Ζελένσκι στο Κοινοβούλιο του Καναδά: Η ρωσική επιθετικότητα πρέπει να τελειώσει με τη νίκη μας

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται τα χτυπήματα στο μέτωπο του πολέμου της Ουκρανίας, πατά την ταυτόχρονη παρουσία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Σεργκέι Λαβρόφ στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (σ.σ. αν και οι δυο τους απέφυγαν να… διασταυρώσουν τα βήματά τους).

Έτσι, οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν πυραυλικό χτύπημα εναντίον του αρχηγείου του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας στην Κριμαία με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον ενός στρατιωτικού.

Η Κριμαία δέχθηκε κυβερνοεπίθεση σύμφωνα με Ρώσο αξιωματούχο

Λίγες ώρες μετά τις πυραυλικές θέσεις, δε, η Κριμαία δέχθηκε μια «πρωτοφανή» κυβερνοεπίθεση, λίγες ώρες μετά την ουκρανική πυραυλική επίθεση στο αρχηγείο του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας. «Πρωτοφανής κυβερνοεπίθεση κατά παρόχων του διαδικτύου στην Κριμαία. Βρισκόμαστε στη διαδικασία αποκατάστασης των διακοπών του διαδικτύου στη χερσόνησο», δήλωσε στο Telegram ο Όλεγκ Κριουτσκό, σύμβουλος του ηγέτη που εγκατέστησε η Ρωσία στη χερσόνησο, χωρίς ωστόσο να αναφέρει αν η κυβερνοεπίθεση αυτή συνδέεται άμεσα με τα πλήγματα.

Ζελένσκι: «Η ρωσική επιθετικότητα πρέπει να τελειώσει με τη νίκη μας»

Εν τω μεταξύ, ο Ζελένσκι μίλησε το βράδυ της Παρασκευής στο Κοινοβούλιο του Καναδά και χρησιμοποίησε για άλλη μία φορά τη λέξη «γενοκτονία» αναφορικά με τις ρωσικές επιθέσεις στα εδάφη της Ουκρανίας. «Η ρωσική επιθετικότητα πρέπει να τελειώσει με τη νίκη μας, ώστε η Ρωσία να μην διαπράξει ποτέ άλλη γενοκτονία στην Ουκρανία» ανέφερε.

Πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια ύψους 452 εκατ. ευρώ θα παράσχει ο Καναδάς στην Ουκρανία

Να σημειωθεί ότι με την ευκαιρία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Καναδά, ο πρωθυπουργός της χώρας Τζαστίν Τριντό ανακοίνωσε ότι η Οτάβα θα παράσχει πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια ύψους 650 εκατομμυρίων δολαρίων Καναδά (452 εκατ. ευρώ) στην Ουκρανία για την επόμενη τριετία.

Στη βοήθεια αυτή θα περιληφθεί η παράδοση περίπου 50 θωρακισμένων οχημάτων στο Κίεβο αλλά και η εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων σε μαχητικά αεροσκάφη F-16.

Σημειώνεται ότι ο Ζελένσκι ζήτησε από τον Καναδά να παραμείνει στο πλευρό της Ουκρανίας «μέχρι τη νίκη». «Σας ευχαριστούμε για τη βοήθειά σας», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος απευθυνόμενος στον καναδικό λαό. «Είστε μαζί μας από τις πρώτες ημέρες αυτής της εισβολής (…) Ελπίζω ότι θα μείνετε στο πλευρό μας μέχρι τη νίκη μας», πρόσθεσε.

Επόμενος σταθμός μετά την Οτάβα θα είναι το Τορόντο όπου θα ταξιδέψει μαζί με τον Τζαστίν Τριντό. Εκεί θα συναντηθεί με επιχειρηματίες και μέλη της καναδοουκρανικής κοινότητας. Ο Καναδάς φιλοξενεί τη δεύτερη μεγαλύτερη ουκρανική κοινότητα στον κόσμο, μετά από εκείνη της Ρωσίας, που υπολογίζεται σε 1,4 εκατομμύρια ανθρώπους.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: