Χριστούγεννα 2022: Πίεση και αγωνία στις βρετανικές παμπ λόγω πληθωρισμού και μειωμένων κρατήσεων

Μέσα στην παμπ «Mad Hatter» στη συνοικία του κεντρικού Λονδίνου Σάουθ Μπανκ όλα είναι έτοιμα: το χριστουγεννιάτικο δέντρο, τα πολύχρωμα λαμπιόνια, τα χαρούμενα εορταστικά ταμπελάκια.

Το κλίμα μπορεί να είναι εορταστικό, όμως η διάθεση πίσω από την μπάρα–όχι μόνο στο συγκεκριμένο κατάστημα αλλά και σε άλλες εξίσου λαμπρά στολισμένες παμπ της χώρας–δεν είναι και τόσο ανεβασμένη.

Ο Δεκέμβριος, ένας κρίσιμος μήνας για τον τομέα χάρη στα χριστουγεννιάτικα πάρτι που αποτελούν θεσμό στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις, αναλογεί έως και στο 10% των ετησίων εσόδων μιας τέτοιας επιχείρησης.

Μετά το πλήγμα που επέφερε η πανδημία στις εορταστικές εκδηλώσεις και στα έσοδα από αυτές κατά την τελευταία διετία, οι παμπ, τα μπαρ και άλλοι χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας βασίζονται στην περίοδο που πλησιάζει για να ανακάμψουν.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι εξασφαλισμένο λόγω της κρίσης με το αυξανόμενο κόστος ζωής, των προβλέψεων ότι η χώρα βρίσκεται ήδη σε ύφεση, των μεγάλων ελλείψεων ανθρωπίνου δυναμικού και των απεργιών, ανάμεσά τους και στον κομβικό τομέα των μεταφορών.

«Προσβλέπουμε απεγνωσμένα σε μια χριστουγεννιάτικη περίοδο με πολλή δουλειά», λέει η Έμμα ΜακΚλάρκιν, η πρόεδρος της Βρετανικής Ένωσης Ζύθου και Παμπ (BBPA). «H δουλειά είναι απολύτως απαραίτητη έπειτα από τρία χρόνια που δεν κινήθηκε το εμπόριο τα Χριστουγεννα», όπως εξηγεί. Σύμφωνα με την ΜακΚλάρκιν, οι κρατήσεις αυτή τη στιγμή κυμαίνονται στο 20% κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα του 2019.

Οι παμπ είναι σημείο αναφοράς των βρετανικών κοινοτήτων εδώ και αιώνες, αλλά ο αριθμός τους μειώνεται τα τελευταία χρόνια και έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο ως σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν τον Ιούλιο. Παρότι υποχρεώθηκαν να κλείσουν στη διάρκεια της πανδημίας, τα κυβερνητικά προγράμματα στήριξης συνέβαλαν ώστε να πάρουν μια οικονομική ανάσα. Αλλά η εικόνα μετά την πανδημία είναι σήμερα συγκεγχυμένη, με περίπου 50 στέκια να κλείνουν κάθε μήνα.

Μικρότερη κατανάλωση

Η ζυθοποιΐα Marston’s, που διαθέτει περισσότερες από 1.400 παμπ, χαρακτήρισε «ενθαρρυντικές» τις κρατήσεις για τα Χριστούγεννα λέγοντας ότι μέχρι στιγμής ξεπερνούν τα επίπεδα του 2019. Την ίδια ώρα, το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο στην ιστορία που διεξάγεται χειμώνα, ενίσχυσε τις πωλήσεις, ειδικά όταν έπαιζε η Αγγλία. Ωστόσο, η εταιρεία φοβάται ότι το 2023 θα είναι μια δύσκολη χρονιά εν μέσω των προβλέψεων για μια βαθιά ύφεση.

Το χρηματοοικονομικό κέντρο του Λονδίνου, το City, φαίνεται ότι επηρεάζεται πολύ λιγότερο από τους οικονομικούς πονοκεφάλους.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: