Υεμένη: Μοντέλο κατηγορήθηκε για πορνεία λόγω… επαγγέλματος και φυλακίστηκε από τους Χούθι

Η 19χρονη Ιντισάρ αλ Χαμάντι συνελήφθη τη στιγμή που πήγαινε για φωτογράφιση

Δικαστήριο των Χούθι καταδίκασε σε πέντε χρόνια φυλάκιση μια νεαρή γυναίκα, μοντέλο και ηθοποιό, για παραβίαση της ηθικής τάξης και «πορνεία», στη διάρκεια δίκης την οποία κατήγγειλαν διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις, ανακοίνωσε το Saba, το πρακτορείο ειδήσεων των σιιτών ανταρτών.

Η Ιντισάρ αλ Χαμάντι συνελήφθη στις 20 Φεβρουαρίου σε ηλικία 19 ετών, την ώρα που μετέβαινε σε μια φωτογράφιση στη Σανάα, την πρωτεύουσα της Υεμένης την οποία ελέγχουν οι σιίτες Χούθι, οι οποίοι έχουν επιβάλει αυστηρούς κοινωνικούς κανόνες που έχουν στόχο κυρίως τις γυναίκες.

«Εξοργισμένη που ενημερώθηκα ότι οι Χούθι καταδίκασαν την Ιντισάρ σε πέντε χρόνια φυλάκιση και άλλες γυναίκες σε ένα, τρία, πέντε χρόνια! Η ποινή είναι άδικη και πολιτικά υποκινούμενη», κατήγγειλε στο Twitter η Άφραχ Νάσερ ερευνήτρια για την Υεμένη του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Η δίκη της Χαμάντι και πολλών άλλων συναδέλφων της ξεκίνησε στις 6 Ιουνίου, με το HRW να κάνει λόγο για μια «άδικη» διαδικασία και μια υπόθεση «την οποία χαρακτηρίζουν παρατυπίες και παραβιάσεις».

Σύμφωνα με τους δικηγόρους υπεράσπισης, ο πραγματικός λόγος της σύλληψης της Χαμάντι, η οποία έχει χιλιάδες ακόλουθούς στο Instagram και το Facebook, είναι το επάγγελμά της.

View this post on Instagram

A post shared by آنتصـآر آلح ـمـآدي. 🇾🇪🇪🇹 (@entsar.70)

Με μητέρα από την Αιθιοπία και πατέρα από την Υεμένη η Ιντισάρ αλ Χαμάντι έχει δημοσιεύσει δεκάδες φωτογραφίες της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φορώντας παραδοσιακές στολές ή τζιν και δερμάτινα γιλέκα, με ή χωρίς την ισλαμική μαντίλα.

View this post on Instagram

A post shared by آنتصـآر آلح ـمـآدي. 🇾🇪🇪🇹 (@entsar.70)

Τον Μάιο η Διεθνής Αμνηστία είχε καταγγείλει ότι «την κακοποίησαν σωματικά και λεκτικά» και «την ανάγκασαν να ομολογήσει πολλά αδικήματα», μεταξύ των οποίων αυτό της «κατοχής ναρκωτικών» και της «πορνείας».

Το Κέντρο του Κόλπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (GCHR) είχε επισημάνει ότι η νεαρή γυναίκα αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει τον Ιούνιο.

Η βία κατά των γυναικών στην Υεμένη, κυρίως στις περιοχές που ελέγχονται από τους Χούθι, έχει οξυνθεί μετά την έναρξη του εμφυλίου στη χώρα το 2014..

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: