ΔΝΤ: Χωρίς ελάφρυνση του χρέους θα παραμείνουμε ως τεχνικοί σύμβουλοι

Μιλώντας από την Ουάσινγκτον, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, δήλωσε πως οι συζητήσεις για την Ελλάδα συνεχίζονται στο Παρίσι, με την συμμετοχή και του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν. 

Μάλιστα, αποκάλυψε πως η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, θα μετάσχει στο Eurogroup του Λουξεμβούργου της 21ης Ιουνίου, καθώς συνηθίζει να παρουσιάζει εκεί την έκθεση του Ταμείου για τις προοπτικές της ευρωζώνης στους υπουργούς Οικονομικών της περιοχής.

«Συνεχίζουμε τις συζητήσεις με την προοπτική ενός χρηματοδοτικού προγράμματος που θα διασφαλίζει την πρέπουσα ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα», ανέφερε και ξεκαθάρισε πως το Ταμείο ακολουθώντας τους δικούς του κανόνες επιδιώκει μια συμφωνία που θα διασφαλίζει την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους λαμβάνοντας υπόψη τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Όπως εξήγησε, «ο χρόνος τελειώνει» και οι διαδικασίες αποφάσεων του Ταμείου προκειμένου να εγκριθεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό Πρόγραμμα είναι αυστηρά καθορισμένες. 

Ο κ. Ράις ξεκαθάρισε όμως πως, ακόμα και αν δεν μετάσχει το ΔΝΤ με ειδική χρηματοδότηση, θα παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος και θα αναλάβει την μεταμνημονιακή παρακολούθηση της Ελλάδας, για να διαπιστώσει αν μπορεί να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της.

Όσον αφορά στο ζήτημα της ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους του ΔΝΤ ο Ράις επιβεβαίωσε πως το Ταμείο θα συμπεριλάβει την ανάλυση αυτή στην έκθεση του άρθρου 4 που θα καταρτίσει για την Ελλάδα και την οποία θα δημοσιοποιήσει στο προσεχές διάστημα. «Η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους θα εμπεριέχεται στην έκθεση, καθώς είναι ένα κομμάτι της αξιολόγησης», ανέφερε σχετικά.

Τέλος, ερωτηθείς για το εάν το θέμα της Ελλάδος θα απασχολήσει τη συνοδό των ηγετών της G7 στον Καναδά, απάντησε πως «δεν έχω κάποια ενημέρωση για το εάν στο G7 θα γίνει συζήτηση για την Ελλάδα».

oikonomia

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: