Επίσημη πρεμιέρα για την κρίσιμη αξιολόγηση, τα 5 βασικά αγκάθια

Στις 5 σήμερα το απόγευμα είναι προγραμματισμένη η πρεμιέρα της 1ης αξιολόγησης με τους επικεφαλής του κουαρτέτου, μιας αξιολόγησης που μπορεί να δρομολογήσει απρόβλεπτες εξελίξεις ανάλογα με την έκβασή της.

Οι διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν σε δύο φάσεις, όπως έγινε γνωστό μέσα στο Σαββατοκύριακο από ανώτατα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Η πρώτη φάση -κυρίως διερευνητικού χαρακτήρα- θα διαρκέσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Οι συζητήσεις θα διακοπούν την προσεχή Παρασκευή, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα αποχωρήσουν και θα επανέλθουν μερικές ημέρες αργότερα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι οι συζητήσεις πρέπει να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατό, καθώς οι καθυστερήσεις θα είναι εις βάρος της διαπραγμάτευσης αλλά και της οικονομίας.

Πέντε είναι τα βασικά μέτωπα αυτής της διαπραγμάτευσης, ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης της οποίας δεν είναι ακόμη ορατός.

1 Ασφαλιστικό. Αναμένεται να αποδειχθεί το μεγαλύτερο εμπόδιο στην πορεία για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, καθώς οι δανειστές -και κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- έχουν καταστήσει σαφές στην ελληνική κυβέρνηση ότι διαφωνούν με τις δύο βασικές παραδοχές της μεταρρύθμισης που προτείνει.

Το ΔΝΤ, εκτιμά ότι δεν καλύπτεται η μνημονιακή ρήτρα για περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης μέσα από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Ουσιαστικά, ζητεί μείωση των υφιστάμενων συντάξεων και λέει «όχι» στη λήψη μέτρων (αύξηση εισφορών) που θα επηρεάσουν την αγορά εργασίας.

2 Δημοσιονομικό κενό του 2016. Οι δανειστές αμφισβητούν την απόδοση μέτρων που έχουν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2016, συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Για να μην υποχρεωθεί να επιβάλει νέα μέτρα, η ελληνική πλευρά θα επιχειρήσει να πείσει τους δανειστές ότι η καλύτερη εκτέλεση του προϋπολογισμού μέσα στο 2015 θα εξασφαλίσει το απαραίτητο «μαξιλάρι» ώστε να επιτευχθεί και ο βασικός δημοσιονομικός στόχος του 2016, που ορίζει ότι πρέπει να εμφανιστεί πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ.

3 Μεσοπρόθεσμο και μέτρα για την επίτευξη πλεονάσματος το 2017 και το 2018. Μέσα στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης είναι η επίτευξη συμφωνίας για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της περιόδου 2016-2019.

Αυτό το πρόγραμμα είναι ένας οδικός χάρτης που θα πρέπει οδηγήσει στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% στο τέλος του 2018.

Εχει συμφωνηθεί από το καλοκαίρι ότι για να ολοκληρωθεί η 1η αξιολόγηση η ελληνική πλευρά θα πρέπει να ανακοινώσει μέτρα 1% του ΑΕΠ ή 1,7 δισ. ευρώ τα οποία θα ληφθούν το 2017 και το 2018.

Μεταξύ αυτών των μέτρων θα είναι η αλλαγή της φορολογικής κλίμακας, όπως έχει ανακοινώσει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

4 Κανονισμός για τα «κόκκινα» δάνεια. Η ψήφιση του κανονισμού για τα «κόκκινα» δάνεια μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης από τον τελευταίο κύκλο διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Ουσιαστικά, η μάχη θα δοθεί για τα «κόκκινα» δάνεια με ενέχυρο την πρώτη κατοικία και για το αν τα δάνεια αυτά θα μπορούν να μεταβιβαστούν σε ιδιωτικά κεφάλαια ή όχι.

5 Ενεργειακά. Ενα ακόμη από τα μεγάλα μέτωπα θα είναι τα ενεργειακά, με τον ΑΔΜΗΕ να παίζει κεντρικό ρόλο και σε αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης.

Action24.gr-Politiki

Tags: , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: