Χοιρινό μπούτι λεμονάτο με αρωματικά άγρια χόρτα (ψιλικά)
Υλικά
• 1200 γραμ. χοιρινό κομμένο σε κομμάτια
• 400 γραμ. καυκαλίδες (καυκαλίθρες)
• 300 γραμ. σέσκλα (σέσκουλα)
• 200 γραμ. μυρώνια ή παπαρούνες
• 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 3 πράσα σε ροδέλες
• 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
• ½ κούπα ελαιόλαδο
• 1 κρασοπότηρο κρασί
• 2 λεμόνια (το χυμό τους)
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα ψιλικά μας, τα σέσκλα, τις καυκαλίδες, τα μυρώνια, τα πλένουμε πολύ καλά και τα χοντροκόβουμε.
Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
Πλένουμε πολύ καλά το κρέας, το κόβουμε και το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί. Ρίχνουμε λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε το κρέας. | |
Όταν το κρέας σοταριστεί απ᾿ τη μια μεριά, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Τα σοτάρουμε για 4΄- 5΄ ακόμη, μέχρι να μαραθούν και έπειτα σβήνουμε με το κρασί. | |
Όταν εξατμιστεί το κρασί, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και νερό. (Το νερό πρέπει να σκεπάζει το κρέας). Κλείνουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 45΄- 50΄ περίπου, (εξαρτάται από το πόσο τρυφερό είναι το κρέας) μέχρι να μαλακώσει το κρέας. (Εάν χρειαστεί νερό, προσθέτουμε). Έπειτα προσθέτουμε τα σέσκλα, τις καυκαλίδες, τα μυρώνια, και τα πράσα. | |
Συνεχίζουμε το βράσιμο για 20΄ περίπου ακόμη, μέχρι να μαλακώσουν τα χορταρικά και να μείνει με ελάχιστο ζουμάκι. Πέντε λεπτά πριν το σβήσουμε, προσθέτουμε το χυμό των λεμονιών και καλή όρεξη! |
Πηγή: faghta-giagias.blogspot.com