Η H&M εγκαταλείπει τη Μιανμάρ μετά την έκθεση για παραβιάσεις των δικαιωμάτων των εργαζομένων

Ο σουηδικός κολοσσός ένδυσης H&M ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα σταματήσει σταδιακά τις δραστηριότητές του στη Μιανμάρ, μετά τη δημοσίευση έκθεσης από μη κυβερνητική οργάνωση που καταγγέλλει παραβιάσεις των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε βιοτεχνίες κλωστοϋφαντουργίας της ασιατικής χώρας.

Μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα το 2021 και την καταστολή του κινήματος διαμαρτυρίας από τον στρατό, πλήθος ξένων εταιρειών επέλεξαν να φύγουν από τη χώρα υπό την πίεση των ΜΚΟ που τις ωθούν να επανεξετάσουν τις δραστηριότητές τους στη χώρα.

«Παρακολουθήσαμε από πολύ κοντά την εξέλιξη της κατάστασης στη Μιανμάρ και διαπιστώνουμε ότι είναι όλο και πιο δύσκολο να διεξάγουμε τις επιχειρήσεις μας σύμφωνα με τους κανόνες και τις απαιτήσεις μας», διευκρίνισε η H&M, ο δεύτερος μεγαλύτερος όμιλος παγκοσμίως στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας.

Έκθεση που δόθηκε αυτήν την εβδομάδα στη δημοσιότητα από τη ΜΚΟ Business & Human Rights Resource Centre, αποκάλυψε 156 παραβιάσεις των δικαιωμάτων εργαζομένων μεταξύ Φεβρουαρίου 2022 και 2023. Την αντίστοιχη περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα είχαν ταυτοποιηθεί 56 περιπτώσεις.

«Η κατάσταση των εργαζομένων στην ένδυση επιδεινώνεται με γρήγορους ρυθμούς», σημειώνει η έκθεση.

Σε ένα σύνολο 212 περιπτώσεων κατάχρησης που εντόπισε η ΜΚΟ από τον Φεβρουάριο του 2021, 20 περιπτώσεις συνδέονται με προμηθευτές της H&M.

Σύμφωνα με την πολυεθνική, ο όμιλος δεν διαθέτει κανένα εργοστάσιο παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών ειδών στη Μιανμάρ, αλλά εφοδιάζεται από 26 προμηθευτές που διαθέτουν συνολικά 39 εργοστάσια.

Από την Αϊτή έως τη Μιανμάρ και την Καμπότζη, οι εργάτες κλωστοϋφαντουργίας, που εργάζονται σε πολύ επισφαλείς συνθήκες, ζητούν τακτικά αυξήσεις μισθών, κυρίως κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, ορισμένες από τις οποίες έχουν κατασταλεί βίαια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: