Denny Theocharakis – assembling memories

Μια έκθεση ζωγραφικής που εγκαινιάζεται αύριο, μας θυμίζει μια από τις πολλές χαμένες ευκαιρίες αυτής της χώρας στην κατεύθυνση του εκβιομηχανισμού της.

Συγκεκριμένα η ατομική έκθεση της Ντένης Θεοχαράκη με έργα ζωγραφικής και φωτογραφίας, εγκαταστάσεις και οπτικοακουστικά μέσα, έχει θεματικό πυρήνα το παλιό εργοστάσιο συναρμολόγησης αυτοκινήτων της ΤΕΟΚΑΡ ΑΒΕΕ στον Βόλο και φιλοξενείται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». 

Η έκθεση με τίτλο assembling memories εγκαινιάζεται στις 6 Μαρτίου 2024 στις 20:00 και θα διαρκέσει έως τις 31 Μαΐου 2024. Η εικαστικός Ντένη Θεοχαράκη εμπνέεται από ένα σημαντικό τμήμα ιστορίας της Ελληνικής Βιομηχανίας και – ουσιαστικά – εκθέτει στον θεατή τις αναμνήσεις της μέσα από πολύπλευρα και πολυεπίπεδα εικαστικά σύνολα που παρουσιάζουν τα παλιά σχέδια συναρμολόγησης (blueprints) που χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή αυτοκινήτων στο εργοστάσιο της ΤΕΟΚΑΡ ΑΒΕΕ (1980-1995), της οικογένειας Θεοχαράκη.

Το συγκεκριμένο εργοστάσιο (στην ΒΙ.ΠΕ. Βόλου) αποτέλεσε μια από τις σημαντικότερες επιχειρηματικές επενδύσεις στην βιομηχανική ανάπτυξη της Ελλάδας, ενώ σημερα, 29 χρόνια μετά το κλείσιμό του, έχει πλέον ερημωθεί. Έτσι, η καλλιτέχνης επιστρέφει στο παλιό, οικογενειακό εργοστάσιο, αντικρίζει τη φθορά, την παρακμή, την εγκατάλειψη και απαθανατίζει με την φωτογραφική της μηχανή εικόνες από το δυστοπικό, βανδαλισμένο τοπίο, μαζεύοντας ταυτόχρονα σχέδια, χαρτιά, υφάσματα, δέρματα και ότι άλλο θα μπορούσε να διασωθεί.

Στη συνέχεια, πάνω στα παλιά υλικά «η Θεοχαράκη ξεδιπλώνει ποικίλες θεματικές πτυχές, άλλοτε με πενάκι, άλλοτε με κάρβουνο ή με ζωηρά χρώματα λαδιού, απεικονίζοντας (με διαφορετικές τεχνοτροπίες) ξεχωριστούς και ευφάνταστους κόσμους, που ακροβατούν ανάμεσα στο ρεαλιστικό και το υπερρεαλιστικό», όπως σημειώνει η Μουσειολόγος Σοφία Ε. Πελοποννησίου-Βασιλάκου.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι, η κυρία Ντένη Θεοχαράκη έχει παρουσιάσει τα έργα της τόσο σε ατομικές αλλά και σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργο της έχει επιλεγεί να αποτελεί μέρος της συλλογής της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου. Είναι κάτοχος ΜΒΑ από το NΥU Stern Business School, απόφοιτος του τμήματος Οικονομικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας.

Μοιράσου το άρθρο
Print

.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: