Βρετανική -»βόμβα». Τα Σκόπια να μπουν στο ΝΑΤΟ ανεξαρτήτως λύσης στο όνομα

Παρά τις διαβεβαιώσεις από το ΝΑΤΟ ότι τα Σκόπια δεν θα ενταχθούν στην Συμμαχία, αν δεν βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας, στη βρετανική Βουλή υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.

Από έγγραφο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Βουλής των Λόρδων με θέμα «Το Ηνωμένο Βασίλειο και το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων»,  επισημαίνεται ότι τα Σκόπια θα πρέπει να ενταχθούν στη Συμμαχία, ανεξάρτητα από το αν βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι η θέση της κυβέρνησης είναι πως η Βρετανία «πρέπει να ενθαρρύνει τις συζητήσεις ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια… χρησιμοποιώντας και αναγνωρίζοντας ευκαιρίες στις οποίες μπορούμε να προσφέρουμε πρακτική και πιο ενεργή υποστήριξη».

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 42 του εγγράφου της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής των Λόρδων αναφέρεται: «Η ένταξη στο ΝΑΤΟ και η συνεργασία θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Συμφωνούμε με τη διαρκή υποστήριξη που παρέχει η κυβέρνηση σχετικά με τις φιλοδοξίες ένταξης της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και της Μακεδονίας. Με την προϋπόθεση ότι πληρούν τις προϋποθέσεις, η ένταξή τους θα ήταν ένα ευπρόσδεκτο βήμα προς την επίτευξη μεγαλύτερης σταθερότητας στην περιοχή».

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο 43 του εν λόγω εγγράφου: «Η Κυβέρνηση θα πρέπει να υποστηρίξει μέτρα τα οποία θα βοηθήσουν την Μακεδονία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, με ή χωρίς λύση στο ζήτημα του ονόματος».

Το συγκεκριμένο έγγραφο της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής των Λόρδων χαιρετίζει επίσης την βοήθεια της κυβέρνησης της αυτής Μεγαλειότητας προς την Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την «Μακεδονία», υπογραμμίζοντας πως η ένταξη των δύο αυτών χωρών στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή των δυτικών Βαλκανίων

Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση (στις σελίδες 15 και 17 οι επίμαχες αναφορές στην ΠΓΔΜ)

Εμφύλιος στα Σκόπια για την ονομασία

Την ίδια στιγμή «θερμό» είναι το πολιτικό σκηνικό και στα Σκόπια με την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ και την αντιπολίτευση να εκδίδουν ανακοινώσεις.

«Η κοινή γνώμη της χώρας είναι πλήρως ενημερωμένη, η λύση (για το θέμα του ονόματος) είναι εφικτή και για αυτόν τον σκοπό βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγματευτική διαδικασία» αναφέρεται σε ανακοίνωση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ.

«Στη συνάντηση μεταξύ των πρωθυπουργών, Ζόραν Ζάεφ και Αλέξη Τσίπρα, στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, για πρώτη φορά μετά από δύο δεκαετίες, αποδεσμεύτηκαν οι διαδικασίες που οδηγούν σε αξιοπρεπή λύση των ανοιχτών θεμάτων της Ελλάδας και της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» ως δύο γειτονικών ευρωπαϊκών χωρών. Για την καλή βούληση που εκδηλώνουν οι δύο πλευρές, η κοινή γνώμη ενημερώθηκε πλήρως. Η εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης είναι εφικτή και γι’ αυτόν τον σκοπό βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγματευτική διαδικασία. Χρειάζεται καλή βούληση και συμβιβασμός από τις δύο πλευρές για να επιτευχθεί λύση, η οποία θα σέβεται την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα των πολιτών των δύο χωρών. Για κάθε επόμενο σημαντικό βήμα προόδου κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων η κοινή γνώμη θα ενημερωθεί εκ νέου πλήρως» προστίθεται στην ανακοίνωση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ.

Παρά το γεγονός ότι στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται σε τι αποσκοπεί αυτή, μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων σημειώνουν ότι πρόκειται για αντίδραση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ σε όσα ανέφερε χθες, σε συνέντευξή του στο Euronews, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ζήτησε από την ηγεσία της ΠΓΔΜ να δηλώσει ποιος θα είναι ο προσδιορισμός στη σύνθετη ονομασία και να προετοιμάσει την κοινή γνώμη γι’αυτό.

Νωρίτερα σήμερα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, του Χρίστιαν Μίτσκοσκι, σε ανακοίνωσή του με αφορμή όσα ανέφερε ο κ. Κοτζιάς στην ίδια συνέντευξη, κατηγόρησε την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ για «πλήρη σιωπή» και για απόκρυψη των όσων συμφώνησε στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, στο Νταβός.

«Τι συμφώνησε ο Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός στη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα; Γιατί οι ελληνικές Αρχές επιμένουν να μην υπερβαίνεται το πλαίσιο αυτής της συμφωνίας; Τι κρύβεται από τη «μακεδονική» κοινή γνώμη; Στη χώρα κυριαρχεί πλήρης σιωπή γι’ αυτές τις ερωτήσεις που τίθενται ολοένα και πιο ηχηρά. Η κυβέρνηση αποφεύγει τις απαντήσεις και καθημερινά γίνεται προσπάθεια για αντιπερισπασμό με διάφορα θέματα» τονίζεται στην ανακοίνωση του VMRO-DPMNE.

eleftherostypos

seleo.gr-Diethni

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: