Ιδρύεται Ναυτικό Μουσείο στα Καρδάμυλα Χίου

Ιδρύεται Ναυτικό Μουσείο στα Καρδάμυλα Χίου

Προφορικές μαρτυρίες, ψηφιακό υλικό και εκθέματα που καταγράφουν την ιστορία της ναυτιλίας, διαμέσου των αιώνων, συνθέτουν το πρώτο… στην Ναυτιλιακό Μουσείο, που σχεδιάζεται να δημιουργηθεί στα Καρδάμυλα της Χίου.

Το Ναυτιλιακό Μουσείο θα στεγαστεί σε δύο εφαπτόμενα κτίρια, το ιστορικό δημοτικό σχολείο «Καρράδειο» και τον πρώην νηπιακό σταθμό. Η επανάχρηση των κτιρίων σε μουσειακό χώρο 900 τετραγωνικών μέτρων στοχεύει να τα εντάξει ξανά στη ζωή του οικισμού των Καρδαμύλων.

«Είναι ένα που το ζητάει εδώ και πολλά η τοπική κοινωνία» εξηγεί στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Καρδαμύλια Ναυτοσύνη», Φωτεινή Ξυλά- Φαφαλιού.

Όπως διευκρινίζει η ίδια, το μουσείο θα διαφέρει από τα ήδη υπάρχοντα ναυτικά μουσεία, «καθώς δεν θα αφορά μόνο σε ναυτικής παράδοσης, αλλά θα διαμορφωθεί με σύγχρονη αντίληψη, όπου θα παρουσιάζονται η ιστορία της Ναυτιλίας σε όλη την Ελλάδα, από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα, αλλά και οι λόγοι, οι αιτίες και τα συμβάντα που ώθησαν τα μέρη με ναυτική παράδοση να μεγαλουργήσουν».

Η έκθεση των μόνιμων συλλογών στο ισόγειο της «Καρράδειου» σχολής διαμορφώνεται με τη δημιουργία ενός εσωτερικού κελύφους, εμπνευσμένου από τα και την ανατομία του πλοίου. Εξάλλου, οι μορφές των κατασκευών και τα έχουν έμμεση αναφορά στα σιδερένια πλοία, αυτά με τα οποία αναπτύχθηκε η Καρδαμυλίτικη ναυτιλία.

Επίσης, θα διαμορφωθούν αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και περιοδικών εκθέσεων, πωλητήριο και καφέ, αποθηκευτικοί χώροι, γραφεία, βιβλιοθήκη και χώροι υγιεινής.

Ιδρύεται Ναυτικό Μουσείο στα Καρδάμυλα Χίου Ιδρύεται Ναυτικό Μουσείο στα Καρδάμυλα Χίου

Ιδρύεται Ναυτικό Μουσείο στα Καρδάμυλα Χίου

Tags: , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: