Ισπανία:  Απέτυχε η πρώτη προσπάθεια του Φεϊχό να γίνει πρωθυπουργός

Ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος στην Ισπανία Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό δεν κατάφερε να εξασφαλίσει αρκετές ψήφους στην Κάτω βουλή προκειμένου να γίνει πρωθυπουργός, κατά την πρώτη προσπάθεια που έκανε σήμερα, Τετάρτη.

Ο Φεϊχό, το κόμμα του οποίου κέρδισε τις περισσότερες έδρες στις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου, οι οποίες δεν ανέδειξαν ξεκάθαρο νικητή, δεν έπεισε αρκετούς βουλευτές από άλλα κόμματα να τον υποστηρίξουν προκειμένου να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία.

Έλαβε 172 ψήφους ενώ 178 βουλευτές ψήφισαν σε σύνολο 350 (δεν υπήρξαν αποχές). Η ισπανική νομοθεσία επιτρέπει στον Φεϊχό μια δεύτερη προσπάθεια την Παρασκευή, οπότε μια απλή πλειοψηφία θα ήταν αρκετή για να εκλεγεί πρωθυπουργός.

Ενώ ο Φεϊχό δέχθηκε την πρώτη «μαχαιριά» στην προσπάθειά του να σχηματίσει κυβέρνηση, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ που έχει μια πιο ρεαλιστική -αν και δύσκολη- ευκαιρία να πείσει τους βουλευτές στο Κοινοβούλιο να τον υποστηρίξουν για άλλη μια θητεία.

Σε δηλώσεις του μετά την ψηφοφορία ο Φεϊχό είπε ότι «είναι σαφές πως κάναμε ό,τι μπορούσαμε και πως η Ισπανία μπορεί να μείνει ήσυχη, επειδή θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για αυτό».

Αν ο Φεϊχό αποτύχει την Παρασκευή, ο Σάντσεθ θα πρέπει να διαπραγματευθεί με καταλανικά κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας και τα οποία απαιτούν -μια αμφιλεγόμενη και καθόλου δημοφιλή- αμνηστία για τους ηγέτες και τους ακτιβιστές που ενεπλάκησαν στην προσπάθεια απόσχισης της περιφέρειας από την Ισπανία το 2017 ως προϋπόθεση για την υποστήριξή τους.

Ο Σάντσεθ θα έχει δύο μήνες για να διαπραγματευθεί μια συμφωνία και, αν αποτύχει, θα διεξαχθούν νέες εκλογές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: