Χρέος: Λύση με δόσεις και διαρκές μνημόνιο-Αποκλειστικό ρεπορτάζ της Χ.Κοραή

Μια αποκάλυψη σε σχέση με την επικείμενη ρύθμιση του χρέους που βρίσκεται στο προσκήνιο ειδικά μετά την σύγκρουση κυβέρνησης-ΔΝΤ για το ζήτημα των διαρροών στα Wikileaks και την κρίσιμη συνάντηση Μέρκελ-Λαγκάρντ, έκανε η δημοσιογράφος Χριστίνα Κοραή στην εκπομπή Evening Report στο Action24. Όπως γίνεται σαφές από το αναλυτικό ρεπορτάζ με τα σημεία σταθμούς στις διαπραγματεύσεις η ρύθμιση του χρέους η οποία δεν θα είναι άμεση θα φέρει μνημόνιο διαρκείας.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης στις 31/12/2015 ήταν 321,3 δις ευρώ στα οποία όμως θα προσμετρηθεί και ότι πάρουμε από το τρίτο πρόγραμμα στήριξης που θα αγγίξει τα 80 δις

Μέσα στις επόμενες ώρες έρχεται από τις Βρυξέλλες ένα κείμενο αρχών, με βάση αυτά τα οποία συζήτησαν Μέρκελ και Λαγκάρντ στο Βερολίνο.

Η Χ. Κοραή σημείωσε παράλληλα ότι στο πλαίσιο της Συνόδου του ΔΝΤ που θα γίνει στην Ουάσιγκτον 15- 17 Απριλίου, αναμένεται να γίνει μια ανακοίνωση έναρξης των συζητήσεων με τη συγκρότηση τεχνικών ομάδων οι οποίες θα συζητήσουν τις τεχνικές λεπτομέρειες των κατευθυντήριων γραμμών για τα επιτόκια, τον χρόνο της επέκτασης της αποπληρωμής κλπ.

Υπογράμμισε επίσης ότι την ανακοίνωση όπως αναφέρουν πηγές από την Ουάσιγκτον επρόκειτο να την κάνει η Κριστίν Λαγκάρντ, αυτή τη στιγμή, όμως, αυτό είναι ανοιχτό, λόγω της κρίσης που προέκυψε στις σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με το ΔΝΤ, μετά τη διαρροή των συνομιλιών Τόμσεν – Βελκουλέσκου.

Ακόμη δεν έχει κλείσει και το ραντεβού Λαγκάρντ, με το στενό επιτελείο της ελληνικής αποστολής το οποίο αποτελούν οι υπουργοί Τσακαλώτος και Σταθάκης και ο διευθυντής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους Στέλιος Παπαδόπουλος που θα βρίσκονται στην Ουάσιγκτον για τη Σύνοδο. Θα κλειστεί, πάντως πρόσθεσε.

Παράλληλα οι ελληνικές τεχνικές ομάδες όπως και το κουαρτέτο θα πρέπει να έχουν φύγει από την Αθήνα το αργότερο έως την Τρίτη προκειμένου να συμμετάσχουν στις διεργασίες.

 Επικρατέστερο σενάριο

Στο ρεπορτάζ σημειώνεται ότι όπως όλα δείχνουν, η λύση που θα συζητηθεί δεν θα αντιμετωπίζει μια κι έξω τη βιωσιμότητα του χρέους αλλά θα συνοδεύεται από ένα διαρκές μνημόνιο.

Θα ισχύσει η αρχή της conditionality(προϋποθετικότητας) που σημαίνει ότι οι έλεγχοι που θα γίνονται θα αποτελούν το κλειδί για το αν θα εφαρμοστεί το επόμενο βήμα της ανακούφισης του χρέους ή θα παγώσει η διαδικασία και θα μπαίνουν νέα μέτρα. Το καλό σενάριο εδώ θα ήταν τα μέτρα που θα ζητούνται να είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα και όχι δημοσιονομικά μέτρα για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Τρεις φαίνεται να είναι οι κρίσιμοι σταθμοί.

Ερωτηθείσα για τους κρίσιμους σταθμούς της διαπραγμάτευσης απάντησε πως είναι οι ακόλουθοι τρεις:

Το 2016 –φέτος- που θα αποφασιστεί μια πρώτη ανάσα όχι, πάντως, πριν από τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο καθώς πριν το δημοψήφισμα για το brexit που θα γίνει στις 13 Ιουνίου δεν θα γίνει καμμιά ουσιαστική συζήτηση και ο Σόιμπλε θα ξεδιπλώσει τις πραγματικές προθέσεις του μέσα στο Καλοκαίρι.

Το 2018 που τελειώνει το τρίτο μνημόνιο και η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι κρίσιμη παράμετρος, πόσο θα μπορεί να ξαναβγει στις αγορές κλπ.

Και το 2021- 2022 που λήγει η περίοδος χάριτος που μας έδωσε ο ESM και θα πρέπει να καταβληθούν το σύνολο των τόκων αυτών των χρόνων που φτάνουν γύρω στα 14- 15 δις και πάνω σ΄αυτά θα προστεθούν και τα περίπου 15 δις που καταβάλλονται για τις χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της χώρας.
Τότε θα παρθούν και οι πιο σημαντικές αποφάσεις για το χρέος .

Κρίσιμα Στοιχεία
-Ο στόχος να φτάνουν το 15% του ΑΕΠ οι χρηματοδοτικές ανάγκες πρέπει να θεωρείται εφικτός.

Στον αέρα είναι για πόσα χρόνια θα ισχύσει. Γιατί ο Σόιμπλε προτείνει εφτά χρόνια και η ελληνική πλευρά θέλει όσο το δυνατόν περισσότερα.

-Επιτόκια. Ηδη είναι πολύ χαμηλά. Η ελληνική πλευρά επιθυμεί να παραμείνουν χαμηλά και κυρίως σταθερά σε όλη τη διάρκεια της επέκτασης καθώς σήμερα είναι κυμαινόμενα και μια αύξηση τους θα τίναζε στον αέρα την οικονομία. Η Γερμανία θέλει να ισχύσουν για περιορισμένη περίοδο.

-Αντικείμενο συζήτησης είναι και οι έκτακτοι μηχανισμοί οι οποίοι θα εφαρμοστούν στην περίπτωση που προκύψει μια μεγάλη διεθνής κρίση η οποία θα χτυπήσει την ευάλωτη ελληνική οικονομία.

Η Χ. Κοραή τόνισε ότι αυτή την στιγμή όλα βρίσκονται στον αέρα καθώς η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει κάποια απτά αποτελέσματα για τη λύση μια κι έξω που θα ήθελε για το χρέος ως αντίβαρο στα σκληρά μέτρα ύψους 5,4 δις που της ζητούν.
Τέλος σημείωσε ότι με αυτά τα δεδομένα μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας μετωπικής σύγκρουσης με το ΔΝΤ που μπορεί να ανοίξει και το δρόμο των πρόωρων εκλογών.

Action24.gr-Politiki

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: