Πόλεμος στην Ουκρανία: 1,5 εκατομμύριο παιδιά κινδυνεύουν από κατάθλιψη και άγχος

Τις καταστροφικές συνέπειες που έχει ο πόλεμος στην Ουκρανία στην υγεία ψυχική και σωματική, την εκπαίδευση και την ευημερία των παιδιών, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η UNICEF.

Όπως σημειώνει ο διεθνής οργανισμός, υπολογίζεται ότι 1,5 εκατομμύριο παιδιά κινδυνεύουν από κατάθλιψη, άγχος, διαταραχή μετατραυματικού στρες και άλλα ζητήματα ψυχικής υγείας, με πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις και συνέπειες.

Επίσης, η πρόσβαση των παιδιών και των οικογενειών τους σε βασικές υγειονομικές υπηρεσίες έχει διαταραχθεί πλήρως, ενώ χιλιάδες παιδιά που διαφεύγουν από τις συγκρούσεις σε ολόκληρη τη χώρα στερούνται ζωτικών εμβολίων για την προστασία τους από την πολιομυελίτιδα, την ιλαρά, τη διφθερίτιδα και άλλες απειλητικές για τη ζωή ασθένειες.

Την ίδια ώρα, η οικονομική και ενεργειακή κρίση που έχει προκαλέσει ο πόλεμος έχουν ως συνέπεια σημαντική απώλεια εισοδήματος για ένα τεράστιο αριθμό οικογενειών, με καταστροφικές συνέπειες για την ευημερία των παιδιών και των οικογενειών τους. Σε πρόσφατη έρευνα της UNICEF, το 80% των ερωτηθέντων σημείωσε επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης, ενώ σύμφωνα με την ανάλυση της UNICEF, το ποσοστό των παιδιών που ζουν σε συνθήκες φτώχειας έχει σχεδόν διπλασιαστεί από 43% σε 82%.

Επιπλέον, ο πόλεμος έχει διαταράξει την εκπαίδευση για περισσότερα από πέντε εκατομμύρια παιδιά, στερώντας τους το αίσθημα της ασφάλειας, της κανονικότητας και της ελπίδας που παρέχει το σχολείο.

«Χρειάζεται να δοθεί ένα τέλος σε αυτόν τον πόλεμο για χάρη των παιδιών. Τα παιδιά χρειάζονται ειρήνη για να ανακτήσουν την παιδική τους ηλικία, να επιστρέψουν στην κανονικότητα και να αρχίσουν να θεραπεύονται από τη φρίκη του πολέμου», δηλώνει η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF, Κάθριν Ράσελ. «Μέχρι να συμβεί αυτό, είναι κρίσιμο να δοθεί προτεραιότητα στις ψυχικές και ψυχοκοινωνικές ανάγκες των παιδιών. Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει δράσεις κατάλληλες για την ηλικία τους ώστε να τους παρέχεται η απαραίτητη φροντίδα, να βελτιώσουν την ανθεκτικότητα τους και, ειδικά σε σχέση με τα μεγαλύτερα παιδιά και εφήβους, να τους παρέχονται ευκαιρίες να εκφράσουν τις ανησυχίες τους», προσθέτει.

Η UNICEF ζητάει τον τερματισμό των εχθροπραξιών και κάνει έκκληση για να ανοίξουν σημεία διέλευσης για την προώθηση ανθρωπιστικής βοήθειας με ασφάλεια και ταχύτητα, να σταματήσουν οι επιθέσεις σε παιδιά και στις βασικές υποδομές τις οποίες αυτά χρειάζονται, όπως σχολεία, νοσοκομεία και συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης, καθώς και για να τερματιστεί η χρήση εκρηκτικών όπλων σε κατοικημένες περιοχές, που ευθύνονται άμεσα για τον θάνατο και τον ακρωτηριασμό εκατοντάδων παιδιών.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: