Βρετανία: Μήλα και αχλάδια, τα επόμενα φρούτα που θα λείψουν από τα σούπερ μάρκετ

Επιμένουν οι ελλείψεις σε βασικά φρούτα και λαχανικά στα σούπερ μάρκετ στη Βρετανία που ήδη έχουν επιβάλλει «δελτίο» σε κάποια είδη με ανώτατο επιτρεπόμενο αριθμό ανά πελάτη.

Τα μήλα και τα αχλάδια μπορεί να είναι τα επόμενα στη σειρά, μετά την αποκάλυψη ότι οι αγρότες φυτεύουν το ένα τρίτο των δέντρων που χρειάζονται, γιατί, όπως λένε, ότι δεν κερδίζουν αρκετά από τα σούπερ μάρκετ.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής ένωσης αγροτών, χρειάζονται ένα εκατομμύριο δέντρα για να συντηρηθεί η , αλλά φυτεύτηκαν μόλις 480.000 μηλιές και 330.000 αχλαδιές.

Εν τω μεταξύ, το κόστος για τη συγκομιδή και τη συσκευασία έχει ανέβει κατά 23%, ενώ τα έσοδα των παραγωγών από τα σούπερ μάρκετ μόνο κατά 1%. Οι περισσότεροι σκέφτονται μάλιστα να φύγουν από τον κλάδο ή να εγκαταλείψουν τους οπωρώνες, αναφέρει ο Guardian.

Στη Βρετανία ήδη καταγράφονται ελλείψεις σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, όπως η Tesco, η Asda, η Aldi και οι Morrisons επέβαλαν όριο ανά πελάτη στις ντομάτες, τα αγγούρια και τα πιπέρια.

Το πρόβλημα, για οποίο τα σούπερ μάρκετ λένε (και ελπίζουν ότι είναι προσωρινό) οφείλεται στον κακό καιρό στην Ισπανία και τη βόρεια Αφρική από όπου εισάγονται τα εν λόγω είδη. Οι παραγωγοί όμως επισημαίνουν και τις δυσκολίες που έφερε το Brexit.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: