Γαλλία: «Περιμένοντας τον καύσωνα», ο τίτλος της «Liberation» – Ο Μακρόν ως τουρίστας στο Ελιζέ

Mε σακάκι, γραβάτα μαγιό, σαγιονάρες και δύο μικρούς ανεμιστήρες να του κάνουν αέρα στα πόδια, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, απεικονίζεται στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Liberation» στέλνοντας ευχές για το Νέο Έτος από το γραφείο του στο Ελιζέ.

Σχολιάζοντας με ειρωνικό ύφος τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση Μακρόν παίρνει στα σοβαρά το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, η γαλλική εφημερίδα αναφέρεται στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Μακρόν γράφοντας χαρακτηριστικά:

«Eυχές του Εμανουέλ Μακρόν, άλλη μια χαμένη ευκαιρία για το κλίμα».


Επικεντρώνοντας το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του το Σάββατο στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, ο Γάλλος πρόεδρος, όπως κάνει συχνά, υποβάθμισε για άλλη μία φορά τον κίνδυνο της υπερθέρμανσης του πλανήτη βάζοντας το θέμα στο περιθώριο, σχολιάζει το δημοσίευμα και προσθέτει:

Καθένας από εμάς έχει τις δικές του προτεραιότητες. Απευθυνόμενος το βράδυ του Σαββάτου στο γαλλικό λαό, ο ένοικος του Ελιζέ έστειλε σαφές μήνυμα: ΄Ηθελε να διαβεβαιώσει τους συμπολίτες του ότι θα ξεκινήσει άμεσα τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Η κυβέρνηση των Παρισίων αναμένεται να παρουσιάσει τα νέα μέτρα στις 10 Ιανουαρίου. Το θέμα είναι προφανώς πολύ σημαντικό αλλά και διχάζει τους πολίτες.

Ωστόσο, πώς να μην ανησυχεί κανείς όταν με την έλευση του Νέου Έτους, φοράμε πουκάμισο και δεν κρυώνουμε; Πώς να μην χαμογελάσει κανείς που την 1η Ιανουαρίου μπορούμε να κάνουμε βουτιές σαν να έχουμε κατακαλόκαιρο, σαν να είμασυε στα μέσα Αυγούστου;

Πώς να μην φοβόμαστε την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κατά 8,3 Βαθμούς Κελσίου τέτοια εποχή σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια; Οι ασυνήθιστες για την εποχή ζεστές ημέρες μας υπενθυμίζουν περισσότερο από ποτέ, ότι το θέμα της καταπολέμησης της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι πλέον επιτακτική ανάγκη.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, κατά το τηλεοπτικό του διάγγελμα, αναφέρθηκε φυσικά στην «κλιματική κρίση με θεαματικά αποτελέσματα» και σε αυτή τη «μάχη» της οικολογικής μετάβασης που «πρέπει να κερδίσουμε».

«Από τις αρχές Ιανουαρίου τίθενται σε ισχύ και νέα κυβερνητικά μέτρα….Αλλά για άλλη μια φορά, ο αρχηγός του γαλλικού κράτους έχασε την ευκαιρία με τις ευχές του να μας πείσει ότι το θέμα της κλιματικής αλλαγής θα είναι για την κυβέρνηση απόλυτη προτεραιότητα», επισημαίνει η εφημερίδα.

Προτιμώντας να περάσει το βασικό μήνυμά του για τις συντάξεις, βάζοντας στο επίκεντρο της ομιλίας του την αξία της «εργασίας», ο Εμανουέλ Μακρόν επιβεβαίωσε τον ιδεολογικό του προσανατολισμό. Και, πρέπει να τον φοβόμαστε, γιατί δεν στέκεται στο ύψος των προκλήσεων που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε, γράφει με καυστικό τρόπο ο αρθρογράφος της γαλλικής εφημερίδας.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: