Χαλβάς Φαρσάλλων !!!

Χαλβάς Φαρσάλων … του Ονείρου !!!
Το διασημότερο προϊόν της πόλης των Φαρσάλων, που ταξιδεύει το όνομα της πολύ μακρύτερα από τα όριά της, ακόμη και πολύ μακρύτερα από τα σύνορα της Ελλάδας.
Πάντα θυμάμαι τον εαυτό μου να αναζητώ αυτό το υπέροχο γλύκισμα στα πανηγύρια ή όταν ο δρόμος μου με έβγαζε στην περιοχή των Τεμπών ή των Φαρσάλων. Και να που ήρθε η ώρα να το φτιάξω μόνη μου … νηστίσιμο με λάδι και καραμελωμένη επιφάνια που είναι το κάτι άλλο !!! Βέβαια, είναι ένα γλυκό που περιέχει αρκετή ζάχαρη όμως μια φορά στο τόσο αξίζει να το απολαύσουμε … και πραγματικά είναι πανεύκολο στην παρασκευή του … ακολουθήστε με χωρίς ενοχές και είμαι σίγουρη πως δεν θα το μετανιώσετε …
Υλικά
1 φλιτζ. τσαγιού ‏ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο (όχι γεμάτο)
2 φλιτζ. τσαγιού ‏νισεστέ
3 φλιτζ. τσαγιού ‏ζάχαρη
4 φλιτζ. τσαγιού ‏νερό
200 γρ. ‏καρύδια ή αμύγδαλα χωρίς τη φλούδα
1 φλιτζ. τσαγιού ‏ζάχαρη (για την καραμέλα)
2 βανίλιες
κανέλα – γαρύφαλλο
λίγη ζάχαρη για την κρούστα
Εκτέλεση
Καβουρντίζετε τα καρύδια ή τα αμύγδαλα στο φούρνο ή σε ένα τηγάνι ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρώμα. Τα αφήνετε να κρυώσουν και τα πασπαλίζετε με λίγη κανέλα και λίγο γαρύφαλλο.
Ετοιμάζετε την καραμέλα. Σε μια κατσαρόλα βάζετε το ένα φλιτζάνι ζάχαρη, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι η ζάχαρη να λιώσει και να πάρει ένα σκούρο χρώμα.
Εν τω μεταξύ ανακατεύετε σε ένα μπολ το λάδι,το νισεστέ, τη ζάχαρη, τις βανίλιες και το νερό καλά με ένα σύρμα μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα.
Μόλις η καραμέλα είναι έτοιμη ρίχνετε το μείγμα με το νισεστέ στην κατσαρόλα και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να πήξει και να απορροφηθούν τα υγρά.
Προσθέτετε τα καβουρντισμένα καρύδια ή αμύγδαλα και ανακατεύετε.
Αδειάζετε το χαλβά σε ένα πυρέξ ή ταψί(περίπου 28 εκ.) πασπαλίζετε με λίγη ζάχαρη και καίτε την επιφάνεια με φλόγιστρο. Εναλλακτικά ανάβετε το φούρνο στο γκριλ και ψήνετε στην πάνω σχάρα μέχρι να κάνει την κρούστα που θέλετε.
Συμβουλή Νο 1: Όταν ρίξετε το μείγμα με το νισεστέ στην κατσαρόλα η καραμέλα θα γίνει μια μάζα. Συνεχίζετε το ανακάτεμα και σιγά σιγά πάλι θα γίνει ρευστή.
Συμβουλή Νο 2: Για να φτιάξουμε την καραμέλα ανακατεύουμε με λαδωμένη ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει η καραμέλα πάνω της.
Συμβουλή Νο 3: Η ζάχαρη ξεκινάει να σκουραίνει πάντα περιμετρικά, οπότε βάζοντας σταδιακά τη ζάχαρη ρίχνουμε την θερμοκρασία της και δεν προλαβαίνει να καεί η καραμέλα και να πικρίσει. Στο τέλος η καραμέλα αποκτά ωραίο χρώμα και έχει τέλεια γεύση.
Καλή επιτυχία !!!

Εκτέλεση φωτογραφία συνταγή από κυρία  Siarka Sofia


(?)

Πηγή: mageirikikaisintages.blogspot.com

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: