Επικοινωνία με τον Ντόναλντ Τραμπ είχε ο Χουάν Γκουαϊδό

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ είχε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας και αυτοανακηρυγμένος πρόεδρος της χώρας Χουάν Γκουαϊδό,όπως ο ίδιος αποκάλυψε σε συνέντευξή του στο CNN en Español.

«Ναι, συζητήσαμε με τον πρόεδρο Τραμπ, όπως και με άλλους ηγέτες της περιοχής και του κόσμου» είπε ο Γκουαϊδό, που αναγνωρίστηκε από τις ΗΠΑ σχεδόν αμέσως μετά την αυτοανακήρυξή του στη θέση του προέδρου.  Η αντιπολίτευση διατείνεται ότι υπάρχει κενό εξουσίας: θεωρεί παράνομη τη νέα θητεία του Νικολάς Μαδούρο, που ορκίστηκε και ανέλαβε τυπικά καθήκοντα τη 10η Ιανουαρίου.

«Είχα συζητήσεις όχι μόνο με την αμερικανική κυβέρνηση» αλλά και με τους προέδρους Ιβάν Ντούκε (της Κολομβίας), Σεμπαστιάν Πινιέρα (της Χιλής), Μαουρίσιο Μάκρι (της Αργεντινής), και με τον επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης Πέδρο Σάντσεθ, όπως δήλωσε ο Γκουαϊδό.

Ο Γκουαϊδό χαρακτήρισε «πολύ περίπλοκη» την κατάσταση στη Βενεζουέλα και ξεκαθάρισε πως η πρόθεση της αντιπολίτευσης είναι να «βγούμε γρήγορα» από την κρίση, αξιοποιώντας «εργαλεία» της ίδιας της χώρας. Η αντιπολίτευση έκανε ήδη «μεγάλες προσπάθειες, ψηφίζοντας, διαδηλώνοντας, οικοδομώντας πλειοψηφίες». Στόχος της αντιπολίτευσης της χώρας, κατά τον Γκουαϊδό, είναι «όλες οι χώρες του κόσμου να αναγνωρίσουν τη θυσία του λαού της Βενεζουέλας», της βούλησής του «να προχωρήσει μπροστά», να «σώσει τη δημοκρατία».

Πέραν των ΗΠΑ, τον Γκουαϊδό υποστηρίζουν επίσης ο Καναδάς, χώρες της Λατινικής Αμερικής και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Απεναντίας η Ρωσία, η Κίνα, η Τουρκία και το Ιράν υποστηρίζουν τον Μαδούρο.

Η κόντρα με τις ΗΠΑ κλιμακώνεται μετά και την επιβολή κυρώσεων, σε βάρος της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας PDVSA, το σκληρότερο οικονομικό μέτρο που έχει επιβάλει η Ουάσιγκτον μέχρι στιγμής ενάντια στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

(?)

Πηγή: diethnh

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: