Χειροπέδες σε ζευγάρι Αμερικανών από το FBI – Ήθελαν να πουλήσουν απόρρητες πληροφορίες του Πολεμικού Ναυτικού

Επιχείρησαν να αποκαλύψουν  στοιχεία για τα πυρηνικά υποβρύχια σε ξένη χώρα έναντι 100.000 δολαρίων — Κινδυνεύουν τώρα  με ποινή ισόβιας κάθειρξης

Ένας Αμερικανός μηχανικός και η σύζυγός του, που κατηγορούνται ότι επιχείρησαν να πουλήσουν απόρρητες στρατιωτικές πληροφορίες σε ξένη χώρα, εμφανίστηκαν σήμερα ενώπιον δικαστή, σε μια πολύ σύντομη ακροαματική διαδικασία που δεν έριξε φως στις «σκοτεινές» πλευρές αυτής της υπόθεσης που παραπέμπει σε κατασκοπευτικό μυθιστόρημα.

Με χειροπέδες, και φορώντας την πορτοκαλί φόρμα των κρατουμένων, ο Τζόναθαν Τόουμπι, 42 ετών, και η σύζυγός του Νταϊάνα, 45 ετών, εκπαιδευτικός, οδηγήθηκαν ξεχωριστά ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστή, στη Δυτική Βιρτζίνια.

Βασιζόμενος στα οικονομικά στοιχεία τους, ο δικαστής έκρινε ότι έχουν δικαίωμα να εκπροσωπηθούν από δικηγόρο διορισμένο από την Πολιτεία. Το γεγονός αυτό ενδέχεται να εξηγεί για ποιον λόγο αυτό το ζευγάρι με το ακηλίδωτο ποινικό μητρώο επιχείρησε να πουλήσει στο εξωτερικό πληροφορίες για τα αμερικανικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια.

Μυστήριο πάντως εξακολουθεί να καλύπτει τη χώρα που θα αγόραζε αυτές τις πληροφορίες. Τα δικαστικά έγγραφα αφήνουν μόνο να εννοηθεί ότι πρόκειται για σύμμαχο των ΗΠΑ –επειδή συνεργάστηκε με τις αμερικανικές αρχές– αλλά δεν είναι αγγλόφωνη.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Τζόναθαν Τόουμπι εργαζόταν από το 2012 στον σχεδιασμό των αντιδραστήρων των Virginia, δηλαδή των υποβρυχίων νέας γενιάς του αμερικανικού στόλου. Τον Απρίλιο του 2020 φέρεται ότι έστειλε ένα δέμα σε μια ξένη χώρα, με τα πρώτα έγγραφα και οδηγίες για το πώς θα έρχονται σε επαφή μαζί του. «Ζητώ συγγνώμη για την κακή μετάφραση στη γλώσσα σας» έγραφε στο μήνυμά του, υποσχόμενος ότι θα παρέδιδε «πληροφορίες μεγάλης αξίας».

Άγνωστο πώς, το δέμα έφτασε τον Δεκέμβριο του 2020 στον σταθμάρχη της αμερικανικής ομοσπονδιακής αστυνομίας σε αυτήν τη χώρα. Το FBI παρενέβη τότε στην υπόθεση και ένας πράκτοράς του εμφανίστηκε ως εκπρόσωπος της χώρας, η οποία συνεργάστηκε στην έρευνα.

Μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου, ο Τόουμπι πληρώθηκε πολλές φορές, σε κρυπτονόμισμα, λαμβάνοντας ποσό ίσο με 100.000 δολάρια και σε αντάλλαγμα παρέδωσε απόρρητες πληροφορίες του Πολεμικού Ναυτικού. Τα δεδομένα αυτά περιέχονταν σε κρυπτογραφημένες κάρτες SD, τις οποίες το ζευγάρι έκρυβε μέσα σε σάντουιτς με φυστικοβούτυρο, σε τσίχλες ή σε ένα κουτί από γάζες. Ο μηχανικός έγραφε επάνω στα δέματα αυτά το όνομα «Άλις».

Σε ένα μήνυμά του έλεγε ότι ονειρεύεται να συναντηθεί κάποτε με τον συνομιλητή του «σε ένα καφέ, να πιούμε ένα κρασί».

Το ζευγάρι συνελήφθη το περασμένο Σάββατο από το FBI και κινδυνεύει να του επιβληθεί ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Στη σημερινή ακροαματική διαδικασία η Νταϊάνα Τόουμπι είπε ότι «γνώριζε ελάχιστα πράγματα» για την οικονομική κατάσταση της οικογένειάς της.

Την Παρασκευή οι Τόουμπι θα προσαχθούν και πάλι στο δικαστήριο για να αποφασίσει ο δικαστής αν θα παραμείνουν προφυλακισμένοι ή όχι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: