Κυριάκος Μητσοτάκης: Η κοινωνική συνοχή διασφαλίζεται μόνο εάν υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη

Κείμενο
Γεωργία Αθ. Σκιτζή

«Η δίκαιη κατανομή του πλούτου είναι απαραίτητη προϋπόθεση διατήρησης της κοινωνικής συνοχής και μια αίσθηση ότι η κυβέρνηση με δίκαιο τρόπο διαχειρίζεται τα κοινωνικά αιτήματα» επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε εκδήλωση που οργανώνει το Επιμελητήριο με θέμα: «Προώθηση ενός βιώσιμου οικονομικού μέλλοντος εν μέσω παγκόσμιων προκλήσεων». Και πρόσθεσε: «Από τη φύση της η πολιτική είναι μια άχαρη δουλειά κατανομής πόρων ωστόσο οι ανάγκες είναι ατελείωτες».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη με τον πρόεδρο Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Νικόλαο Μπακατσέλο μίλησε για τις επενδύσεις λέγοντας: «Η πιο σημαντική προϋπόθεση είναι η εμπιστοσύνη η συνέπεια και η ειλικρίνεια ειδικά όταν μιλάμε για άμεσες επενδύσεις για αυτό και αυξάνεται το ενδιαφέρον των επενδυτών. Δεν είναι απλά μια ευκαιρία για να παίρνουμε μια ικανοποίηση αυτό μεταφράζεται σε απτά αποτελέσματα, δείτε την πορεία του σπρεντ, των τραπεζών και τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την αποκλιμάκωση της ανεργίας, είναι λίγο πάνω πλέον από το 9%. Η κοινωνική συνοχή διασφαλίζεται μόνο εάν υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη στο να επιμερίζεται ο πλούτος που δημιουργείται. Αυτό σημαίνει καλύτεροι μισθοί, η αγορά εργασίας γίνεται πιο ανταγωνιστική».

Ο πρωθυπουργός εστίασε στο ζήτημα των κινητοποιήσεων των αγροτών υπογραμμίζοντας τα εξής: «Βρισκόμαστε απέναντι σε αγροτικές κινητοποιήσεις. Γίνεται συζήτηση για τις αποζημιώσεις των αγροτών. Μέσω ΕΛΓΑ έχει δοθεί 1 δις σε αγροτικές αποζημιώσεις. Ποσό πολύ μεγαλύτερο από τις εισφορές των αγροτών, συνεπώς ενίσχυση που προήλθε μέσα από τον προϋπολογισμό, κάτι τέτοιο δεν θα γινόταν αν η οικονομία δεν πήγαινε καλά». Και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα βγήκε πολύ τραυματισμένη από μία δεκαετή κρίση και χάσαμε το ένα τέταρτο του εθνικού εισοδήματος» υπογράμμισε και λίγο αργότερα τόνισε ότι κρατήσαμε τη χώρα όρθια με μεγάλη προσπάθεια.

Η Ελλάδα προσφέρει πολιτική σταθερότητα, ηγετικό ρόλο σε τουρισμό και ενέργεια, εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό – τα δημόσια πανεπιστήμια παρά τις δυσκολίες τους παράγουν αποφοίτους καλά καταρτισμένους– ένα ελκυστικό παζλ ειδικά ως προς τη γεωγραφική θέση της χώρας έχουμε πολλά βήματα να κάνουμε, φυσική πύλη εισόδου για όλη την Ασία, την Ανατολική Αφρική, σε δύο εβδομάδες θα βρεθώ στην Ινδία σε μια επίσημη επίσκεψη, ο διάδρομος Ινδία- Μέση Ανατολή – Ευρώπη – αυτό σημαίνει σημαντικές νέες επενδύσεις, αυτό είναι ψήφος εμπιστοσύνης στη χώρα μας. Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα, αλλά δεν θέλω να υποτιμήσουμε την αξία του ανθρώπινου δυναμικού. Η διασπορά μας είναι μια μεγάλη δύναμη, η επιστροφή στην Ελλάδα μέσα από την επαγγελματική αποκατάσταση είναι πολύ σημαντική. Στη Θεσσαλονίκη γίνεται μια επενδυτική έκρηξη που αφορά πολλούς κλάδους, η χώρα έχει σημαντική υποδομή μεταποίησης και ειδικά στα θέματα οργάνωσης βιομηχανικών περιοχών έχουμε πολλά να κάνουμε.

Για βια ανηλίκων

Με απασχολεί πολύ το ζητημα της βίας των ανηλίκων, το επέτεινε σίγουρα η πανδημία, είναι βέβαιο ότι κάτι συμβαίνει με τους εφήβους μας, με την εξάρτηση που έχουν με τα κινητά τους και τις παράλληλες ζωές που έχουν, μακάρι να είχα εύκολη απάντηση. Δεν αντιμετωπίζεται μόνο κατασταλτικά. Ανησυχώ ότι βρισκόμαστε σε επιδημία που έχει να κάνει με την ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων. «Νομιμότητα παντού» ισχύει από τα μεγάλα μέχρι τα πολύ μικρά. Π.χ αν κάποιος φοροδιαφεύγει λειτουργεί μιμητικά, η επιμονή στο κυνήγι της φοροδιαφυγής δεν είναι μόνο για τα χρήματα αλλά και για να υπάρχει δικαιοσύνη, όπου όλοι θα παίζουν με ίσους όρους.

ΕΛΛΑΔΑΕλληνοαμερικανικο Εμπορικο ΕπιμελητηριοΚυριακος Μητσοτακης
Μοιράσου το άρθρο
Print

.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: