλα τόσο για χρήση σε δημόσιο δρόμο όσο και αγωνιστικές εκδόσεις για την πίστα.

Αυτή η οικογένεια περιλαμβάνει την Mustang GT4 που αποκαλύφθηκε πρόσφατα, την Mustang GT3, την επερχόμενη, αγωνιστικών προδιαγραφών Mustang Dark Horse R και πολλές ακόμα. Όλα τα μοντέλα θα διαιωνίσουν τη φήμη της Mustang ως το πλέον καθαρόαιμο και επιτυχημένο όνομα της Ford, κάνοντας την εμφάνισή τους τόσο στους δρόμους όσο και στις πίστες σε όλο τον κόσμο. Η ονομασία GTD για τη νεότερη Mustang αποτελεί ευθεία αναφορά στην κατηγορία αγώνων IMSA “GTD” που αφορά αυτοκίνητα τα οποία έχουν κατασκευαστεί σύμφωνα με τους τεχνικούς κανονισμούς της κατηγορίας GT3 της FIA.

Προϊόν συνεργασίας μεταξύ της Ford και της Multimatic  η οποία ανέπτυξε την Mustang GT3, την Mustang GT4 και το Ford GT που κέρδισε το Le Mans, η Mustang GTD αποτελεί το αποκορύφωμα δεκαετιών μηχανολογικής προόδου που αποκτήθηκε μέσα από τις εμπειρίες και γνώσεις που συγκεντρώθηκαν από τη συμμετοχή της εταιρείας στους αγώνες. Κατασκευασμένη στοχευμένα και με απόλυτη ακρίβεια, προορίζεται να γίνει ένα εμβληματικό μέρος της ιστορίας της Mustang και της Ford.

Η Mustang GTD παραμένει ακλόνητη την άσφαλτο αφενός χάρη στην εκπληκτική κάθετη δύναμη που παρέχει η ενεργή αεροδυναμική, αφετέρου χάρη στην τεράστια πρόσφυση που εξασφαλίζουν τα μεγάλα της ελαστικά, τα οποία συνδυάζονται με μια προηγμένη διάταξη ανάρτησης διπλού ύψους με ανισομεγέθεις βραχίονες μπροστά και πολλαπλούς συνδέσμους πίσω. Τα κεραμικά carbon φρένα προσφέρουν αξιόπιστη πέδηση, ενώ το 8-τάχυτο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη που βρίσκεται εγκατεστημένο πίσω συνδυάζεται με έναν άξονα μετάδοσης κίνησης κατασκευασμένο από ανθρακονήματα εξασφαλίζοντας σχεδόν ιδανική κατανομή του βάρους. Την κίνηση παρέχει ένας υπερτροφοδοτούμενος V8 κινητήρας με χωρητικότητα 5,2 λίτρα με εκτιμώμενη ισχύ 800 ίππων.

Ο Jim Farley, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ford είπε σχετικά:

«Πρόκειται για μια νέα προσέγγιση για εμάς. Δεν κατασκευάσαμε ένα αυτοκίνητο δρόμου για την πίστα, αλλά ένα αγωνιστικό όχημα για το δρόμο. Η Mustang GTD δανείζεται την αγωνιστική τεχνολογία της καθαρόαιμης Mustang GT3, την ενσωματώνει σε μια Mustang με αμάξωμα από ανθρακονήματα και την αφήνει ελεύθερη στο δρόμο.»

Η Mustang GTD χρησιμοποιεί μια προηγμένη ηλεκτρονική αρχιτεκτονική, η οποία ήδη αξιοποιείται από τη νέα, έβδομης γενιάς Mustang και συμβάλει στην απρόσκοπτη συνδεσιμότητα, στην παρουσία μιας πληθώρας εξατομικευμένων λειτουργιών οδήγησης καθώς και στη δυνατότητα για ενημερώσεις λογισμικού over-the-air.

Στο εσωτερικό

Το cockpit είναι φινιρισμένο με υλικά υψηλής ποιότητας, όπως το σουέντ Miko, σε συνδυασμό με δέρμα και επενδύσεις από carbon. Την ίδια στιγμή, οι ψηφιακές οθόνες κρατούν τους οδηγούς προσηλωμένους στο έργο τους προσφέροντας πλήρη έλεγχο. Τα καθίσματα της RECARO που έχουν βελτιστοποιηθεί για τα track days πλαισιώνονται από τρισδιάστατα εκτυπωμένα χειριστήρια αλλαγής ταχυτήτων, περιστροφικό επιλογέα και μια πλακέτα με τον αύξοντα αριθμό παραγωγής του αυτοκινήτου, όλα κατασκευασμένα από εξαρτήματα τιτανίου που προέρχονται από το μαχητικό αεροσκάφος Lockheed Martin F-22. Τα πίσω καθίσματα έχουν αφαιρεθεί για να μειωθεί το βάρος και να δημιουργηθεί χώρος για φόρτωση αντικειμένων.

Η Mustang GTD θα διατίθεται με πολλαπλούς χρωματικούς συνδυασμούς στο εσωτερικό και με πολλά ειδικά πακέτα προαιρετικών επιλογών που απογειώνουν την εξωτερική εμφάνιση. Το αυτοκίνητο μπορεί επίσης να παραγγελθεί σε οποιοδήποτε χρώμα, ακόμη και με χρωματική προσαρμογή σε ένα δείγμα που παρέχει ο πελάτης. Όλες οι παραπάνω επιλογές επιτρέπουν στους αγοραστές να εξατομικεύσουν το αυτοκίνητό τους σε περίπτωση που επιλέξουν να το κάνουν εντελώς μοναδικό.

Τεχνικά χαρακτηριστικά- Κινητήρας

Η Mustang GTD χρησιμοποιεί έναν ειδικά εξελιγμένο υπερτροφοδοτούμενο V8 κινητήρα με χωρητικότητα 5,2 λίτρων με διπλές εισαγωγές αέρα και το πρώτο σύστημα ξηρού κάρτερ που τοποθετείται σε μια Mustang δρόμου, το οποίο βοηθά στη διατήρηση της λίπανσης του κινητήρα κατά τη διάρκεια διαδοχικών και απαιτητικών στροφών. Το όριο περιστροφής ξεπερνά τις 7.500 στροφές ανά λεπτό, με τον κινητήρα να παράγει έναν θεσπέσιο ήχο χάρη στο διαθέσιμο σύστημα εξάτμισης το οποίο είναι κατασκευασμένο από τιτάνιο και διαθέτει ενεργές βαλβίδες. Πρόκειται για τη Mustang για χρήση σε δημόσιο δρόμο με την υψηλότερη ιπποδύναμη που έχει δημιουργήσει ποτέ η Ford.

 

Όλη αυτή η ισχύς περνά στους πίσω τροχούς του αυτοκινήτου μέσω ενός άξονα μετάδοσης κίνησης ο οποίος είναι κατασκευασμένος από ανθρακονήματα και συνδέεται με ένα 8-τάχυτο κιβώτιο, που με τη σειρά του είναι εγκατεστημένο πίσω για κατανομή βάρους που σχεδόν αγγίζει την ιδανική αναλογία 50/50 εμπρός/πίσω. Οι προσομοιώσεις οδήγησης με κριτήριο τους χρόνους σε μια πίστα και οι δοκιμές του συστήματος κίνησης στο δυναμόμετρο, οδήγησαν στην επιλογή της αρχιτεκτονικής του συστήματος κίνησης και μετάδοσης για τη μεταφορά της ισχύος στο έδαφος.

Οι εξαιρετικές επιδόσεις της Mustang GTD ενισχύονται περαιτέρω από μια υπερσύγχρονη ημι-ενεργή ανάρτηση που μπορεί να μεταβάλλει τόσο τη σκληρότητα των ελατηρίων όσο και την απόσταση του αμαξώματος από το έδαφος. Οι ενεργές βαλβίδες στα αμορτισέρ συνδυάζονται με ενεργοποιητές δύο σταδίων στα ελατήρια ώστε να αναβαθμίζουν ανεξάρτητα την απόδοση στο δρόμο και την πίστα. Η ανάρτηση επιτρέπει το χαμήλωμα του αμαξώματος κατά σχεδόν 40 mm στη λειτουργία Track Mode. Συνολικά, η νέα Mustang GTD έχει σχεδόν 10 εκατοστά μεγαλύτερο μετατρόχιο από την Mustang GT.

Η εμπρός ανάρτηση με ανισομεγέθεις βραχίονες παρέχει αυξημένη πλευρική ακαμψία και βελτιωμένη κινηματική, ειδικά στις πολύ γρήγορες στροφές. Η πίσω ανάρτηση της Mustang GTD διαθέτει ένα σύστημα τύπου pushrod που δρα ως ωστήριο στους συνδέσμους. Επίσης, τα αμορτισέρ Adaptive Spool Valves, τα οποία είναι τοποθετημένα στο εσωτερικό των coil over ελατήριων, είναι εγκατεστημένα εγκάρσια σε οριζόντια διάταξη και ενσωματώνονται σε ένα ισχυρό, άκαμπτο αλλά χαμηλού βάρους σωληνωτό υποπλαισίο αγωνιστικού τύπου. Η μοναδική αυτή αρχιτεκτονική δημιουργεί μια σχέση μοχλικού με αναλογία 1:1 για την σχετική κίνηση ωστηρίου και αμορτισέρ, ώστε το αυτοκίνητο να ανταποκρίνεται με ακρίβεια κατά την οδήγησή του στην πίστα.

Εκεί που κάποτε υπήρχε ο παραδοσιακός χώρος φόρτωσης, στη νέα Mustang GTD συναντά κανείς μια ημι-ενεργή ανάρτηση, ένα υδραυλικό σύστημα ελέγχου και ένα σύστημα ψύξης του κιβωτίου που χρησιμοποιεί ένα εμπνευσμένο από τους αγώνες κάλυμμα το οποίο αντικαθιστά την πόρτα του πορτμπαγκάζ και περιλαμβάνει δύο αεραγωγούς για τη διοχέτευση του αέρα από το πίσω παρμπρίζ στην περιοχή μέσω των εναλλακτών θερμότητας..

Η αγωνιστική GTD που θα πάρει έγκριση για να κυκλοφορεί και στους δρόμους θα κατασκευάζεται στο εργοστάσιο συναρμολόγησης της Ford στο Flat Rock και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στις εγκαταστάσεις της Multimatic στο Markham του Καναδά. Εκεί θα ολοκληρωθεί με ακρίβεια από τις ομάδες της Ford Performance και της Multimatic. Η Mustang GTD θα είναι διαθέσιμη στα τέλη του 2024 με αρχές του 2025.Η τιμή της Mustang GTD θα ξεκινά από περίπου 300.000 δολάρια.

 

Η πρώτη Mustang GTD με τις αγωνιστικές προδιαγραφές της GT3 που θα κυκλοφορήσει σε δημόσιους δρόμους gr.

now24.gr-auto

Tags: , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: