«Δεν σκοτώνουν οι σεισμοί, αλλά οι κατασκευές», ήταν το μήνυμα του Παπαζάχου σε μαθητές για την αντισεισμική προστασία

Το μήνυμα πως «δεν σκοτώνουν οι σεισμοί, αλλά οι κατασκευές» και για τον λόγο αυτό θα πρέπει η κοινωνία να είναι κατάλληλα προετοιμασμένη ώστε να μπορεί να περιορίζει τις επιπτώσεις του φυσικού φαινομένου, έστειλε ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Κώστας Παπαζάχος, στο πλαίσιο ημερίδας με θέμα την αντισεισμική προστασία, που διοργανώθηκε από τον δήμο Παύλου Μελά.

Στην ημερίδα, που έγινε στο κέντρο πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης» στη Σταυρούπολη και την οποία παρακολούθησαν από κοντά αλλά και διαδικτυακά μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από σχολεία του δήμου Παύλου Μελά, ο κ. Παπαζάχος μίλησε για θέματα που σχετίζονται με τον σεισμό αλλά και για τη μεγάλη σεισμική δόνηση, μεγέθους 6,5 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, που ταρακούνησε τον Ιούνιο του 1978 τη Θεσσαλονίκη, αφήνοντας πίσω της 49 νεκρούς και τεράστιες υλικές ζημιές.

«Τα παιδιά και γενικότερα τα σχολεία είναι ο καλύτερος τρόπος για να περάσεις στην κοινωνία την πληροφορία για την ασφάλεια και την προστασία» τόνισε ο καθηγητής Σεισμολογίας προσθέτοντας πως οι μαθητές θα πρέπει να γνωρίζουν τον τρόπο που πρέπει να κινηθούν και να αντιδράσουν κατά τη διάρκεια μιας σεισμικής δόνησης.

Με αφορμή τις σεισμικές δονήσεις στη γειτονική Τουρκία και τη συζήτηση για το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Παπαζάχος δήλωσε πως δεν υπάρχει κάποιο «κλεισμένο ραντεβού». «Υπάρχει ένα μεγάλο ρήγμα, που σε ένα τμήμα του εδώ και πάρα πολύ καιρό “χρωστάει” έναν σεισμό, δηλαδή δεν έχει σπάσει. Όταν είχε σπάσει την προηγούμενη φορά είχε κάνει πολλές και μεγάλες ζημιές στην Κωνσταντινούπολη. Αυτό σημαίνει ότι ο σεισμός μπορεί να γίνει αύριο, σε πέντε χρόνια, σε δέκα χρόνια, σε 50 ή 100. Κανείς δεν περιμένει και τίποτα δεν επίκειται. Από αυτό μέχρι να αναρωτιέται ο κόσμος εάν θα πρέπει να πάει στην Κωνσταντινούπολη ή όχι και όλη η παραφιλολογία δεν είναι απλώς επικίνδυνη, αλλά επιστημονικά ατεκμηρίωτη και μπερδεύει τον κόσμο» είπε.

 Στη διάρκεια της ίδιας ημερίδας, η αναπληρώτρια προϊσταμένη Διεύθυνσης Κοινωνικής Αντισεισμικής Άμυνας του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ασημίνα Κούρου αναφέρθηκε στα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνονται σε ατομικό, οικογενειακό και σχολικό επίπεδο. «Η ενημέρωση και η εκπαίδευση είναι μια δράση πρώτης προτεραιότητας για τον ΟΑΣΠ. Και αυτό φαίνεται από την επένδυση σε αυτά τα θέματα καθώς σε όλα τα σεισμικά συμβάντα, η σχολική κοινότητα έχει πάντα ανταποκριθεί πάρα πολύ καλά, χωρίς τραυματισμούς, πανικό, ανθρώπινες απώλειες γιατί οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί είναι ενημερωμένοι και ξέρουν τι πρέπει να κάνουν» τόνισε η κ. Κούρου.

Ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Ασλανίδης ως διοργανωτής και οικοδεσπότης της εκδήλωσης, υπογράμμισε πως για μία χώρα, όπως η Ελλάδα, η αντισεισμική προστασία πρέπει να είναι πάντα προτεραιότητα.

«Αυτό σημαίνει κυρίως δύο πράγματα: κανόνες, τεχνικές προδιαγραφές, έλεγχοι των κτιρίων μας και των βασικών υποδομών αλλά παράλληλα και ενημέρωση. Ενημέρωση διαρκής, πλήρης και προς όλες τις ηλικίες. Στον δήμο Παύλου Μελά προχωρούμε σε αντισεισμικό έλεγχο των σχολείων και ταυτόχρονα με εκδηλώσεις, όπως η σημερινή, θέλουμε να ενημερώσουμε κατοίκους και δημότες. Ο σεισμός δεν προβλέπεται. Προβλέπονται, όμως, συγκεκριμένες πρακτικές αντιμετώπισής του και μετριασμού των επιπτώσεών του» υπογράμμισε ο δήμαρχος.

ΕΛΛΑΔΑασφαλειαενημερωσημαθητεςσεισμοισεισμολογοςσεισμος
Μοιράσου το άρθρο
Print

.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: