Κρίση στην Ουκρανία – Διπλωματικό «σπριντ» για να αποφευχθεί ο πόλεμος, αλλά οι ΗΠΑ επιμένουν: Ο Πούτιν έχει αποφασίσει την εισβολή

«Μπαράζ» τηλεφωνικών επαφών του Μακρόν — Μίλησε με Πούτιν και Ζελένσκι, αναζητά λύση διά της διπλωματικής οδού — Η Κάμαλα Χάρις ωστόσο επιμένει: «Ο Πούτιν έχει πάρει την απόφασή του, τελεία» — «Περίεργο» δημοσίευμα στο Foreign Policy, με Αμερικανούς αξιωματούχους να αναφέρονται σε πρόσωπα που θα… εξοντώσει η Ρωσία, μετά την επικείμενη επίθεση

Μπορεί η επικοινωνία του Εμανουέλ Μακρόν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, στη διάρκεια της οποίας συμφώνησαν για την ανάγκη εξεύρεσης ειρηνικής λύσης στην ουκρανική κρίση, να επιτρέπει μια… χαραμάδα αισιοδοξίας, οι ΗΠΑ ωστόσο επιμένουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος έχει ήδη αποφασίσει να εισβάλει στην Ουκρανία -κάτι που πρώτος είπε δημοσίως ο Τζο Μπάιντεν, την περασμένη Παρασκευή.

Οι πληροφορίες των ΗΠΑ σχετικά με τις προθέσεις της Ρωσίας προς την Ουκρανία και μια πιθανή εισβολή εντός των ημερών είναι σταθερές, δήλωσε σήμερα η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις. «Ο Πούτιν έχει πάρει την απόφασή του. Τελεία» είπε η Χάρις, καθώς ετοιμαζόταν να επιστρέψει στις ΗΠΑ από τις διήμερες συναντήσεις υψηλού επιπέδου στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια. Η Αμερικανίδα αντιπρόδρος, μαζί φυσικά με τον Μπάιντεν, θα συμμετάσχει αργότερα εντός της ημέρας σε κρίσιμη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Ο Μπάιντεν ενημέρωσε τους συμμάχους, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, με λεπτομέρειες σχετικά με το ενδεχόμενο σχέδιο εισβολής της Ρωσίας, δήλωσε από την πλευρά του στο BBC ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον. «Δεν μιλάμε απλώς μια εισβολή μέσω της ανατολής, μέσω του Ντονμπάς, αλλά, σύμφωνα με τις πληροφορίες που βλέπουμε, να κατεβαίνει από τον βορρά, από τη Λευκορωσία και να περικυκλώνει το ίδιο το Κίεβο, όπως εξήγησε ο Τζο Μπάιντεν και πολλοί από εμάς» είπε ο Τζόνσον.

Στην ίδια «γραμμή», Αμερικανοί αξιωματούχοι, που μίλησαν στο Foreign Policy, υποστήριξαν ότι, με βάση πληροφορίες που έχουν από μυστικές υπηρεσίες, η Ρωσία έχει σχέδιο όχι μόνο να εισβάλει στην Ουκρανία, αλλά και να προχωρήσει σε συλλήψεις και δολοφονίες ατόμων, τα ονόματα των οποίων βρίσκονται ήδη σε λίστες.

Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, τέσσερις αξιωματούχοι που έχουν σχέση με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες σημείωσαν ότι η Ρωσία έχει λίστες με Ουκρανούς πολιτικούς και άλλους διακεκριμένους πολίτες της χώρας, που θα μπουν στο στόχαστρο μετά τη ρωσική εισβολή.

«Αυτές οι ενέργειες, που θα θυμίζουν ρωσικές επιχειρήσεις του παρελθόντος, κατά τις οποίες είχαν πραγματοποιηθεί στοχευμένες δολοφονίες, απαγωγές-εξαφανίσεις, φυλακίσεις, βασανιστήρια, κατά πάσα πιθανότητα θα γίνουν απέναντι σε αυτούς που διαφωνούν με τα όσα κάνει η Ρωσία, ενώ θα συμπεριλαμβάνουν Ρώσους και Λευκορώσους διαφωνούντες που βρίσκονται σε εξορία στην Ουκρανία, δημοσιογράφους και ακτιβιστές απέναντι στη διαφθορά, ευάλωτους πληθυσμούς, όπως θρησκευτικές και εθνικές μειονότητες, αλλά και άτομα από την LGBTQI+ κοινότητα» τόνισαν, υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, οι ίδιες αμερικανικές πηγές.

Νωρίτερα, πάντως, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε τηλεφωνική επικοινωνία μίας ώρας και 45 λεπτών με τον Ρώσο ομόλογό του. Σύμφωνα με το Ελιζέ, αλλά και το Κρεμλίνο, οι δύο άντρες συμφώνησαν στην ανάγκη κατάπαυσης του πυρός, δεσμευόμενοι να διαφυλάξουν την ειρήνη. Αμέσως μετά, ο Μακρόν, ο οποίος επιδίδεται σε διπλωματικό… μαραθώνιο, είχε επικοινωνία μίας ώρας και με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Γάλλος πρόεδρος θα μιλήσει επίσης με τους ηγέτες της Γερμανίας, των ΗΠΑ, ενδεχομένως και με τους πρωθυπουργούς της Βρετανίας και της Ιταλίας, αλλά και με άλλους «στενούς εταίρους», εντείνοντας τις προσπάθειές του για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, πως ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Βλαντιμίρ Πούτιν διαφώνησαν, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, ως προς το ποιος ευθύνεται για την ένταση στην ανατολική Ουκρανία, όπως ανέφερε ένας σύμβουλος της γαλλικής προεδρίας.

Ο Μακρόν επέρριψε την ευθύνη στους Ρώσους αυτονομιστές του Ντονμπάς και ο Πούτιν στην Ουκρανία, εξήγησε η πηγή αυτή.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: