Λαγκάρντ: Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις και μετά τα μέτρα για το χρέος

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Bruegel στις Βρυξέλλες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, ανέφερε ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναγκαία.

Όπως τόνισε, το «εύρος» της ελάφρυνσης του χρέους θα αποφασιστεί το 2018, δηλαδή μετά το τέλος του προγράμματος, ωστόσο τώρα πρέπει να αποφασιστούν οι «τεχνικές λεπτομέρειές» της.

«Οι μεταρρυθμίσεις προηγούνται της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους», υπογράμμισε η κα. Λαγκάρντ, ενώ προσέθεσε πως η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα καταρτιστεί με βάση τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα συμφωνηθούν τα επόμενα χρόνια, αλλά και υπολογίζοντας συγχρόνως τις επιπτώσεις που «θα επιφέρει η εφαρμογή λεπτομερειών που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα».

«O,τι αποφασιστεί τώρα πρέπει να ξεπερνά μια γενική λίστα των παρεμβάσεων που έχει ήδη παρουσιαστεί και να υπάρχουν συγκεκριμένα τεχνικά χαρακτηριστικά της ελάφρυνσης» είπε, τονίζοντας ότι «βρισκόμαστε στα μισά της διαδρομής σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις με την Ελλάδα».

Αναφερόμενη στις συλλογικές διαπραγματεύσεις στα εργασιακά, η επαναφορά των οποίων, σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, θα τεθεί επί τάπητος μετά το πέρας του Μνημονίου, το 2018, η επικεφαλής του Ταμείου δεν δήλωσε επί της αρχής αντίθετη στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, επικαλούμενη μάλιστα παλαιότερη έκθεση του ΔΝΤ που συνέδεε την ύπαρξη συνδικάτων με αύξηση της ισότητας.

Ωστόσο, αποσαφήνισε πως χρειάζεται μία σωστή ισορροπία ανάμεσα στις συμβάσεις που βελτιώνουν το στάτους των εργαζόμενων, ειδικά των αδύναμων, και σε αυτές που ουσιαστικά γίνονται εμπόδιο στην ευελιξία, την παραγωγικότητα και την πρόοδο σε μία οικονομία.

 

oikonomia

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: