Εντατικοποίηση ενεργειών για την ομαλή ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ 2007-13

Ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Αλέξης Χαρίτσης, συναντήθηκε χθες με τον Πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών, Κώστα Αγοραστό. Στη συνάντηση συζητήθηκε η ανάγκη εντατικοποίησης των ενεργειών για την ομαλή ολοκλήρωση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-13.

Η προγραμματική περίοδος 2007-13 ολοκληρώνεται, ως προς την επιλεξιμότητα της κοινοτικής συνδρομής, την 31.12.2015. Στο πλαίσιο αυτό, κρίνεται απαραίτητη η επίσπευση όλων των διαδικασιών, εκ μέρους των Διαχειριστικών Αρχών των περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων και των εμπλεκόμενων φορέων, που αφορούν τις πληρωμές των έργων ΕΣΠΑ 2007-13.

Ο Υφυπουργός Οικονομίας και ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ συνομολόγησαν ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αξιοποιηθούν όλοι οι διαθέσιμοι το των κοινοτικών πόρων, έως το τέλος του έτους.

Προγράμματα INTERREG

Στο μεταξύ το υπουργείο Οικονομικών έδωσε χθες στη δημοσιότητα την 1η Πρόσκληση  Υποβολής Προτάσεων του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg V-A Ελλάδα- Κύπρος 2014-2020. Η 1η Πρόσκληση έχει συνολικό προϋπολογισμό δέκα έξι εκατομμύρια ευρώ (16.000.000€) και αφορά τους άξονες προτεραιότητας 1, 2 και 3 του Προγράμματος.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε χθες το Πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας INTERREG μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας ύψους άνω των 123 εκατομμυρίων €, με σχεδόν 105 εκατομμύρια € να προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Το νέο Πρόγραμμα έχει ως στόχο την αύξηση της οικονομικής ανταγωνιστικότητας στην παραμεθόρια περιοχή Ελλάδας-Ιταλίας στηρίζοντας την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και την ομαδοποίηση των οικονομικών δραστηριοτήτων. Το Πρόγραμμα θα προωθήσει τη αλληλεπίδραση μεταξύ των καινοτόμων διαδικασιών στις ΜΜΕ, ενώ παράλληλα θα τονώσει τις βιομηχανίες που αξιοποιούν κοινούς τοπικούς πόρους. Επιπλέον, το πρόγραμμα θα βελτιώσει την από κοινού διαχείριση του αντικτύπου των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στους φυσικούς πόρους, τόσο στις αστικές όσο και στις πεδινές και παράκτιες περιοχές της Αδριατικής και του Ιονίου Πελάγους. Με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθεί η προστασία της θαλάσσιας και της χερσαίας βιοποικιλότητας.

typosthes.gr-Oikonomia

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: