Μπαράζ προτροπών στον Παπανδρέου, να μην κάνει κόμμα

Μπαράζ προτροπών στον Παπανδρέου, να μην κάνει κόμμα

Μπαράζ προτροπών στον Παπανδρέου, να μην κάνει κόμμα

Στην πραγματικότητα, ο κ.Βενιζέλος προανήγγειλε το συνέδριο σε τηλεοπτική του εμφάνιση, από τη στιγμή που τόσο η χώρα όσο και η παράταξη θα είναι σε νέα φάση μετά τις εκλογές, όπως είπε, χαρακτηρίζοντας παράλληλα αδιανόητο, εκτός ιστορικού ορίζοντα και εκτός της πολιτικής μας ζωής αφού δεν έχει ξανασυμβεί κάτι ανάλογο το ενδεχόμενο ίδρυσης κόμματος από τον πρώην πρωθυπουργό σε προεκλογική περίοδο.

Την ίδια ώρα, ο Γιώργος Παπανδρέου δέχεται μπαράζ προτροπών για να κάνει πίσω από τους σχεδιασμούς του και να μην διασπάσει το κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας του, ιδρύοντας τώρα εκείνος το δικό του κόμμα. Ο ίδιος πάντως, φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει, με στενούς συνεργάτες του να τοποθετούν την επίσημη αναγγελία στις αρχές του 2015.

Με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων να δείχνουν ότι ένα νέο κόμμα Παπανδρέου θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο ΠΑΣΟΚ, δυσχεραίνοντας κατά κόρον την μάχη στις τριεδρικές περιφέρειες, όπως μεταξύ άλλων οι νομοί Αρκαδίας, Λακωνίας και Αργολίδας, όπου εκλέγονται αντίστοιχα ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Λεωνίδας Γρηγοράκος και ο Γιάννης Μανιάτης, τα πλέον κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, έχουν πέσει πάνω στον πρώην πρωθυπουργό, καλώντας τον σε ενότητα και συμπόρευση ως τις εκλογές.

Σε αυτή την περίπτωση, του προτείνουν εν είδει ανταλλάγματος ανοιχτό συνέδριο του ΠΑΣΟΚ αμέσως μετά τις εκλογές, με τους πιο τολμηρούς εξ αυτών να ζητούν σε αυτό να τεθεί και θέμα ηγεσίας

Χθες, λίγο μετά το πέρας της τελευταίας ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, έξι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ επισκέφθηκαν τον πρώην πρωθυπουργό στο γραφείο του στη Βουλή, σε μία ύστατη προσπάθεια να τον αποτρέψουν από τη δημιουργία νέου κόμματος. Φώφη Γεννηματά, Ανδρέας Λοβέρδος, Γιάννης Μανιάτης, Πάρις Κουκουλόπουλος, Δημήτρης Κρεμαστινός και Γιάννης Δριβελέγκας του ζήτησαν να μην προχωρήσει στην ίδρυση νέου κόμματος.

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός, μάλιστα, φέρεται να του είπε πως ΠΑΣΟΚ και Παπανδρέου πάνε μαζί, και πως αν αυτά τα δύο σπάσουν, θα χάσει ο Παπανδρέου και όχι το ΠΑΣΟΚ. Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Λοβέρδος του ζήτησε να προασπίσει την ενότητα του ΠΑΣΟΚ. Εξερχόμενοι της συνάντησης, δεν ήταν λίγοι όσοι συμπέραιναν ότι ίσως ο κ.Παπανδρέου να μην έχει αποφασίσει ακόμα τι θα κάνει. Στην πραγματικότητα όμως, εκείνος είχε απλώς αποκριθεί ότι θα σκεφτεί όσα του είπαν, με την απόφασή του να θεωρείται ειλημμένη.

Η επίσκεψη όμως των κορυφαίων στελεχών στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού, δεν ήταν και η μοναδική προτροπή που δέχθηκε χθες. Αντίθετα, σε ένα μπαράζ δηλώσεων, ιστορικά στελέχη του κόμματος τον καλούσαν να μην το διασπάσει. Για ολέθριο λάθος, μίλησε ο Κώστας Λαλιώτης, αναφερόμενος σε οποιαδήποτε απόφαση θα οδηγούσε στη διάσπαση του κόμματος, προειδοποιώντας μάλιστα για τον κίνδυνο εσωκομματικού εμφυλίου σε μια τέτοια περίπτωση.

Κρινόμαστε για όσα πράττουμε σήμερα, με τελικό κριτή τον λαό, έγραφε σε δική του παρέμβαση απευθυνόμενος προσωπικά στον πρώην πρωθυπουργό, ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου. Ο ίδιος εξέφραζε με νόημα την ελπίδα ότι ο κ.Παπανδρέου δεν θα δώσει την ευκαιρία σε κάποιους φίλους που έχουν σημείο αναφοράς το προσωπικό τους μέλλον να το διασφαλίσουν χάριν της ομπρέλας που τους παρέχει το όνομα Παπανδρέου

Αντιστοίχως, σε ανοιχτή επιστολή του προς τον πρώην πρωθυπουργό, ο Κώστας Σκανδαλίδης του υπενθύμιζε ότι τα έσχατα τιμούν τα πρώτα, καλώντας τον να μην τυφλωθεί από κάποια σκοπιμότητα της στιγμής. Δεν σου αξίζει αντί τη δικαίωση που σου οφείλει η ιστορία να εισπράξεις την ηχηρή αποδοκιμασία της και την οριστική καταδίκη της, έλεγε.

Ελπίζω πως την τελευταία στιγμή ο κ.Παπανδρέου θα συμπαραταχθεί μαζί μας, δήλωσε η Εύη Χριστοφιλοπούλου, ενώ να δεχθεί να συμμετάσχει στους συνδυασμούς του ΠΑΣΟΚ, κάλεσε τον πρώην πρωθυπουργό ο Θεόδωρος Πάγκαλος.

Αίσθηση πάντως, προκάλεσε η χθεσινή παρέμβαση του Γιάννη Ραγκούση, που εξ αρχής έχει ταχθεί υπέρ ενός κόμματος Παπανδρέου. Ο πρώην υπουργός σε μία πρότασηέκπληξη, εισηγήθηκε να κατέλθει το σύνολο των στελεχών υπό το ΠΑΣΟΚ και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, με δέσμευση όμως του τελευταίου ότι αμέσως μετά τις εκλογές θα γίνει συνέδριο του κόμματος με εκλογή νέου Προέδρου από τη βάση

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: